Hurafelerin İnancınıza Karışmasına İzin Vermeyin!


Bu makale 2018-08-10 14:04:44 eklenmiş ve 624 kez görüntülenmiştir.
Murat AkkuÅŸ

 

Hurafelerin İnancınıza Karışmasına İzin Vermeyin!

 

Dinimizde kesinlikle batıl inanışlara yer yoktur. Bunlar sonradan halk arasına yerleÅŸmiÅŸ ilim ve mantık dışı fikirlerdir. Her yerde olduÄŸu gibi ilimiz dahilinde de bir çok batıl inanışın yaygın olduÄŸu göze çarpmaktadır. Bunun sebebi olarak da ÅŸu hususları sıralamak mümkündür. Her ÅŸeyden önce daha yakın zamana kadar batıl diye bilinen inanç, örf ve adetlerin halkımızın inanç, örf ve adetlerine karışmasıdır.

 

Ayrıca inancını tam manası ile bilmeyen birçok insanımız da kendi kendine bazı inanç, örf ve adetler ortaya koymuÅŸtur. Tabi ki; bunun tek sebebi cehalettir. Aslında bu insanların niyeti kötü olmamakla beraber bu türlü bir hareket içerisine girmektedirler. Hatta birçoklarının niyeti iyidir, samimidir. Ama temelde milletin inancına, örf ve adetlerine kötülük yaptıklarının farkında deÄŸillerdir.

 

Ä°ÅŸte bütün bu sebeplerdir ki; aÅŸağıda sıralayacağımız batıl inanç ÅŸekillerini ortaya çıkarmıştır. Bunlar genel olarak belirteceÄŸim, Bu inançların büyük çoÄŸunluÄŸu batıl inançlardır. "Ölüler adına perÅŸembe akÅŸamı balmumu kokutmak", "Yeni doÄŸan çocuk kırk günlük oluncaya kadar eve, yeni gelin giremez", "Cuma günü ev temizlenmez", "Tencerenin kapağından yemek yeyince kısmet kapanır", "Üst üste kına yakılmaz", "Misafir arkasından ev süpürülmez", "Gece aynaya bakmak insanı gurbete götürür", "Salı günü iÅŸe baÅŸlamak uÄŸursuzluk getirir".

 

DoÄŸum yapan kadına, al basmasın diye kırmızı yazma baÄŸlarlar. Çatıya (Evin damına) saksaÄŸan konması misafir gelmesine dalalet eder. BaykuÅŸ ötüÅŸü uÄŸursuzluk getirir. Ayna kırılması ve merdiven altından geçmek uÄŸursuzluktur. Tilki görülünce uÄŸur, baykuÅŸ görülünce uÄŸursuzluk sayılır. Gök ay'ın yeni olduÄŸu hafta yaÅŸ aÄŸaç budanmaz. Baharda batı rüzgarı çok eserse, o yıl kıtlık olacağına inanılır. Salı ve cumartesi iÅŸe baÅŸlamak, uÄŸursuzluk sayılır. Köpeklerin uzun uzun uluması uÄŸursuzluk sayılır ve bir kötülüÄŸün geleceÄŸine inanılır. Dolu afeti olduÄŸunda yaÄŸan doludan bir evin ilk doÄŸan çocuÄŸunun koynuna katılır. Bununla dolunun duracağına inanılır. Gece giderken önden tilki geçerse uÄŸur, tavÅŸan geçerse uÄŸursuzluk sayılır. Yeni doÄŸan çocuÄŸun tırnağı 40 günden önce kesilirse çocuk ölür.

 

ErkeÄŸin ÅŸapkasını giyen kadın kel kalır. Dolu yaÄŸarken sacayağı dışarıya bırakılır. Geceleri tırnak kesilmez, sakız çiÄŸnenmez. Nazar deÄŸen kiÅŸi için kıbleye bakan kapının eÅŸiÄŸinden kıymık parçası alınarak, üzerlikle birlikte tütsülenir. Ayrıca nazar deÄŸen kiÅŸinin elbisesinden bir parça alınarak hastaya tütsülenir. ÇocuÄŸu olmayanlar yatırlara giderek kurban keser, dilekte bulunur, bez baÄŸlarlar, mezar taÅŸma taÅŸ sürtmek suretiyle taşın mezar taşına yapışması saÄŸlanır, bununla çocuÄŸunun olacağına inanılır. Nazar deÄŸen kiÅŸi ardına bakmadan köyün etrafında dolaÅŸtırılır. Süpürgenin insana vurulması halinde insanın hortlak olacağına inanılır. DüÄŸün sonunda eve gelen gelin, kapıya sürülen balı yalar. Çocuklara ve hayvanlara nazar deÄŸmesin diye nazar boncuÄŸu takılır. Salı günü ekmek yapılmaz, çarÅŸamba günü çamaşır yıkanmaz. Sarılık hastalığında çocukların alınları çizilir ve kanatılır. Cuma günü ev süpürülmez, cumartesi günü tırnak kesilmez. Nazar için hayvanların alnına boncuk ve nal takılır.

 

Her ayın ilk ve son çarÅŸamba günü baÄŸ budanmaz. Gece sakız çiÄŸnemek, ölü eti çiÄŸnemektir. Gece gazyağı verilmez. Arife günü iÅŸ yapmak uÄŸursuzluk sayılır. Ä°ki bayram arasında düÄŸün yapılmaz. Evin çatısına baykuÅŸ ötmesi, buÄŸday ve arpa çeçleri üzerine havayi (Ölçü birimi) veya diÄŸer ölçü aletlerinin ters kapatılması uÄŸursuzluk sayılır. AkÅŸamdan sonra acı ve ekÅŸili yiyecekler yenmez. Gece dikiÅŸ dikilmez. Nazar deÄŸmesinde balmumuna çeÅŸitli ÅŸekiller verilir, okunur ve mumun parçaları hastanın çeÅŸitli yerlerine yapıştırılır. Bir parçası yakılıp koklatılır, bir parçası da yutturulur. EÅŸiÄŸe oturulmaz. Cuma günü çamaşır yıkanmaz. Tırnak cuma günü dışında kesilmelidir. Gece köpek uluması o evden cenaze olacağının belirtisidir. Kuzgun kuÅŸunun havadaki hareketleri uÄŸursuzluk sayılır. Evden biri yola gidince, o gün ev süprüntüsü dışa atılırsa bir daha geri dönmez. SoÄŸan kabuÄŸu yakılırsa eve ÅŸeytanlar dolar.

 

Ayakta pantolon giyilirse eve kıtlık gelir. Gece aynaya bakılırsa ömür kısalır. Hayvanlara nazar deÄŸmemesi için Kur'anı Kerim ağırlığında su, topraÄŸa konmadan hayvanların üzerine serpilir. Hasta olan adamın üzerinde tuz çevrilir. Tuz patladığında adam iyi olur. Yere uzanmış insanın üstünden atlamakla onun ömrünü alınır üstünden atlayana verilir. Nazar deÄŸmemesi için çaltı (maki türü bir aÄŸaç) çekirdeÄŸi taşınır, nazar olanlar için kurÅŸun dökülür. Ekmek senidi, yerine dik konulmaz, çünkü insanın başına düÅŸman dikileceÄŸine inanılır. Kargaların ötmesi ölüm haberi olarak deÄŸerlendirilir. Ölülerin ruhuna balmumu yakılarak tütsü verilir.

 

Bir hayvan kaybolduÄŸu zaman kurtaÄŸzı baÄŸlanır. Bununla kaybolan hayvanı kurtlar yemez. Damadının evinde ölen kaynanaların cenazesi, kapıdan deÄŸil pencereden çıkacağına inanılır...

 

Bunları uzatmak mümkün. Hurafelerin inandıklarımıza karışmasına izin vermeyelim...

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 â€¹ 
 â€º 
ArÅŸiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAÄžLANTILARIMIZ
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA