Ağrı Dağı Bize, Biz Ona Bakıyoruz!


Bu makale 2019-10-30 18:46:30 eklenmiş ve 439 kez görüntülenmiştir.
Murat AkkuÅŸ

Ağrı Dağı Bize, Biz Ona Bakıyoruz!

 

Ulusal ve uluslararası alanda birçok yönüyle ilgi çeken, Yaz ve Kış turizmi ile Dini turizm potansiyeline sahip AÄŸrı Dağı maalesef hala turizme kazandırılmış deÄŸil. Yüzyıllar boyunca eriÅŸilmez diye tanımlanan AÄŸrı Dağının 5.137 metrelik zirvesine ilk tırmanış, 29 Ekim 1829 yılında Alman jeolog Prof. Parrot ve ekibi tarafından gerçekleÅŸtirildi.

 

Zirvesi ve yüzde 65’i IÄŸdır (Ä°dîr) ili sınırları içinde bulunan AÄŸrı Dağının ismi Kürtlerin “Agiri” (ateÅŸ dağı, ateÅŸten daÄŸ) demesinden geliyor. Ermeniler “Masis”, Uluslararası toplum ise “Ararat” demektedir. Tevrat’ta ve bazı tarih kitaplarında Nuh’un Gemisinin tufandan sonra Ararat Dağı’na oturduÄŸu yazılıdır. Cudi adı ise dağın Ararat’tan önceki ismidir

.

Projeleri yarıda, sevgileri gönüllerimizde kalanlara selam olsun

     

Turistik potansiyeli yüksek bir daÄŸ olan AÄŸrı Dağının turizme kazandırılması yönünde eski IÄŸdır Valisi Mustafa Tamer büyük çabalar harcadı. Bu çalışmalardan birisi de yamaç paraÅŸütü, Cirit müsabakası ve diÄŸer etkinlikler ile çok görkemli geçen “ IÄŸdır AÄŸrı Dağı Nuh’un Gemisi Festivali” idi. Ancak Vali Tamer’in merkeze alınması ile daÄŸda unutuldu. Ne yazık ki Halil Ulusoy, Mustafa Tamer gibi valiler ile il emniyet müdürleri Cemil Tombul ve Yüksel Babal gibi iÅŸinin ehli, halkın sevgisini kazanmış etkin idareciler IÄŸdır’da fazla kalmadılar. Projeleri yarıda, sevgileri gönüllerimizde kaldı…

 

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan birçok kez “Dağı turizme kazandırın” dedi. Ama?

 

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın her IÄŸdır mitinginde eli ile dağı göstererek “Yanı başınızda cevher duruyor turizme kazandırılmalı” demelerini ne bir kültür bakanı duydu ne de Valiler! Oysaki yaz sporlar aktiviteleri içerisinde; Golf, DaÄŸ YürüyüÅŸü /Trekking, Tırmanma, DaÄŸ Bisikleti, Paragliding & Hang-gliding (Uçurtma), Yamaç ParaÅŸütü, At sırtında gezinti, Yaz toboggan (kızak) yolu, DaÄŸ Planörü, Uçurtma Sörfü vb. birçok aktivite yapılabilir.

 

Erhacı köprüsünden Korhan yoluna kadar ışıklandırmalı bisiklet parkuru…

 

Erhacı köprüsünden Korhan yol ayrımına kadar ışıklandırma ve bisiklet parkuru yapılabilir. Hatta Korhan Jandarma Karakoluna kadar aydınlatma olursa insanlar akÅŸam saatlerinde temiz hava bol oksijen eÅŸliÄŸinde yaz-kış pikniÄŸe giderler. Ta Erivan ve Nahçıvan’dan görülecek ışıklandırma güven verecek ve DaÄŸa bir adım daha yaklaÅŸmamızı saÄŸlayacaktır. Seyir Tepesinden Pamuk Dağına teleferik yapılırsa Üniversiteye ve IÄŸdır’a olan ilgi yükselecektir. Korhan’da yapılacak oteller ile yabancı sermayeyi de dahil edilebilir.

 

Ne turizme kazandırdık ne de yeterince tanıttık

 

DaÄŸcılık cezp edici yüksekliÄŸe sahip, kutsal kitaplarda geçen Nuh Tufanı ile iliÅŸkilendirilmesinin yanı sıra görsel manzarası yüksekliÄŸi ile yüksek irtifa tutkusunun en iyi yaÅŸandığı, gizemli, heybetli ile sayısız efsanelere, kitaplara ve filmlere konu olmuÅŸ AÄŸrı Dağı ve çevresindeki turizm kaynaklarının uluslar arası turizm arenasında tanıtımını yeterince yapamıyoruz?

 

Milli park statüsünde olmasından dolayı sahada avcılık yasaktır. Yukarıda saydıklarımın yanı sıra Ekoturizm, kamp ve karavan turizmi, izcilik gibi turistik etkinliklerin geliÅŸtirilmesini sınırlandıran yasal bir durum söz konusu deÄŸil. DaÄŸ yürüyüÅŸü, daÄŸ bisikleti, atlı sporlar, motokros, yamaç paraÅŸütü, daÄŸ rallisi, kampçılık ve çim kayağı için uygun konuma ve koÅŸullara sahiptir.

 

AÄŸrı Dağı ve Çevresinde sadece IÄŸdır’da Öne çıkan turistik kaynaklardan Küçük AÄŸrı, AÄŸrı Dağı Milli Parkı, Meteor Çukuru, Ejder Kervansarayı, Kul Yusuf Kümbeti, Karakale, Tuzluca Tuz MaÄŸaraları vd. ile Gezi turlarına dahi dahil edemedik hala IÄŸdır'ı! IÄŸdır'a gelen Ä°ranlı turistler IÄŸdır'ı Melekli beldesindeki gazinolardan ibaret sanıyorlar. Tanıtamıyoruz çünkü?

 

AÄŸrı Dağı’nın paketlenmiÅŸ küçük bir taşını bile satın alacak sayısız insan var

 

Dağın ve IÄŸdır'ın turizm deÄŸerlerini tanıtıcı broÅŸür ve afiÅŸler ile turistlere rehberlik edecek dijital tanıtım materyalleri hazırlanarak AÄŸrı Dağı ve Nuh’un Gemisi konulu resim, heykel, anı, obje, vb. her türlü turistik ürün de geliÅŸtirilip pazarlanabilir. Dünyada birçok örneÄŸi olduÄŸu gibi, AÄŸrı Dağının paketlenmiÅŸ küçük bir taşını bile anı olarak satın alacak sayısız insan çıkacaktır.

DaÄŸdaki Korhan Kalesi ve Kilisesi gibi tarihi mezarlıkların kalıntılar aslına uygun olarak restore edilmelidir. Dağın tarihsel, inançsal, doÄŸa ve diÄŸer yönleriyle tanıtımı sadece IÄŸdır'ın deÄŸil bölgenin ve ülkenin de çıkarına olacaktır.

 

Ararat’ı henüz görmemiÅŸ, Agiri’yi görmek isteyen, Masis’i merak eden, AÄŸrı Dağı’na sevdalı herkese çaÄŸrımdır;

 

Zoru seven daÄŸcılar AÄŸrı Dağına IÄŸdır yamacından tırmanmaya buyurun. Ä°ÅŸte orada Korhan yaylasında 1892 yılında bir gök taşının düÅŸmesiyle meydana gelmiÅŸ olan meteor çukurunu görün.

Korhan kalesinden Kilisesi ile eski Korhan yerleÅŸim alanını seyredin. Baktınız ki canınız sıkıldı, Görkemli Korhan ormanında gezintiye çıkın adı konulmamış aÄŸaçların adı konulmamış meyvelerinden tadın. Olmadı yamaç paraÅŸütü ile Korhan yamacında kartallar gibi süzülün. Baharda çim kayağı için ideal olan Korhan’ın yukarısına çıkıp YaÅŸar Kemal’in kitabında anlattığı Küp Gölünde serinleyin. Yer altında akan suların gürültülü bir o kadarda büyüleyici sesini dinleyin. Yazın soÄŸuk, kışın sıcak üfüren olukların rüzgârı vursun yüzünüze…

 

Küçük AÄŸrı dağının yamaçlarında adı konulmamış kaya yaran aÄŸaçların yeÅŸerdiÄŸi Kendo (Qendo) yaylasına gidin. Devlet Üretme ÇiftliÄŸinde otlayan ceylanları izleyin. Oradan muhteÅŸem doÄŸasıyla Serdarbulak yaylasını geçin. Aralık ilçesinin Ahura Mazda’dan yadigâr Ahur’a köyündeki M.Ö. 2. yüzyılda Artaksiyalı Krallığı zamanında kurulmuÅŸ Ahura harabelerini gezdikten sonra tarih kokan Rus kışlasında mola verin.”

 

 “Su kar Türk bakar” misalindeki gibi olmasın lütfen. DaÄŸ bize biz daÄŸa bakmayalım artık. DaÄŸa gidelim daÄŸ bize gelsin. Bir ÅŸeyler yapmanın zamanı gelmedi mi daha...

 

 

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 â€¹ 
 â€º 
ArÅŸiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAÄžLANTILARIMIZ
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA