Ağrı Dağı'nda 5 Gün Süren Zorlu Yolculuk

AĞRI DAĞI'NDA 5 GÜN SÜREN ZORLU YOLCULUK - Çeşitli efsanelere konu olan ve Türkiye'nin en önemli sembollerinden Ağrı Dağı'na tur ve seyahat acenteleri aracılığıyla tırmanan dağcı, yerli ve yabancı turistler, 3 gün süren zorlu yolculuğun ardından zirveye ulaşıyor Katırlar yardımıyla tırmanışa katılan gruplar, dağdan inişlerini de iki gün içerisinde tamamlıyor Kültür ve Turizm Müdürü Bulut: 'Bu yıl Ağrı Dağı'na çıkan turist sayısında ciddi bir artış var. Özellikle Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Rusya, İran ve Polonya gibi ülkelerden hem.
Bu haber 2013-09-06 11:59:02 eklenmiş ve 459 kez görüntülenmiştir.

ALİ İhsan Öztürk - Fatma Güven - Çeşitli efsanelere konu olan ve Türkiye'nin en önemli sembollerinden Ağrı Dağı'na tur ve seyahat acenteleri aracılığıyla tırmanan dağcı, yerli ve yabancı turistler, 3 gün süren zorlu yolculuğun ardından dağın zirvesine ulaşıyor. Tırmanışlarını tamamlayan ekipler, dağdan inişlerini de iki gün içerisinde tamamlıyor.

Hem yaz hem de kış turizmi potansiyeli açısından önemli bir konumu bulunan Ağrı Dağı'nın zirvesine çıkmak isteyenler, tırmanış için seyahat acenteleri aracılığıyla Doğubayazıt ilçesine geliyor.

Rehberler eşliğinde 4 saatlik bir yürüyüşün ardından 2 bin 300 metredeki kamp alanına gelen gruplar, geceyi burada geçiriyor. 

Günün ilk ışıklarıyla eşyalarını katırlara yükleyen gruplar, 3 saatlik tırmanışın ardından 4 bin 200 metre yüksekliğinde bulunan ikinci kamp alanına ulaşıyor. 

Burada irtifaya uyum idmanları yapan gruplar, akşam saatlerinde dinlenmeye geçiyor. Gece saatlerinde teknik tırmanış hazırlığını tamamlayan ekipler, daha sonra zirve tırmanışına başlıyor. Ekipler 5 saatlik yürüyüşün ardından zirveye ulaşıyor. 

Kısa süre zirvede kalarak tekrar inişe geçenler yeniden 4 bin 200 kampına dönüyor ve burada bir gün dinlenmeye çekiliyor. Tırmanışı başarıyla tamamlayan ekipler, Doğubayazıt ilçesine doğru inişe geçiyor.

Dağın zirvesinden inen ekipler, bölgedeki vatandaşlarla da sohbet etme imkanı buluyor.

Ağrı Dağı'na sosyal sorumluluk projeleri kapsamında tırmanış gerçekleştiren Van Patika Doğa Sporları Kulübü üyeleri de yaylalarda yaşamlarını sürdüren vatandaşlara diş macunu ve diş fırçası dağıttı. 

"Ağrı Dağı'na yabancı turistler en çok inanç boyutuyla tırmanıyor

Ağrı Kültür ve Turizm Müdürü Muhsin Bulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ağrı Dağı'nın hem inanç hem de doğa turizmi açısından Türkiye ve dünyada önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Bu yıl Ağrı Dağı'na çıkan turist sayısında ciddi bir artış olduğunu vurgulayan Bulut, "Özellikle Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Rusya, İran ve Polonya gibi ülkelerden hem talep hem de gelen turist sayısı çok fazla" dedi.

Her gün yüzlerce turistin turlar aracılığıyla gruplar halinde Ağrı Dağı'na tırmandıklarını anlatan Bulut, bu talebin gün geçtikçe daha da arttığını söyledi.

Dağın zirvesine tırmanış ve inişin 5 gün sürdüğünü anlatan Bulut, gruplar halinde bölgeye gelen turist ve dağcıların belirli bir program dahilinde zirveye çıktıklarını vurguladı.

Bulut, tırmanışın bir bölümünün katırlar aracılığıyla yapıldığını da ifade ederek, 2 gece 3 gündüz süren yolculuğun ardından gruptakilerin tırmanışlarını tamamlayarak yeniden inişe geçtiklerini belirtti.  

Ağrı Dağı'nın çok önemli bir tırmanış merkezi olduğuna vurgu yapan Bulut, şöyle devam etti:

"Ağrı Dağı'nı iki önemli boyutuyla değerlendirmek lazım. Biri inanç merkezi boyutuyla diğeri de tırmanış boyutuyla. Tabi buraya gelen yabancı turistlerin büyük kısmı inanç boyutuyla tırmanış yapıyor. Çünkü Ağrı Dağı, 5 bin 137 metre rakımıyla yüceliği, derinliği ve kutsallığı olan bir dağdır. Hz. Nuh'un gemisinin Ağrı Dağı'nda olduğuna dair rivayetler var. O yüzden Ağrı Dağı'na tırmanış yapan yabancı dağcılar bir maceranın ötesinde manevi hazza ulaşmak ve kutsal saydıkları bu dağı yakından görmek için tırmanış yapıyorlar. Yani yabancılar, bu dağın kutsallığına inandıkları için daha çok dini duygularla tırmanış yapıyorlar. Bu yıl Ağrı Dağı'na çıkan turist sayısında ciddi bir artış var. Özellikle Çek Cumhurriyeti, Slovakya, Rusya, İran ve Polonya gibi ülkelerden hem talep hem de gelen turist sayısı çok fazla."

"Bu yıl 6 binden fazla turistin tırmanış yapmasını bekliyoruz

Bulut, 2012 yılında 6 bin kişinin Ağrı Dağı'na tırmanış yaptığını, sayının bu yıl artış göstereceğini belirterek, "İki bacı, Ağrı Dağı, Kerem ile Aslı, Siyabent, Nuh'un Gemisi gibi efsanelere de konu olan Ağrı Dağı'nın hem dağ hem yayla hem de inanç turizmi açısından önemli bir potansiyele sahip" diye konuştu.

Dağın zirvesinde 300 metre kalınlığında, 5 kilometre uzunluğunda ve yaklaşık 10 kilometrekarelik bir alanı kaplayan boyutuyla Türkiye'nin en büyük buzulu bulunduğunu anlatan Bulut, şunları kaydetti:

"Geçen yıl tırmanış yapan dağcı sayımız 6 bindi. Bu yıl 6 binden fazla turistin tırmanış yapmasını bekliyoruz. Türkiye'nin turizm merkezi olma yolunda ilerliyoruz. Dağda bulunan rehberlerimizden aldığımız bilgilere göre bu yıl Ağrı Dağı'na büyük bir dağcı akını var. Eylül ayı Ağrı Dağı'na tırmanmak için en ideal aydır. Biz buradan Ağrı Dağı'na gelmek isteyen tüm yerli ve yabancı turistleri kentimize davet ediyoruz." - Ağrı

ETİKETLER : Ağrı Dağı'nda 5 Gün Süren Zorlu Yolculuk
Diğer haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA