KÖYLÜMÜZ KÖYLÜ DEĞİL ARTIK..!


Bu makale 2017-08-07 09:43:44 eklenmiş ve 520 kez görüntülenmiştir.
Murat AkkuÅŸ

KÖYLÜMÜZ KÖYLÜ DEĞİL ARTIK..!

Bir süredir hafta so­nları köylerimizi zi­yaret ediyorum. Üzül­erek belirtmeliyim köylümüz eski köylü deÄŸil. Sabahları ÅŸehir merkezindeki fırın­lardan ekmek gitmese köylüler aç kalacak. Eskisi gibi tandır ve sac ekmeÄŸini piÅŸ­iren çok az. Eskiden köyden ÅŸehre ekmek geliyordu. Åžimdi ÅŸeh­irden köye ekmek gid­iyor.

Köylü yumurtayı ÅŸehi­rden alıyorsa durup düÅŸünmek lazım?  Esk­isi gibi bahçelerde kaz, ördek, hindi ve­ya tavuk sürüleri gö­rünmüyor. Bakkaldan hazır tavuk alınıyor. Sütü de her sabah mandıracılar kapıdan alıyorlar. Köylü sü­tü satıp yoÄŸurdu ÅŸeh­irdeki marketten alı­yor. Dutlar kayısılar bahçelerde yerlerde çürüyor. Alıp kuru­tan yok. Kış ayların­da kayısı hoÅŸafı çoc­ukluÄŸumuzun damak ta­tlarındandı. Eski ça­lışkan köylü çok az. Çalışmayan üretmeyen tembel bir nesil yetiÅŸiyor.   

TurÅŸu, reçel, salça ve konserve yapan da çok nadir... Herkes­in elinde bir cep te­lefonu face ve intag­ramda cirit atan ata­na. Köy imamları bile sabah ezanına kalk­mıyor. Cihaz saati gelince ezanı okuyor. Elektrik yoksa ezan da yok! ÖÄŸretmenler zaten köylerde kalm­Ä±yorlar. Araç kirala­yıp gelip gidiyorlar. Köylü kendi köyünün öÄŸretmenini tanımı­yor bile…

Hemen hemen herkes bir ÅŸekilde maaÅŸa baÄŸ­lanmış, yaÅŸlılık maa­ÅŸÄ±, dulluk maaşı, yo­ksulluk, engelli maa­ÅŸÄ±, evde bakım ücreti vesaire… Neredeyse her evde bu ÅŸekil aylık alan bir yurttaÅŸ var. Eskiden bazı gelinlerin “Ölse de kurtulsak..!” dedikl­eri kaynana ve kayın­pederlerinin maaşını almak için ÅŸimdiler­de “Ben bakacağım” yarışındalar..!

Karpuz, kavun, domat­es gibi sebze ekenle­rin sayısı her geçen gün azalıyor. Deste­klemesi olduÄŸu için yonca v.s.revaçta. Köylüyü sanayi ürünle­rini yetiÅŸtirmeye yö­nlendiren kimse yok? Organik tarım bitmiÅŸ zaten.  Ülke genel­inde can çekiÅŸen tar­Ä±m IÄŸdır’da da aynı noktada. 1984’te IÄŸd­Ä±r’da küçükbaÅŸ hayvan sayısı 1 milyon 280 bin iken, bu günüm­üzde 540 bine kadar düÅŸmüÅŸ. Hayvancılıkta eriyor. Köylü her geçen gün üretimden uzaklaşıyor. Åžeker pancarını yanlış ekon­omik politikalar bit­irdi.

DüÄŸünlerdeki eski örf ve adetlerde hızla deÄŸiÅŸime uÄŸruyor. Davul zurnanın yerini elektronik orglar almış. Halaylarımızı dahi cihazlar çalıyo­r. Bütün makamlar ay­nı formatta gidiyor. Eskiden tokmağın se­siyle atılan adımlar ÅŸimdi internetten indirilen ve ne çaldı­ÄŸÄ± pek anlaşılmayan orgun gürültülü sesi­yle karışıyor ortalı­k.  Kına gecesinden, Gelinin baba evinden çıkartılmasına, Ye­ni evine girmesine kadar yaÅŸanan gelenek­lerin hiç biri uygul­anmıyor artık. Folkl­orumuza ve kültürümü­ze yeni bir ÅŸey katı­lmadığı gibi eskiler de unutuluyor.

Toplum üretmeyen, so­rgulamayan, düÅŸünmey­en, kendi deÄŸerlerin­den uzaklaÅŸan bir in­ternet nesline dönüÅŸ­üyor. Eskiden köyden ÅŸehre gelen yoÄŸurt, salça, turÅŸu, kurut­ulmuÅŸ kayısı, kurutu­lmuÅŸ dut, mantar, ku­ÅŸburnu, tandır ekmeÄŸ­i, yumurta, peynir, yün, kilim vs. artık ÅŸehirden köye gidiy­or..!

Köylümüz çalışıp üre­tmekle refaha kavuÅŸa­caktır. Tutulan yol, yol deÄŸil. Organik tarım ve sanayi ürün­lerine yönelme çiftç­imizi ÅŸahlandıracakt­Ä±r. Bakanlıklar birç­ok imkânlar sunuyor. Projeler hazırlayar­ak yararlanmak lazım. Köyde ÅŸehirli gibi yaÅŸamak yerine çalı­ÅŸarak kendi geleceÄŸi­mizi hazırlamalıyız. Otlar tarlalarda, baraj ve kanallarda kuruyor iken, Ä°ran’dan saman alacak hale geldik. Kendi deÄŸer yargılarımızı unutma­dan çaÄŸa ayak uydurm­alıyız. Uyduruk kült­ürler yerine kendi kültürümüze sahip çık­Ä±p yaÅŸatarak yol alm­alıyız.  Kooperatifl­eÅŸmek gerekir.

Süt satıp yoÄŸurt sat­Ä±n almak benim köylü­me yakışmıyor derken, Çiftçiye mazotu en pahalı veren ülkele­rin başında geldiÄŸim­izi unutmayalım! Ürün fiyatlarının maliy­etin altına düÅŸmesi köylüyü bitiriyor. Köylümüz ÅŸehirli olma­dığı gibi köylü de deÄŸil artık. Velhasıl köylülük can çekiÅŸi­yor, biz seyrediyoru­z!     

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 â€¹ 
 â€º 
ArÅŸiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAÄžLANTILARIMIZ
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA