ZİLAN SOYKIRIMI ÜZERİNDEN 93 YIL GECTİ..

ZİLAN SOYKIRIMI ÜZERİNDEN 93 YIL GECTİ..
Bu haber 2023-07-13 12:55:32 eklenmiş ve 856 kez görüntülenmiştir.

 

ZİLAN SOYKIRIMI ÜZERİNDEN 93 YIL GECTİ..

 

Doğu Medya Haber Merkezi - Van’ın Erciş ilçesine bağlı Zilan Deresi’nde 13 Temmuz 1930’da binlerce Kurdun soykırımın üzerinden 93 yıl geçti.

 

Adını olayın yaşandığı Zilan Deresi’nden alan Zilan soykırımı üzerinden 93 yıl geçmesine rağmen hala tc rejimi ile rejimin kurucusu siyonist İngilizlere, siyonist aile ve firmalara tek bir soykırım davası bile açılmadı. Hala siyonist kapitalistlerin turk türküye devleti oyunları ile soykırımlar gizlemektedir.

 

Dünya durdukça unutulmayacak bu soykırım oyunları ne Kurdlerin nede diğer Anadolu-Mezopotamya halklarının (turkler-rumlar-ermeniler..) hafızasından asla silinmeyecektir..

 

Katliamda kadın, çocuk binlerce Kürt vahşice katledildi. Katliamda ölü sayısına ilişkin farklı rakamlar ifade edilse de öldürülenlerin on binleri bulduğu, onlarca köyün yakıldığı, binlerce kişinin sürgün edildiği ve Zilan deresine sığınan binlerce çocuk bebek yaşlı kadın açığa çıkmaması içinde 30 yıl boyunca katliamın yapıldığı bölgeye girişin yasaklandığı bilinmektedir.

 

 

1930 yılının Temmuz ayında Ağrı Dağı Ayaklanması sırasında Ferik Salih Omurtak komutasındaki 9. Kolordu tarafından Zilan Deresi’ne sığınan on binlerce Kürt vahşi bir şekilde katledilmişti. Katliamda insanlığa karşı en ağır suçları işlendi. Anne karnındaki bebekten en yaşlısına kadar onbinlerce Kürt şehit edildi. Soykırıma uğratıldılar.

 

Zilan Deresi’nde hamile kadınların karınları deşilerek bebeklerin cinsiyetine bakıldı. İnsanlar birbirine bağlanarak kurşuna dizildi.

 

Çemê Gurcemê vadisinde, binlerce insan birbirlerine bağlanarak toplu bir şekilde vahşice katledildi.

 

16 Temmuz 1930 tarihli Cumhuriyet gazetesine göre 15 bin kişi, bizzat Ağrı Dağı ayaklanmasında da yer alan Kürt yazar Hesen Hişyar Serdi'ye göre, Ademan, Sipkan, Zilan ve Hesenan aşiretlerden oluşan 18 köyden 47 bin kişi, Ermeni araştırmacı Garo Sasuni'e göre, 50.000 kadın, çocuk, ve yaşlı öldürülmüştür.

 

Sovyetler Birliği Bilimler Akademisi ise, “Zilan Bölgesi vadilerinden birinde 1.550 kişi kesildi, Erciş bölgesinde 200 köy yakıldı, Patnos sahasında yakılıp yıkılmayan tek köy kalmadı, İngilizlerin katil kraliçenin gizli komutasında türk adını kullanan siyonist soykırımcılar soykırım yapmakla yetinmediler. Kurdlerin değerli tum mallarını hayvanlarını da gasp ettiler. Kürtlerin hayvanlarını da alıp aşırdılar”

 

Siyonist ordular,  iki kolordu (7. Kolordu ve 9. Kolordu) ve 80 uçaktan oluşan hava gücü kullandı.

 

Siyonist teröristlerin yayın organı cumhuriyet gazetesi 16 Temmuz 1930 tarihinde Zilan Katliamı için, “Ağrı Dağı tepelerinde tayyarelerimiz şakiler üzerine çok şiddetli bombardıman ediyorlar. Ağrı Dağı daimi olarak infilak ve ateş içinde inlemektedir. Türk’ün demir kartalları asilerin hesabını temizlemektedir. Zilan Deresi ağzına kadar ceset dolmuştur” ifadelerini kullandı.

 

Zilan Katliamı’nda görev alan bir asker anılarında cocuk yaşlı kadınlardan oluşan insanları  makineli tüfeklerle katl ettiklerini itiraf ediyordu..

 

Rûdaw ekranlarında yayınlanan, Zilan Katliamı’nın tanıkların dilinden anlatıldığı “Kızıl Gökyüzü” isimli belgeselde yaşanan vahşet gözler önüne seriliyor.

 

Video için

 

https://www.rudaw.net/turkish/middleeast/turkey/1307202315

 

 

SOYKIRIM CESİTLENEREK SÜRÜYOR..

 

Rojava’nın Efrin kentinde 12 Haziran’da başı kesilerek öldürülen, sonrasında ise mücevherleri çalınarak evi ateşe verilen Kürt kadının bu katilleri serbest bırakıldı, eşi ve kardeşi ise gözaltına alındı.

 

İşte amerika israil ve ingiliz kahpelerinin kurtlere tuzağı.. bir taraftan tc vb fasist devletlerle kurtleri kırdırırken, diğer yandan kurtler mutefikimizdir oyunları ile yüz yıldır soykırım yapıp kurdlerle dalga gecmeye devam ediyorlar..

 

Kuruluşunda İngiliz sömürgesi olarak kurulan  günümüzde ise İngiliz amarika terörist İsrail sömürgesine biçiminde devam eden bu rejimde dağlarımız ovalarımız sularımız tarım ve topraklarımız yer altı üstü madenlerimiz hala bu terörist siyonistlerce işgal devam ederken, işgal çeşitlenirken.. TC rejimi ile ilgili yüzyıldır tek bir soykırım davası bile açılmadı..  

 

Ermeni rum ve Kurdlerin soykırımında aşırılanlarla tc devleti siyonist yahudilerin çiftliğine dönüşürken,Osmanlıdan, turkler ermeniler Kurdler ve rumların soykırımndan gasp edilenlerle  filistin satın alınarak siyonist terörist İsrail kuruldu. Anadolu Mezopotamya halklarının soykırımı   siyonist şatolara akarak terörist İsrail olarak geri dönerken..

 

Sahte bir turkluk üzerine kurulan rejim israille birlikte haliçteki Osmanlı silah fabrikası gibi tüm stratejik fabrika ve yerleri çalışanları yok edip gerçek türkleri de yok ettiler.. TC deki siyonistler işbirlikcileri ile ulkemizi ele geçirip servetlerine servet kattılar. Gunumuzde halk vatandaş açlık yoksulluk sınırında deblenirken siyonistler ise tum koşe başlarını tutarak soykırım oyunlarını rahatlıkla yapmaktadırlar.. 

 

İşgalcilere her alanda hizmet eden rejim ise hergeçen gün halkları nefessiz bırakıp soykırım ve işgali derinleştirirken.. Yalan dolan politikalarla halkı ustaca kandırmaya devam etmektedirler..  

 

ETİKETLER : ZİLAN SOYKIRIMI ÜZERİNDEN 93 YIL GECTİ..
Diğer Kurdistan haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA