Sınırımız Yol Geçen Hanı Mı?


Bu makale 2018-03-30 17:03:50 eklenmiş ve 3250 kez görüntülenmiştir.
Murat AkkuÅŸ

Sınırımız Yol Geçen Hanı Mı?


 

Bugün IÄŸdır’da 17 Göçmenin yaÅŸamını yitirmelerini öÄŸrenerek güne uyandık. Otuz sekiz kiÅŸi de yaralı. 8 kiÅŸi ameliyata alındı. Durumu ciddi olanlar var. IÄŸdır bir kez daha göçmen faciasıyla öne çıktı. (Daha önce de sınırımızı geçerken aÄŸlamasın, Asker duyar diye bir çocuÄŸun aÄŸzı kapatılarak ölümüne sebebiyet verildiÄŸi ve bir çocuÄŸunda suya atıldığı ulusal basına yansımıştı!)  

Ä°nsanlık adına büyük acı hissediyoruz. 14 kiÅŸilik minibüse 55 kiÅŸi istiflenmiÅŸ! Kazadan sonra çıkan yangının minibüste kullanılan mazota katılan on numara yağın sebep olduÄŸunu söyleyenler var. Elektrik direÄŸine çarpan aracın elektrik çarpmasına da neden olduÄŸu belirtiliyor. Arkadan gelen diÄŸer göçmen dolu minibüsünde hızını alamayarak birçok kiÅŸiyi ezdiÄŸi ortaya çıktı. Sonuç kucağında çocuÄŸuyla yanan bir anne ve toplam on yedi insan feci ÅŸekilde hayatını kaybetti. Ağır yaralılarında içinde bulunduÄŸu 38 yaralı Çevre, illerde ve IÄŸdır’da tedavi altında. Hepsinin amacı bizi kıskanan! Avrupa’ya varabilmekti..!

Benim merak ettiÄŸim konu ÅŸu Afganistan, Pakistan ve Ä°ran’dan gelen bu göçmenler sınırımızı nasıl bu kadar kolay aÅŸabiliyorlar? Sınırın Ä°ran tarafında güvenlik önlemi alınmadığı çok açık... Ä°ran tarafının bu konuda duygusal davrandığı ortada..!

Peki, bizim tarafımız yolgeçen hanı mı?  Her ay yüzlerce göçmen nasıl ülkemize böyle rahat girebiliyor? Hani sınırımızda kuÅŸ uçurtulmuyordu? Ä°ran ile aramıza devasa bir güvenlik duvarı da yapıldı. Termal kameralar, karakollarımız, nöbetçi kulelerimiz, kalekollarımız ve son teknoloji silah, araç ve gerecimize raÄŸmen bunlar nasıl sınırımızı geçebiliyor? Göçmen kaçakçılığı iÅŸinde önemli miktarda paralar dönüyor.  Göçmenlerin Ä°nsan kaçakçılarına kiÅŸi başına bin ile üç bin dolar arasında deÄŸiÅŸen miktarlarda para verdikleri söyleniyor..!

Bu iÅŸlerle uÄŸraÅŸanları önceden tespit edip yakalama imkânı yok mu? Bu konuda vatandaÅŸlarımıza da görev düÅŸüyor. Bilgi akışıyla güvenlik güçlerine yardımcı olunmalıdır. Göçmenlerden bazılarının Afganistan’da uyuÅŸturucu ticaretinden kazandıkları paralarla rüÅŸvet vere vere Avrupa’ya ulaÅŸmaya çalıştıkları yabancı basına yansıdı. Göçmenler Ä°ran’dan geçtiklerini söylüyorlar. KomÅŸularımız Ä°ran, Ermenistan ve Nahcıvan taraflyla hükümetler nezdinde temasa geçerek sınır güvenliÄŸi önlemlerinin artırılmasını saÄŸlamalıyız. Bizde kendi tarafımızda geçit vermemeliyiz. Bugün göçmen geçer, yarın baÅŸkası! Bu gidiÅŸata dur demek lazım. Türkiye Cumhuriyetinin Sınırı geçilmez olmalı.

Sadece IÄŸdır’da deÄŸil, Çevre illerde de yol boyu seyir halinde Afganlıları görmek mümkün. Telefon açıldığında kurumlarda ilgilenmiyormuÅŸ artık. Çünkü göçmenler alanın elinde kalıyormuÅŸ. YemeÄŸi, konaklaması aylar süren yasal prosedürü hepsi ayrı dert. Nasıl bakılacak, nerede bakılacak?

 

IÄŸdır’da güvenlik güçlerimiz defalarca göçmenleri ve kaçakçılarını yakaladı. Ancak çözüm sınırı saÄŸlam tutmakta. Gerisini Ä°ran düÅŸünsün? Ceremesini neden benim ülkem çeksin? Neden insanların acısıyla irkilelim? Elim kazada yaÅŸamını yitiren göçmelere Allah’tan rahmet, yaralılara acil ÅŸifalar diliyorum. Kaza sonrası hızla gereken müdahaleyi yapan tüm personelimizi kutluyorum. Umarım bir daha böylesi acılara tanıklık etmeyiz…       

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 â€¹ 
 â€º 
ArÅŸiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAÄžLANTILARIMIZ
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA