HEZKURD KURDCE EĞİTİM İÇİN HER İLE 200 ÖĞRETMEN TALEBNDE BULUNDU..

Kürt Dil Hareketi (HEZKURD), İstanbul, Ankara, İzmir, Van, Diyarbakır, Urfa, Batman, Bitlis, Iğdır ve Şırnak’ta ortak basın açıklaması yaparak Kurd Dili İçin Öğretmen atamaların artırılmasını istedi.
Bu haber 2022-07-18 09:47:41 eklenmiş ve 704 kez görüntülenmiştir.

 

HEZKURD KURDCE İÇİN 200 ÖĞRETMEN TALEBNDE BULUNDU..

 

Kürt Dil Hareketi (HEZKURD), Türkiye Millî Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) sadece 3 Kürtçe öğretmeni atamasını yetersiz bularak, 200 yeni öğretmen alıp yapması için İstanbul, Ankara, İzmir, Van, Diyarbakır, Urfa, Batman, Bitlis, Iğdır ve Şırnak’ta ortak basın açıklaması yaptı.

 

Iğdır’daki basın açıklamasına Hak-Par İl Başkanı Nejdet Hun, Yazar Mehmet Avcı, Gazeteci/Yazar Murat Akkuş’ta katıldı.

 

HEZKURD, tarafından yapılan Kürtçe açıklamayı Gazeteci/Yazar Murat Akkuş okurken Türkçe açıklamayı ise HEZKURD Iğdır İl Temsilcisi Ramazan Taşdemir okudu. 

 

HEZKURD, tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

 

“Değerli basın mensupları, bildiğiniz gibi, devletin genel politikası ve geçmiş hükümetlerin uygulamaları, Kürtçe önünde ciddi bir bariyer oluşturmuştu. Toplum da bu yasaklara ve baskılara kısmen ayak uydurmuş ve Kürtçe adeta ölüme terk edilmişti. Nihayet geldiğimiz noktada 2012 yılı itibariyle Kürtçe derslerinin, seçmeli de olsa, Milli Eğitim Bakanlığı yani devlet eliyle verilmesine karar verilmişti. Bu, bize göre tarihsel bir öneme sahiptir, çünkü devletin Kürtçeye bakışı kısmen yumuşamış, bu durumun topluma da olumlu yansımaları olmuştur. Seçmeli Kürtçe derslerinin veriliyor olması, yetkililere bazı sorumlulukları da beraberinde getirmiştir. Bu derslerin sağlıklı bir şekilde verilebilmesi, hiç şüphesiz tercih sürecinin şeffaf olmasına, bu konuda görevli olanların işlerini samimiyetle yapabilmesine ve bilahare yeterli öğretmen atamasına bağlıdır.”

HEZKURD BASIN AÇIKLAMASI VİDEO TIKLAYINIZ..

 

MEB’in 3 Kürtçe öğretmeni atamasının yetersiz ve sembolik olarak değerlendiren HEZKURD, “Milli Eğitim Bakanlığı, bu yıl için 20 bin öğrencinin Kürtçe tercihte bulunduğunu açıklamış idi. Peki tabii buna uygun mahiyet ve yeterlilikte öğretmen ataması ve doküman tedariki gerekmektedir. Ancak önümüzdeki eğitim - öğretim devresinde Zazaca için bir (1), Kurmancca için iki (2) öğretmen ataması yapılacağı açıklandı. Hepimizin malumudur ki bu atamalar, tercihlere oranla yetersiz kalacak ve bu, ihtiyaçlara cevap veremeyeceği gibi sembolik olmaktan da öteye gidemeyecektir. Planlanan atamaların tekrar göz önüne alınarak değerlendirilmesi ve ihtiyaçlara cevap verebilecek bir seviyeye çıkarılması gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.

 

200 yeni Kürtçe öğretmeni atamasının yapılması gerektiğini vurgulayan HEZKURD, açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

 

“Bizler, 200 Kürtçe öğretmeninin bu ihtiyaca cevap verebileceğini düşünüyoruz. 200 ek öğretmen ataması, halihazırda Kürt Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olan gençlerimizin de atama beklentilerine kısmen çözüm olacaktır. Bu konuda yetkililerin üzerine düşeni yapmasını bekliyoruz. Kürtçe için her kim ne yaparsa mutlaka olumlu karşılığı olacak ve toplumda saygın bir konum elde edecektir. Çocuklarımız kendi dillerini öğrenme iradesi ortaya koymuşlardır. En temel haklardan olan dil eğitimine olumlu yaklaşım, önemli bir medeniyet tasavvurudur. Bizler bu hakkın kullanılabilmesi için yeterli olanakların yaratılmasını istiyoruz. Yetkililerden, sorumlu oldukları alanlarda daha ciddi adımlar atmasını bekliyoruz.”

 

MEB’in 20 bin yeni öğretmen atamasında Kürtçeye sadece 3 kontenjan ayırmasına itiraz eden HEZKURD ve DİERG 200 yeni Kürtçe öğretmeni ataması için günlerdir kampanya düzenliyor.

ETİKETLER : Kürt Dil Hareketi (HEZKURD) İstanbul Ankara İzmir Van Diyarbakır Urfa Batman Bitlis Iğdır ve Şırnak’ta ortak basın açıklaması yaparak Kurd Dili İçin Öğretmen atamaların artırılmasını istedi.
Diğer Serhat News haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA