Sosyal Medya Bizi Nereye Götürüyor


Bu makale 2018-07-20 12:00:21 eklenmiş ve 1113 kez görüntülenmiştir.
Murat AkkuÅŸ

Sosyal Medya  Bizi Nereye Götürüyor?

Sosyal medyada öyle bir anlayış oluÅŸtu ki, herkes giydiÄŸi, yediÄŸi, içtiÄŸi, gezdiÄŸi, yaptığı her ÅŸeyi paylaşıyor. Balkonda çay keyfi, mutfakta karpuz keyfi, oda da kavun keyfi vs. Ailece eÅŸofmanlı oturmuÅŸlar birinin sırtı açılmış, öbürü bacaktan frikik vermiÅŸ. Öbürünün poposu görünüyor. Umurlarında mı dünya. Koy fotoÄŸrafı faceye, dostlar pazarda görsün... 
Ä°nternet çağında sosyal medya kitlelerin vazgeçilmezi haline gelmiÅŸ. Ancak her ÅŸeyde olduÄŸu gibi sosyal medyanın iyi ve kötü yanları da var. Her gün birçoÄŸumuz saatlerini bilgisayar başında harcıyoruz. Facebook'ta kayıtlı IÄŸdırlı  sayısı IÄŸdır nüfusunun üç dört katı..! Bu oran Twitter’da çok daha az. Ancak instagramda hatırımız sayılır. Saatlerce bilgisayar karşısına dikilenlerin çoÄŸu asosyalleÅŸtiÄŸinin farkında bile deÄŸil. BaÅŸ aÄŸrısı, boyun fıtığı, göz hastalıkları, bel aÄŸrıları vs. SaÄŸlık sorunları da ekstrası!
Geçen gün bir arkadaşımla karşılaÅŸtım. Hal hatır sorduk. Hanım, çocuklar nasıl diye sorunca; ”Valla Murat’çım akÅŸam iÅŸten çıkıp eve gidiyorum. Hanımı Tv’nin karşısında dizi izliyor buluyorum. Dönüp bakmadan el iÅŸaretiyle “Yemek mutfakta hazır” diyor. Diziler genelde 23.30’dan önce de bitmiyor. OÄŸlum da masa üstündeki bilgisayara kurulmuÅŸ, ondan da ses yok. Kız da elindeki telefondan dalmış. Kimse birbiriyle konuÅŸmuyor. Ben de, ya mecburen hanımın izlediÄŸi diziyi izliyorum ya kahveye çıkıyorum ya da yatıyorum. Anlayacağın çocuklarla pek görüÅŸemiyoruz. selamını söylerim duyarlarsa artık..!”
Ä°letiÅŸim birçok ailede aile içi iletiÅŸimi öldürmüÅŸ. SosyalleÅŸtiÄŸimizi Senarken habire asosyalleÅŸiyoruz. Sosyal medyada yazdıkları yazılar yüzünden mahkemelik olanların sayısı da az deÄŸil. Bazı bekarlar çapkınlık, Bazı evlilerde aldatmak için açıyor çakma hesabı. BoÅŸa geçirilen vakitler, lüzumsuz yazılar, resimler ve videolar derken, sosyal medyada ünlü olma çabasına girenler var. Kimse bir cümleden fazla olan yazıları okumuyor. FotoÄŸraf ve videolar revaçta. IÄŸdır dışında yaÅŸayanlar kraldan çok kralcı yazıyorlar. Yarın sokakta rastlayıp utanacağı ya da önünü kesip hesap soracak biri olmayacak nasıl olsa. Bu tipler pervasızca ırkçı bir zihniyetle kin ve öfkelerini kusarak toplumu karıştırmaya çalışanlardır.
Seviyeli bir ÅŸekilde adabıyla yararlananları tenzih ediyorum. Sözüm gerçekte ödleÄŸin teki olup da, klavye başında Zal OÄŸlu Rüstem kesilenleredir, Zır cahil iken dikdörtgen karşısında filozof kesilenleredir. Sosyal aÄŸlara çok fazla zaman ayırıp sürekli yazanlar konuÅŸmaya hasret kalıyor. KonuÅŸma ihtiyacını karşılamayanlar gün geçtikçe yalnızlaşıyorlar. Günde 5-6 saat hatta daha fazla zamanını facebokta harcayanlar var. Her ÅŸeyin fazlası zarardır. Sosyal yaÅŸantınıza daha çok zaman ayırın. 
Ölçülü kullanıldığında elbette iyi yanları da var. ÖrneÄŸin bir dostun vefatını, hastalığını, düÄŸününü, niÅŸanını bu sayede çabucak öÄŸrenebiliyoruz. Bir hastaya kan lazım olduÄŸunda hemen kitlelere ulaÅŸabiliyoruz. Ä°nternet sayesinde dünya küçüldü. Herkes bu sayede konuÅŸabiliyor. Herkes bu alanda konuÅŸma hakkı buluyor. Kitleler bazen bu ÅŸekilde deÅŸarj olabiliyorlar. Yıllardır birbirini göremeyen akraba ve dostlar internet ortamında birbirlerini görebiliyorlar.
Bir de kadın olup da erkek olarak hesap açanlar ile erkek olup da kadın olarak hesap açanlar var. Sosyal aÄŸlarda saygı deÄŸer insanlar olduÄŸu gibi problemli sapık tipler de var. Onun için herkes çocuÄŸunun kimlerle arkadaÅŸ olduÄŸuna, kimlerle konuÅŸtuÄŸuna dikkat etmelidir. Eskiden “Bana dostunu söyle sana kim olduÄŸunu söyleyeyim” diye bir söz vardı. Åžimdi “Bana faceni söyle, sana kim olduÄŸunu söyleyeyim”e dönüÅŸtü. Eskiden sorunlar karşısında bir bilene, okumuÅŸa, mollaya veya şıh’a soralım vardı, ÅŸimdi "Åžex Google" her ÅŸeyi cevaplıyor. Ancak Google’de ne kadar doÄŸru bilgilendirmeler var ise de, o kadar da yanlış yönlendirmeler mevcut. dikkatli olmalıyız.
AraÅŸtırmalar sosyal medya ile birlikte aldatmalar, evden kaçan kadınlar, dost tutan erkekler, boÅŸanmalar ve seks cinayetlerinin arttığını söylüyor. Çağımızda artık daÄŸ köyündeki CimÅŸit’te cepten faceli, ÅŸehirdeki Åžahmat bey de faceli... Herkes birbirini rahatlıkla bulabilme imkânına sahip. Falanca senin fotoÄŸrafını neden beÄŸenmiÅŸ diye kıskançlık krizine giren eÅŸler sevgililer varken bu alemde, benim paylaşımımı beÄŸendi benimle çıkmak istiyor diyerek ona buna sarkıntılık yapanlar da var. Sanal alemde tanışıp eÅŸini çocuÄŸunu bırakıp baÅŸkasına gidenler de var. Face sayesinde hayatının aÅŸkını bulduÄŸunu söyleyenler var.
Velhasıl bu alem bir baÅŸka alem. Gerçekle hiç benzeÅŸmiyor. Ä°ÅŸsizler, iÅŸ adamı, ellilik hatunlar körpe kız, altmışlık yaÅŸlılar civan delikanlı, dullar bekar kız’dır bu alemde...

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 â€¹ 
 â€º 
ArÅŸiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAÄžLANTILARIMIZ
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA