Serhadın Mağrur Prensi Av. Medet Serhat Anısına


Bu makale 2018-11-14 17:55:51 eklenmiş ve 693 kez görüntülenmiştir.
Murat AkkuÅŸ

Serhadın Mağrur Prensi Av. Medet Serhat Anısına

       Bugün YüreÄŸini halkının yüreÄŸinin yanına koymuÅŸ Kürt aydını Av. Medet Serhat'ın katlediliÅŸinin 24'ncü yıldönümü. Serhadın maÄŸrur prensi Medet Serhat, IÄŸdır'ın Alican köyünde doÄŸdu. DoÄŸduÄŸu köy Aras nehrinin kıyısında bir köydür. Ä°stanbul Hukuk Fakültesini bitirdi. 1959 yılında, gözaltına alınarak 13 Ay tutuklu kalmış, daha sonra serbest bırakılmıştır. Yargıtay'ın tutuklama kararını bozması üzerine yirmi gün hapse mahkûm oldu.

        1963 yılında Ä°stanbul’da, YaÅŸar Kaya ve Ergün Koyuncu ile birlikte, çıkarttığı ve genel yayın yönetmenliÄŸini yaptığı "Deng" adlı dergiden dolayı yargılandı. 1965’te gözaltına alındı. Daha sonra tutuklandı ve 1 yıl 4 ay hapis cezası aldı. 1997 yılında Yugoslavya Zagreb’te yapılan Uluslararası Avukatlar Toplantısına katıldı.

1979 tarihinde yapılan mahalli seçimlerde Kars'tan CHP adayı oldu. 27 Ocak1981 tarihinde “Kominizim” ve “Kürtçülük” propagandası yaptığı gerekçesiyle, gözaltına alındı ancak üç gün sonra tekrar bırakıldı. 1982 itibariyle Erzurum'da sürdürülen davalarda müdahil avukat olarak katıldı. Yine aynı yıl (1982 ) Barış DerneÄŸi Yönetim Kurulu üyesi iken tekrar tutuklandı ve 1983 yılı Kasım ayında serbest bırakıldı. 1984 yılı itibarıyla, basında ve kamuoyunda adından sıkça söz edilen Behçet Cantürk'ün de Avukatlığını yapmaktaydı…

         1990 yılında, bir grup Kürt aydını ile birlikte, KÜRT-KAV, yani o günkü adı ile "Kürt Hak ve Özgürlük platformu” nu kurdular. 1991 yılında "Barış DerneÄŸi" davasında avukatlık yaptı. Ekim 1994 tarihinde Ankara DGM'de yargılanmış olan, kapatılan DEP milletvekillerinin avukatlarındandı. 12.11.1994 tarihinde Ä°stanbul Erenköy'deki evinin önünde ÅŸoförü ile birlikte katledildi.

      Merhum Medet Serhat’ın yanında da birçok Kürt avukat stajını yaptı. Rahmetli Mehmet Tüysüz, eski Diyarbakır Baro baÅŸkanı Fethi GümüÅŸ, IÄŸdır da avukatlık yapıp Amerika'da ikamet eden Av. Sait PektaÅŸ ile eski IÄŸdır Baro BaÅŸkanı Av. Mustafa BuluÅŸ ilk akla gelen isimlerdir.

       Ben, 1992 de Ä°stanbul Bakırköy’de kendisiyle tanışma fırsatı buldum. Daha sonra iki kez daha sohbet etme imkânım oldu. Ayrıldığımızda saçımı okÅŸayarak “Siz gençlere orada ihtiyaç var” diyerek IÄŸdır’a dönmemi istemiÅŸti. Nasihatini dinleyip IÄŸdır’a döndüm.

BilindiÄŸi gibi 17.5.2010 tarihinde IÄŸdır belediye baÅŸkanlığına verdiÄŸim yazılı bir öneri uygun bulunarak rahmetli Av. Medet Serhat’ın ismi Özgür mahallesinde bir parka verildi.

     IÄŸdır’da avukatlık stajını yapan Serhat Bucak ÅŸöyle anlatır arkadaşı Medet Serhat’ı;1980 darbesi döneminde "Barış DerneÄŸi" davası nedeniyle aranır duruma düÅŸünce yurt dışına çıktı. Yurt dışındaki sürgünlüÄŸü pek uzun sürmedi. Ä°stanbul'a döndükten bir müddet sonra DoÄŸu Devrimci Kültür Dernekleri (DDKD) davası nedeniyle gözaltına alınıp rahmetli Behçet Cantürk ile birlikte iÅŸkenceye tabi tutuldu.” “En önemli özelliklerinden birisi de dedikoduyu sevmemesi, Hiç kimse onun bulunduÄŸu mekânda dedikodu yapmaya cesaret edemezdi.” “Kendisine suikast düzenleyen tetikçinin meÅŸhur itirafçı ülkücü Tevfik AÄŸansoy olduÄŸunu eÅŸi tarafından AÄŸansoy öldürüldüÄŸünde teÅŸhis edilmiÅŸti.

              YüreÄŸini halkının yüreÄŸinin yanına koymuÅŸ soylu bir insandı. 49'lar olayının ateÅŸli genci, yurtsever bir hukukçu idi Medet Serhat... Zor günlerdi o günler, ama aşılarak bu günlere gelinmiÅŸti.

67' lik koca bir adamdı Medet vurulduÄŸunda. O anıları ve onurlu mücadelesi ile romanlara sığmaz, bir insandı. Medet Serhat, Serhad’ın maÄŸrur prensiydi…

Serhat; Zor günlerin adamı, dardakilerin, zordakilerin kurtarıcı meleÄŸi, moral kaynağıydı. YaÅŸamı boyunca o güleç yüzü, nazikliÄŸi ve tatlı dili hep onu göklerde tuttu. Sevene dost, sevmeyene ise düÅŸman olmayan barış ve sevgi dolu bir yürek taşıyordu. Her boydan, her soydan, her kesimden dostlar edinmiÅŸti bu saygın kiÅŸiliÄŸi sayesinde. Bunca yıl onurundan ve düÅŸüncelerinden, hiçbir ortamda ve koÅŸulda. Ödün vermedi Medet Serhat.

 

Bunca yıl, yıldıramadılar, yılmazdı çünkü o.Yılmadı, kara topraÄŸa düÅŸtü nazlı bedeni… Aramızdan ayrılışının yıl dönümünde saygıya anıyorum…   

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 â€¹ 
 â€º 
ArÅŸiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAÄžLANTILARIMIZ
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA