Kanadalı aktivistten nükleer savaş uyarısı

Metamorfoz Sanat Evi'nde düzenlenen toplantıda konuşan Lariviere, dünya genelinde 900 sivil toplum kuruluşu ve 53 bin ba
Bu haber 25 03 2013, eklenmiş ve 466 kez görüntülenmiştir.

Metamorfoz Sanat Evi'nde düzenlenen toplantıda konuşan Lariviere, dünya genelinde 900 sivil toplum kuruluşu ve 53 bin bağımsız bireyin nükleersiz bir gelecek için mücadele ettiğini hatırlattı. Nükleer tehdidin, zengin fakir ayrımı gözetmeksizin herkes için geçerli olduğunu belirten Larivier, şöyle konuştu:

"Nükleerden kaçış yok. Bir nükleer santralin görevi atomu parçalarına ayırıp, enerji üretmektir. Bu işlemi su dolu tanklar içinde yaparlar. İşlem tamamlandığında radyasyonla yüklü ölümcül bu sular boşa çıkar. Bu suyun içinde bulunan atıklardan bazıları ancak 24 bin yıl sonra zararsız hale getirilebilmektedir" dedi.

Elde edilen enerjinin yüzde 60-65'inin buharlaşarak yok olduğuna dikkat çeken Lariviere, "Yüzde 5 ile 10'u da yüksek voltaj hatlarında nakil sırasında yok oluyor. Sadece yüzde 30'u enerji olarak kullanılabiliyor. Geriye ise binlerce yıl çözülemeyecek sorunlar bırakıyor. Ahlaki olarak çok ağır sonuçları olan bir durum söz konusudur. 40 yıllık enerji üretimi, binlerce, 10 binlerce yıl ortada kalacak çöpü haklı gösterebilir mi?"

Çernobil ve Fukişima'da meydana gelen nükleer kazaların, başka santrallerde tekrarlanma olasılığının her zaman var olduğuna değinen Lariviere, "Nükleer santral, kazaların ötesinde çok daha büyük başka tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Eğer nükleer enerji üretiyorsanız, elinizde her zaman nükleer silah var demektir. Olası bir nükleer savaş, dünyanın sonu anlamına gelir" dedi.

Fransa'nın en fazla nükleer santrale sahip ülkelerden biri olduğunu sözlerine ekleyen Lariviere, "Nükleer enerji üreten devletler anti-demokratik devletlerdir. Kendi halklarına rağmen nükleer enerji üretiyorlar. Fransa'nın, 'Mutlu Nükleer' iddiası koca bir yalandır. Fransız halkı arasında bir referandum yapılsa, büyük çoğunluğun karşı olduğu ortaya çıkacaktır. Bırakın halk oylamasını, parlamentoda dahi nükleer konusu oylanamaz" diye konuştu.



ETİKETLER :
Diğer DÜNYA haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA