Nuh'un Gemisi Ararat'adır


Bu makale 2019-12-31 13:54:54 eklenmiş ve 232 kez görüntülenmiştir.
Murat AkkuÅŸ

Nuh'un Gemisi Ararat'adır

 

Ä°ncil'in "Genesis" bölümünde, Nuh'un Gemisinin, Ararat daÄŸlarının üzerinde durduÄŸu yazılmaktadır. Ä°ncil uzmanları, Ararat daÄŸlarının, eski Urartu krallığının daÄŸları olduÄŸunu söylüyor.

 

DoÄŸubayazıt Durupınar'da yer alan gemi ÅŸekilli oluÅŸum da, Nuh'un Gemisi araÅŸtırmacılarını Geminin Ararat'ta olduÄŸunu doÄŸrulamkatdır. Müzede de bu gemi ile ilgili buluntular ve tespitler sergileniyor. Bir de yine bölgede bulunan ancak henüz koruma altına alınmayan deniz fosillerini de, bu bölgenin geçmiÅŸte sular altında olduÄŸunun kanıtıdır.

Nuh'un Gemisi'nin Agiri'nin zirveye yakın bir bölümünde kalıntıları bulundu. Bu da incili doÄŸrulamaktadır. Çünkü Ä°ncil'e göre, Nuh'un Gemisi'nin karaya oturmasının ardından yetmiÅŸ gün sonra diÄŸer daÄŸların tepeleri görülmeye baÅŸlanmış.

 

Geminin Cudi dağında olduÄŸu iddiaları doÄŸru deÄŸil. Çünkü "Cuddiyi" kelimesi Arapçada tepe ve kızak anlamındadır. "Nuh gemiyi tepeye dengeledi" denilmektedir. Kuran'da "Cudiyyi" kelimesinin geçtiÄŸi ayette daÄŸdan (cebel) bahsedilmemektedir.

 

Arap dil bilimciler "Arapça'da CWD kökünün anlamı "dizgin, dizginlemek"tir. "Cudiyyi" kelimesi ismi mensub bir kelimedir. Yani bir yere veya bir ÅŸeye ait olmayı bildirir. Bu durumda Cudiyyi kelimesi "dizginleme yeri, dizgin yeri veya dizginleme, dizgin aleti anlamına gelmektedir. Kuran'da "Gemi Cudi Dağına indi" diye bir ayet yoktur." Demektedirler.  

Bunun cevabı çok açıktır. Bir geminin dizginlendiÄŸi ve üzerine oturabileceÄŸi yer veya ÅŸey gemi kızağıdır. Zaten çok büyük bir geminin kızaksız bir ortamda inÅŸa edilmesi mümkün deÄŸildir.

Cudiyyi kelimesi burada bir gemi için kullanıldığından, geminin dizginlendiÄŸi yer anlamındadır. Yani "Cudiyyi" kelimesi gemi kızağı da demektir. El cudiyyi olarak marife olduÄŸundan Nuh peygamberin gemiyi ilk inÅŸa ettiÄŸi kızaktır. Bir gemi ancak bir kızak üzerinde dik olarak inÅŸa edilebilir. Aksi takdirde yan yatar ve bu gemiyi suya indirmek veya inÅŸa etmek mümkün olmaz. DiÄŸer ayetlerden geminin bu günkü omurgalı ve kaburgalı gemilerin ilki olduÄŸu biliniyor. Bize ayet olarak bırakılan ÅŸeyin geminin kendisi deÄŸil, aslında ayet olarak bırakılanın bu tip gemi yapım teknolojisi olduÄŸudur.

BaÅŸka ayetlerden de geminin buharlı bir gemi olduÄŸu, sular yükselmeden hemen önce insan ve hayvanların gemiye binmiÅŸ oldukları anlaşılmaktadır. EÄŸer gemi bir kızak üstünde olmasa sular yükselmeden gemiye binmek mümkün olmazdı. Çünkü gemi yan yatar durumda olurdu.

Allah'tan bir lütuf ile tufanda sularda dolaÅŸtıktan sonra, suların çekilmesi ile birlikte ilk yapıldığı yerdeki kızak üzerine indirilmiÅŸtir. Ve indirildiÄŸi yer Cudi dağı deÄŸil, Ararat'tır. Yani Agiri, yani AÄŸrı Dağı'dır.  

 

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 â€¹ 
 â€º 
ArÅŸiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAÄžLANTILARIMIZ
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA