Bakanlık açıkladı: Hastaneler özelleşecek mi?

Bakanlıkça hazırlanan ve şehir hastaneleri ile ilgili tüm ayrıntıların yer aldığı raporda ayrıca proje ile ilgili hazırl
Bu haber 24 03 2013, eklenmiş ve 920 kez görüntülenmiştir.

Bakanlıkça hazırlanan ve şehir hastaneleri ile ilgili tüm ayrıntıların yer aldığı raporda ayrıca proje ile ilgili hazırlanan 55 soruluk bir özel bölüm bulunuyor. Raporda projenin bir özelleştirme değil finansman modeli olduğu hastanelerin yürürlükteki mevzuata göre yönetileceği belirtildi.

Sağlık Bakanlığı 'Sağlıkta Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) Modeli ve Şehir Hastaneleri' başlıklı bir rapor hazırladı. 120 sayfalık rapor Sağlık Yatırımları: Mevcut Durum, İhtiyaç ve Planlama, Kamu-Özel İşbirliği Modeli, Şehir Hastaneleri, Şehir Hastanelerinin Getireceği Yenilikler,  KÖİ ile Klasik İhale Usulünün Karşılaştırılması, KÖİ ve Şehir Hastaneleri ile İlgili Sorulan Sorular ve Cevapları başlıklı 6 bölümden oluşuyor. 

Sağlık Yatırımları: Mevcut durum, ihtiyaç ve planlama bölümünde 10 bin kişiye düşen yatak sayısının Almanya'da 83, Fransa'da 64, İtalya'da 35, İngiltere'de 30 ve Türkiye'de 26 olduğu kaydedildi. Sağlık yatırımları ile Türkiye'de 10 bin kişiye düşen yatak sayısının 31'e çıkarılmasının hedeflendiği vurgulanan raporda, "Sağlık Bakanlığı'na bağlı toplam yatak sayısı 122 bin. Halen mevcut 74 bin hasta yatağının yenilenmesi ve nitelikli hale getirilmesi ihtiyacı var. Mevcut bütçe imkanlarıyla yatırım ihtiyaçları ancak 25 yılda tamamlanabilecek. Bu da sağlık hizmetlerini olumsuz etkileyecek ve bununda sosyal bedeli ağır olacak." denildi.

ÇALIŞANLARIN MAAŞLARI GENEL BÜTÇEDEN, EK ÖDEMELERİ DÖNER SERMAYEDEN ÖDENECEK

Kamu-Özel İşbirliği modelinin kamunun özel sektörden finansman temini yoluyla bir yatırım ya da yatırım-hizmet grubunu edinmesi metodu olduğu ifade edilen raporda, "Bu modelle sağlık hizmet bölgesi planlamasına göre belirlenen illerde modern şehir hastaneleri kurulacak. Klasik yöntemlerle de KÖİ modelinde de sabit yatırım maliyeti aynıdır. Klasik yöntemlerde yatırımların uzun zamana yayılması ve gecikmesi söz konusu. KÖİ modeli ile amaçlanan yatırımların hizmete daha erken kazandırılmasıdır.

Bu modelle devlet ihtiyaç duyduğu yatırımları kendi kaynaklarıyla 20-25 yılda tamamlamak yerine, özel sektör finansmanı kullanarak 3-5 yıl da bitirmeyi fakat ödemeyi uzun vadede yapabilmeyi tercih edebilmekte. Sistemde tıbbi hizmetlerin sorumluluğu kamuda kalacak. Bakanlık bünyesinde çalışan personelin istihdam rejimi değişmeyecek. Çalışanların maaşları genel bütçeden ek ödemeleri ise hastane döner sermayesinden ödenmeye devam edilecek." ifadelerine yer verildi. Raporun şehir hastaneleri ile ilgili bölümünde ise proje ile birlikte yaşanacak gelişme ve faydalar bölümünde şu şekilde sıralandı; "Tedavi çeşitliliğini ülke geneline yaymak. Sağlık alanında bölgesel gelişimi tamamlamak. Hizmet kalitesini arttırmak. Maliyet etkin sağlık hizmet sunumunu sağlamak.

Sağlık turizmine alt yapı sağlamak. Yeterli sayıda nitelikli yatak kazanmak. Teşhis ve tedavide yeni teknolojileri kullanmak. Teşhis ve tedavi hizmetlerinde yeni konseptleri uygulamak. Yatış sürelerini kısaltmak. Aynı kampus içinde entegre bir şekilde ihtiyaç duyulan bütün hizmetleri vermek ve hasta sevk sayılarını düşürmek. Hastaneler arası hasta naklini azaltmak. Hasta güvenliğini arttırmak. Hasta enfeksiyonlarını azaltmak. Hasta memnuniyetini arttırmak. Çalışanlar için sağlık yaşam merkezleri ve sosyal alanları, Ergonomik ve konforlu çalışma ortamı oluşturmak. Çalışan güvenliği, iş kolaylığı ve memnuniyeti, iş gücü ve hizmet kalitesini arttırmak. Sağlık hizmet performansını yükseltmek."    

HASTA TRANSFERLERİ ELEKTİRİKLİ ARAÇLARLA SAĞLANACAK

Şehir hastanelerinde hasta yatak odaları bir veya iki yataklı olacak. Odalarda lavabo, banyo ve duş bulunacak. Çeşitli nedenlerle hastaneye ulaşımda zorluk yaşayan anne adayları ile yeni doğan yoğun bakım biriminde tedavi gören bebeklerin annelerine hizmet amacıyla sadece annelere hizmet veren 'anne evleri' yapılacak. Hasta yakınları ve uzun dönem tedavi gerektiren hastalar için otel ve konaklama imkanı sağlanacak. Yoğun hasta ve ziyaretçi trafiğinin olduğu birimlerde yürüyen bantlı koridor ve merdivenler yapılarak hasta içi ulaşımda kolaylık sağlanacak. Şehir içinden veya dışından acil hasta transferi için helikopter pistleri oluşturulacak. 

Otopark ihtiyacının tamamına yakını yer altı otoparklarda çözülecek. Bilimsel aktivitelere (kongre, konferans) imkanı tanıyan çok amaçlı salonların bulunduğu merkezler inşa edilecek. Hasta ve yakınlarını karşılama hizmeti verecek valeler görev yapacak. Çalışanlar, hasta, hasta yakınları ve ziyaretçilerin sürekli kullanacağı PTT Şubesi, banka, ATM, lokanta, kafe, restoran bulunacak. Özellikle bloklar arasında hasta transferleri elektrikle çalışan araçlarla sağlanacak. Çalışanlar için spor merkezleri, kreş ve gündüz yaşlı bakım evleri açılacak. Farklı dinlere ait ibadet alanları bulundurulacak.     Kamu özel ortaklığı modelli şehir hastanelerinde devletin verdiği arsalar üzerinde sağlık tesisi yapma hakkı tanınıyor. Ödemeler tesisler teslim alındıktan sonra başlayacak ve 25 yıl süreyle devlet bu hastanelere kira ödeyecek. Şehir hastanelerinin 25 yıl süreyle teknoloji yenilemesi dahil bütün bakım onarımını yüklenici şirketler yapacak.

HASTANELER ÖZELLEŞTİRİLMEYECEK 

Raporda şehir hastaneleri ile ilgili hazırlanan 55 soruluk bir özel bölüm bulunuyor. Bu bölümde projeye ilişkin tüm iddialara cevap verildi. Kamu Özel Ortaklığı projesi ile kurulan şehir hastanelerinin özelleştirileceği iddialarına şu cevap verildi: "Kamu Özel Oraklığı İşbirliği modeli bir finansman modelidir. Özelleştirme modeli olmayıp, aksine kamunun özel sektör gücünü lehine değerlendirdiği ve tamamlanana kadar tek bir kuruş harcamadan modern tesisler edinebildiği çağdaş bir finansman tesisi modelidir." Bu finansman yöntemi hazırlıklarında yabancı ülke örnekleri incelendi mi? Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyada birçok ülkenin modeli yerinde incelendi ve bu ülkelerin tecrübelerinden yararlanıldı. Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya,İsveç, İngiltere olmak üzere 28 ülkedeki kamu özel işbirliği modelleri incelendi. Yeni şehir hastaneleri yapılınca, kapatılan hastanelerdeki personel ne olacak? Yeni şehir hastanelerinin tamamlanmasıyla buralara nakledilecek hastanelerin personeli şehir hastanelerinde hizmete devam edecek. Şehir hastane alanları neye göre yapılmaktadır? Bir sağlık yerleşkesi şeklinde tasarlanan şehir hastanelerinin yer seçiminde, kolay erişilebilirlik, toplu taşıma ve ulaşım imkanı, trafik düzenlemesi, yeterli büyüklük ve nitelikte arazi, su, kanalizasyon, doğalgaz, elektrik gibi altyapı imkanları, mülkiyet yapısı, kentin gelişme yönü ve büyüklüğü, çevresel yatırıma ve gelişmelerle ilgili hususlara dikkat edilmekte.

 



ETİKETLER :
Diğer SAĞLIK haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA