Iğdır Barosu Amedspor’a Yapılan Saldırıyı Kınadı

Maçın oynandığı gün yine sözlü ve fiziki saldırılar ırkçı taraftar grupları tarafından aynı nefret söylemleri devam etmiş ve futbol sahası ve tribünler adeta savaş alanına dönüşmüştür
Bu haber 2023-03-06 13:06:46 eklenmiş ve 701 kez görüntülenmiştir.

Haber: Murat AKKUŞ-Iğdır

Iğdır Barosu İnsan Hakları Komisyonu Amedspor’a Yapılan Saldırıyı Kınadı...

Iğdır Barosu İnsan Hakları Komisyonu Bursa'da ırkçı saldırıların hedefi olan Amedspor’a yapılan saldırıyı kınadı. Dün sivil toplum örgütleri ve 14 baro tarafından yapılan Amedspor’a yapılan saldırılara ilişkin açıklanan kınama mesajlarına Iğdır Barosu İnsan Hakları Komisyonuda bir açıklama ile katıldı.

Amedspora yapılan saldırıyı kınayan açıklamada, Amedspor maçı öncesi yaşanan ırkçı saldırılar dikkate alınmamış ve futbol maçının iptal edilmesi veya seyircisiz oynanması kararı alınabilecekken hiçbir yetkili görevini yapmamış ve bir futbol maçında bir takım ve taraftarlarının linçe uğramalarına sebep olunmuştur" denildi.

Iğdır Barosu İnsan Hakları Komisyonu adına açıklamayı okuyan Av. Fatma Baydemir şunlara dikkat çekti:

 

“05.03.2023 tarihinde Amedspor ile Bursaspor arasında oynanan futbol maçı ırkçı provokasyonlara sahne olmuştur. Maç öncesi Amedspora yönelik ırkçı söylemler geliştirilmiş ve Amedspor oyuncuları, idarecileri ve teknik heyetin kaldığı otel önünde gösteriler düzenlenmiş ve ırkçı söylemler, sloganlar, hakaret ve tehdite maruz kalmışlardır.

Maçın oynandığı gün yine sözlü ve fiziki saldırılar ırkçı taraftar grupları tarafından aynı nefret söylemleri devam etmiş ve futbol sahası ve tribünler adeta savaş alanına dönüşmüştür. Tribünlerde özellikle Kürtlere yönelik işlenen yoğun cinayetlerin ve zorla kaybettirilmelerin, faili meçhullerin tetikçilerinin posterleri açılmış ve 90 lı yıllarda faili meçhullerin, kaçırılmaların sembolü olan beyaz Torosların pankartları açılmıştır. Alenen suçu ve suçluyu övme suçu işlenmiştir. Bu saldırılardan anlaşıldığı üzere hedef sadece Amedspor değildir. Özelde Kürt halkına saldırı niteliğinde ve genelde toplum barışını bozmak, insanlarımızın deprem felaketine yönelik yardım azmini ve çabasını da baltalamaktan öteye gidememiştir.

 

Amedspor maçı öncesi yaşanan ırkçı saldırılar dikkate alınmadı

 

Amedspor maçı öncesi yaşanan ırkçı saldırılar dikkate alınmamış ve futbol maçının iptal edilmesi veya seyircisiz oynanması kararı alınabilecekken hiçbir yetkili görevini yapmamış ve bir futbol maçında bir takım ve taraftarlarının linçe uğramalarına sebep olunmuştur. Daha birkaç gün önce tribünlerde “hükümet istifa” dendiği için maçın seyircisiz oynanmasına karar veren yetkililer, Amedspor-Bursaspor maçında açık açık provakasyonlar yapılacağını ve kişilerin can güvenliğinin dahi tehlikede olduğu bir futbol maçında kılını dahi kıpırdatmamıştır. Tribünlerden atılan kurşun, pet su, bıçak ve benzeri maddelerden korunmak için kapalı alana giren Amedspor oyuncuları ve yöneticileri bu kez can güvenliği ve alan güvenliğini sağlamakla görevli özel güvenlik mensupları tarafından saldırıya uğramıştır.

 

Depremin acıları sürüyor iken birileri provokasyonlarla gündemi meşgul etmek kötü niyetli bir davranıştır

 

Depremde on binlerce insanımız ölmüşken, on binlercesi yaralıyken, yüz binlercesi evsiz kalmışken ve halen yardıma muhtaçken bu tür provokasyonlarla gündemi meşgul etmek kötü niyetli bir davranıştır. Deprem felaketi nedeniyle yurt içi ve yurt dışından milyonlarca insan tek yürek olup birlikte yaralarını sarmaya çalışmaktadır. Yıllardır oluşturulmaya çalışılan ırkçılık, ötekileştirme ve ayrımcılık politikası bir şekilde başarılı olmuştu. Ancak bu politika depremin enkazı altında kalmış ve hiçbir ayrım gözetilmeden her ırktan, dilden, şehirden ve ülkeden insanlar tek yürek olmuştur. Yer yer ırkçı grup ve kişilerin bu tür provokasyonları artık başarılı olamayacak ve toplumsal barışın zedelenmesine duyarlı kesimler tarafından izin verilmeyecektir.

 

Tüm Yetkililer Hakkında İşlem Yapılması İçin Yargı Mensuplarını Göreve Çağırıyoruz

 

Bizler Iğdır Barosu İnsan Hakları Komisyonu olarak; Amedspor-Bursaspor maçı öncesi ve maç esnasında yaşanan hakaret, tehdit ve linç girişimlerinin yaşanmasına zemin hazırlayan ırkçı çetelerin ve arkasındaki güçlerin ve olayların bu şekilde gelişeceğini günler öncesinden bilen ancak maçın ertelenmesi, iptal edilmesi, başka bir şehirde oynanması, seyircisiz oynanması ve güvenliğin en üst seviyeye çıkarılmamasından sorumlu olan ve görevini kötüye kullanan tüm yetkililer hakkında işlem yapılması için yargı mensuplarını göreve çağırıyoruz. Asıl gündemimiz olan, deprem felaketinde canlarını yitiren, evsiz barksız kalan, halen enkaz altında canlarını arayan ve yaraları sarılmayan vatandaşlardır. Kötülüğün sıradanlığını kabul etmeyerek, Amedspor-Bursaspor futbol müsabakasında yaşanan olayları kınıyor ve bu saldırıya maruz kalan Amedspora geçmiş olsun diyoruz.“ 

 

ETİKETLER :
Diğer SPOR haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA