Güneşten Kopan Işık: Leyla Qasım


Bu makale 2019-05-13 06:26:05 eklenmiş ve 754 kez görüntülenmiştir.
Murat AkkuÅŸ

GüneÅŸten Kopan Işık: Leyla Qasım

 

Leyla Qasım, Kürdlerde ilk, dünyada dördüncü siyasi tutuklu kadın olarak idam edilmiÅŸ Kürtlerin Milli KurtuluÅŸ Mücadelesinde sembolleÅŸmiÅŸ bir Kürd kadınıdır.

 

Kürt ulusunun sömürgeci güçlerine karşı direniÅŸini sembol edenlerden biridir Leyla Qasım. Ülkesine uygulanan ağır iÅŸgale ve baskıya dikkat çekmek için 1974 yılında BaÄŸdat’ta uçak kaçırma giriÅŸiminde bulundu.13 Mayıs 1974'te, Saddam’ın canileri tarafından iÅŸkence ile ceplerin yapıldığı vücudu asıldığında, ezilen halkının milli marşını okuyordu.

 

Leyla Qasım, 1952 yılında Xaneqin’de Dalaho Qasım ve Kani’nin üçüncü çocuÄŸu olarak dünyaya geldi. Çiftçi olan Dalaho Qasım ve Kani’nin 4 erkek çocuÄŸu Sebih, Selam, Sefa ve Selah tek kız çocuÄŸuydu. Babası çiftçi olup Leyla 4 yaşında iken Erbil'e taşındı ve yoksulluk içinde yaÅŸamaya baÅŸladılar. Onlara anneleri tarafından tarlada çalışma ve Arapça dili ilkokula gittikleri yıllarda öÄŸretildi.

 

Ailesi orta ögretiminden sonra 1958 yılında BaÄŸdat’a göçetti. Leyla Qasım'ın ailesi çok yoksul olup hayatlarını zorlukla sürdürüyorlardı. Dalaho Qasım kıt kanaat geçinmelerine raÄŸmen kızının eÄŸitim görmesini ve bir mesleÄŸi olmasını çok arzuluyordu. Leyla ve ailesi Kürdistan'daki geliÅŸmeleri çok yakından takip ediyorlardı. Leyla çok genç yaÅŸta acımasız BAAS rejiminin esaretinden kurtulmak amacıyla bağımsız Kürdistan için çalışmaya karar vererek ve idealini gerçekleÅŸtirmeye yoÄŸunlaÅŸtı.

 

BaÄŸdat’ta lise öÄŸrenimini tamamlayan Qasım 20 yaşındayken Kürdistan ÖÄŸrenciler BirliÄŸi (YXK) ile tanıştı ve onlara destek verdi. Leyla Qasım bu dönemde PeÅŸmergelere katılma kararını verdi. Leyla Qasım KDP PeÅŸmergelerine katıldığı zaman Kürtler, özellikle Büyük Güney de hassas bir dönemden geçiyordu. 1974’ün baharında Baas rejimi Kürtlere karşı savaÅŸ açtı. Kürt ailelerini BaÄŸdat’tan çıkardı. Irak rejimi Qeladize kentini bombaladı. Bombalama sonucunda birçok sivil yaÅŸamını yitirdi.

Bu dönemde Leyla Qasım’a Kürt halkının sesini dünyaya duyurmak amacıyla bir uçak kaçırma görevi verildi. Ancak bu eylemde baÅŸarılı olamadı ve Leyla Qasım 4 arkadaşıyla birlikte 24 Nisan 1974’te yakalandı, Saddam’ın emriyle Qasım ve 4 arkadaşı 13 Mayıs 1974 tarihinde idam edildiler.

 

Leyla Qasım yargılama sırasında mahkeme hâkimine “Beni öldürün fakat ÅŸu gerçeÄŸi de bilin ki benim öldürülmemle binlerce Kürt uyanacak. Ben Kürdistan’ın özgürlüÄŸü yolunda canımı feda ettiÄŸimden dolayı sevinç ve gurur duymaktayım” dedi. Ä°dam sehpasına giderken Ey Reqib’i okuyordu.

 

Leyla Qasım sadece Kürdlerin milli bir sembolü deÄŸil aynı zamanda dünyada fikirlerinden dolayı idam edilen direniÅŸin, özgürlüÄŸün, anti sömürgeciliÄŸin ve onurun sembolüdür. Leyla Qasım, kısa yaÅŸamında özgürlük ve bağımsızlığın bir sadaka deÄŸil tam tersi vazgeçilmez deÄŸer olduÄŸunu göstermiÅŸtir. Ä°dam edilirken rakiplerinin  gözlerine baka baka ''Ey Raqip'i okurkan güneÅŸten kopmuÅŸ büyüleyici ışığın parıltısı Kürdistan daÄŸlarında Leyla Qasım'ın adı dalga dalga yayarak Kürdlerin kalplerini fethediyordu…

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 â€¹ 
 â€º 
ArÅŸiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAÄžLANTILARIMIZ
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA