KARSIN TARİHİNİ ve AŞIKLARINI BEYLİKDÜZÜ'NE TAŞIDILAR..

KARSIN TARİHİNİ ve AŞIKLARINI BEYLİKDÜZÜ'NE TAŞIDILAR..
Bu haber 2022-04-02 08:22:21 eklenmiş ve 2144 kez görüntülenmiştir.

 

KARSIN TARİHİNİ  ve AŞIKLARINI BEYLİKDÜZÜ'NE TAŞIDILAR.. 

 

Beylikdüzü Kars-Ardahan-Iğdır Federasyonu, Kars Arpaçay Dernekler Federasyonu, Beylikdüzü Belediyesi,  Kars Kültür ve Sanat Derneğinin ortaklaşa düzenledikleri kültür sanat etkinliğinde bir taraftan Karsın tarihi,  tarihi fotoğraflarla, Kars,  Ardahan, Iğdır’dan fotoğraf sergisiyle İstanbul Beylikdüzüne taşınırken,  diğer yandan 1960-70 li yıllarda Karsı (Ardahan-Iğdır) ülkemize ve dünyaya taşıyan, tanıtan ozanlarımızdan Aşık Murat Çobanoğlu ve  Şeref  Taşlıova anıldılar..

 

Kars Kültür ve Sanat Derneği bşk. yazar Vedat Akçaöz, Beylikdüzü Bld. Bşk. Mehmet Murat Çalık, Beylikdüzü Kars-Ardahan-Iğdır Dernekler Federasyonu Başkanı Gürsel İlgüz, Kars Arpaçay Dernekler Federasyonu Oruç Oymak’ın ortaklaşa düzenledikleri kültür sanat şöleninde hem Karsın tarihi,  tarihi bir fotoğraf sergisiyle  hemde aşıklarımız Murat Çobanoğlu, Şeref Taşlıova anıldılar..

 

Karsın tarihi dokusunu harikulade bir fotoğraf sergisiyle İstanbul Beylikdüzüne taşıyan, Karsın tarihi ve tarihsel dokusu ile 10 yakın kitabında sahibi olan Kars Kültür ve Sanat Derneği Başkanı araştırmacı yazar Vedat Akçaöz, Doğu medyaya yaptığı açıklamada sergide yer alan fotoğrafları fotoğrafçı Yıldırım Öztürk’le beraber hazırladıklarını, fotoğraflarda gözüken bazı eserlerin günümüzde enkaza dönüştüğünü, tarihi ve kültürel anlamda Karsın bir Vandalizm-Faşizim  saldırısı altında olduğunu, dünyada tarihi eser ve tarihi doku dendiğinde yeryüzünde hiçbir şehrin karsla kıyaslanmayacağını, karsın tarihinin bir medeniyetler bileşkesi olduğunu, Karsın onbinlerce yıllık büyük bir insanlık hazinesi olduğunu belirttiler.. Vedat Akçaöz’ün çalışmalrı sonucu Tarihi Ani Şehrininde  Unesco koruma listesine girdiğin de belirtelim..

 

Etkinliğe Kars-Ardahan-Iğdır Federasyonları, il-ilçe-köy dernekleri Şamil Ayırım gibi milletvekilleri, Mesam başkanı Recep Ergül, iş-STK-Siyaset dünyasından yoğun bir katılım oldu.

Fotoğraflarla Kars Sergisinin ardından konferans salonunda aşık Murat Çobanoğlu ile Aşık Şeref Taşlıova birlikte anıldılar..

Beylikdüzü Bld. Bşk. Mehmet Murat Çalık, MESAM Bşk. Recep Ergül, federasyon başkanları  Gürsel İlgüz, Oruç Oymak, Milletvekili Şamil Ayırım konuşma yaptılar..

 

Çalık, ülkemizde siyasetçiler olmasa ne ayırımcılık, nede kavga  hiçbir sorun yaşanmaz diye espri yaparken, Mesam Başkanı Recep Ergül, Beylikdüzü KAİ Fed Bşk. Gürsel İlgüz ise Karsın-Serhadın ırk-dil-din-mezhepüstü cihanşümul kültürünü  ülkemize uyguladığımızda bugün yaşanan sorunların hiçbiri yaşanmaz, rejmin 100 yıldır yaşadığı kısır döngü sorunlar ortadan kalkar, Serhadın cihanşumul üstün kültürünü, bu üstün medeniyeti sadece Türkiye’ye değil tüm dünyaya taşımalıyız, dünyadaki mevcut sistemler insanı insanlıktan çıkarma ve insan soyunu sıfırlamaya başladılar  diye görüş belirttiler..

 

Milletvekili Ayırım âşıklarla ilgili bir anısını anlatırken, âşıklarımızın kültürümüzü nasıl tüm dünyaya taşıdığına dair çarpıcı bir örnek verdi. Singapur Büyükelçiliğini ziyaretinde  kendisine dev bir Şeref Taşlıova heykeli ve  aşığın dizlerinden okunana dörtlükleri görünce Ozanlarımızın ne denli önemli kültür elçileri olduğunu..

 

Konuşmaların ardından dev ozanlar ordusu sahne aldı.. Sazları, sözleri, müzikleri ve atışmaları ile ozanlarımızı andılar, Kafkas dans topluluğu sahne alarak bölge folklor kültüründen örnekler sundu..

Tek kelime ile siyasetin olmadığı herkeimden hemşerilerimizin , İstanbulluların katıldığı harikulade bir kültür sanat şölenine tanıklık etdik.. 

Bütün İhtişamı ve güzelliği ile Karsın Tarihi Fotoğraf Sergisi, Aşıkları anma programını sizler için Doğu Medya TV  farkıyla  alttaki videoda sizler için bir araya getirdik..  

 

VİDEO-KARSIN TARİHİNİ  ve AŞIKLARINI BEYLİKDÜZÜNE TAŞIDILAR.. 

 

HABERİN FOTO GALERİSİ İÇİN TIKLAYINIZ..

 

TAŞLIOVA-ÇOBANOĞLU ATIŞMASI VİDEO

 

Murat Çobanoğlu ve Şeref Taşlıova Kimdir..

 

 

Murat Çobanoğlu Kimdir?

 

Asıl soyadı Çobanlar olan Murat Çobanoğlu 1940'ta Kars'ın İstasyon mahallesinde doğdu. Annesi Lala (La'li) hanımdır. Babası, Aşık Şenlik'in çıraklarından Aşık Gülistan'dır; Arpaçay'ın Kıraç köyünden olup 1920'de Kars'a yerleşmiştir. Karısının erken ölümü dolayısıyla oğlunu o büyütüp yetiştirdi. İlkokul öğrenimi gören Murat Çobanoğlu çocukluğunda babasının saz çalışını dinledi, ama ona özenmedi. Ancak 1951'de gördüğü bir düş üzerine tutumu değişti. olayı şöyle anlatıyor:

 

"Göç mevsimi yaylaya göçerken susadım. Yol kenarında bulunan çeşmeye su içmeye gittim. Ben oyalanınca göçlerimiz dağı aştı. Akşamın alacakaranlığında uyuyakaldım. İşte o zaman nasibim olan aşıklık ilhamı bana verildi. Sabah, yaylada beni bulamayan babam düşer yollara, beni aramaya. Beni çeşmenin başında uyurken bulunca, aşık olacağımı söyledi. Saz aldı. Saz tutmasını öğretti. O zamandan bu yana saz çalmaya, şiir ve türküler söylemeye başladım."

 

Murat Çobanoğlu Artvin, Konya, Erzurum ve Mut'ta yapılan yarışmalarda dereceler aldı. Özellikle atışma dalında başarı gösterdi. Sık sık radyoda ve televizyonda -değişik konularda- söyledi. Saza egemenliği, ulusal duygularının güçlülüğü ve kendine özgü sesiyle ilgi çekti. Kars'ta "Çobanoğlu Halk Ozanları Kahvesi"ni açıp işletti. Yurt içinde ve dışında düzenlenen bazı şenliklere katıldı.

 

1965'e kadar Devrani, 1967'ye kadar Yanani, ondan sonra da Çobanoğlu takma adını kullandı.

 

Çobanoğlu'na ilişkin Ali Kafkasyalı'nın hazırladığı Aşık Murat Çobanoğlu, Hayatı-Sanatı-Eserleri (1998) adlı bir kitap bulunmaktadır.

 

26 Mart 2005 tarihinde Ankara'da vefat etti ve memleketi Kars'ta toprağa verildi.

 

Kars Belediyesi her sene 6-7-8 Mayıs tarihlerinde anısına Murat Çobanoğlu Aşıklar Bayramı düzenlemektedir.

 

Kaynakça:

 

Muzaffer Uyguner (Halkevleri dergisi, Mart 1970); Tahir Kutsi, Türk Halk Şiiri (Antoloji, 1978); Feyzi Halıcı, Saz Şairlerinin Diliyle Atatürk (1981 ); Emir Kalkan, XX. Yüzyıl Türk Halk Şairleri Antolojisi (1991 )

 

Asım Bezirci

Türk Halk Şiiri II-1993

 

Video: Murat Çobanoğlu - Şeref Taşlıova, 1989 – Doğu Medya

 

STK’LARDAN GENEL İZLENİMLER..

 

STK  etkinliklerde görülen en büyük eksik etki ajanlarının siyaset stk alanını usta ve uzmanlıkla ele geçirmeleri.. Örneğin serhaddın cihanşümul kültürünün en önemli donelerinden biri kurdlerdir. Kurdi dengbej-ozan yada kurdi bir eser coğunda göremesiniz.. Bu yerel kamu tüm etkinliklerde böyledir.

 

Ülkemizde yapılan kültürel etkinliklerin ekseriyasında bol-bol tc rejminin ırkçi ve faşizan kodlarını bursunuz.. Chp ataurkü kemalizmi dayatırken, hdp vs kanatlar ise kurtculuğu kurdlerle  ilgi alakası olmayan sol jargonları..

 

Bütün STK etkinliklerinde 200 yıllık derin işgal rejmi TC nin tüm oyunları subniminal bir bilinç altı saldırısı olarak her etkinlikte ortaya konmakta, bir şekilde halkı atomuna kadar ayrıştırıp kullanıp bitirmektedirler.. Son 200 yıldır Filistinden; Mısırdan Afganistan Kafkaslara İslam coğrafyasında ki derin işgal nedeniyle halklar atomuna kadar parçalandıkları gibi halkların tümü de soykırıma açık kou sürülerine çevrilmiştir..

 

Yukarda vurguladığımız gerçeklere bugün stk larda yer alan yönetimlerin %99 bilmemekte, bilenler rejmin her alanda bizleri vatandaşı düşürme ve soyırıma uğratması için ne gerekiyorsa yapan etki ajanları.. Di edin hiçbir stk rejmi son 200 yıldır anadolu-mezopotamya halklarının yediği soykırım darbeleri ile ilgili tek kelime söylemezler.. Bu vandalizim ve faşizim nedeniyle tarihi doku ve yapı tahrip edilmekte filistinden Afganistan Kafkaslara sahte ırk devletleri halkları sahte suni sırlara haps edip hepsini soykırıma açık koyun sürülerine çevirmiş bulunmaktadır..

 

Bu gerçeklere vurgu yapmamızın nedeni K alanının kafasının arkasında öteki kavramı olmayan etkin ve yetkin insanlar tarafından doldurulması gerekmektedir..

Örneğin Doğu Medya Muhalif, halka ve STK alanına bilimsel doğru bilgi taşıdığından ne iktidar partisi, ne muhalefet; nede büyük-büyük diye şişinen stk lar gram lan vermezler.. Doğu Medya  gibi yayınların bitmesi için etki ajanları 24 saat çalışmaktadırlar..

İnsan soyunun dünyamızda silindiği bir zaman diliminde STK alanımız çok geri ve komedi br durumda.. Örneğin buzul çağına giriyoruz yada büyük savaşlar kapıda hangi stk nın abc nları var, yok..

 

 

2023 te Lozanlı tc bitiyor nasıl br sistemle düze çıkarız.. ne siyaset ne stk alanında çıt yok.. Sorunlar halı altına süpürmenin faturası ağırdır; 10-20-50-100 yıllık dilimlerde soykırım ve kölelik olarak halklara dönmektedir.. İşte tc siyasal alanı, stk alanıyla halkı uyutarak daha büyük soykırımlara hazırlamaktadırlar.. Halk bu sistemsel ölümcül gerçeklerin farkına varmadıkça da hergeçen gün bir öncekinden kötü olmaktadır..

 

Bu konularda daha detaylı bilgi ve donanım için, faşist ulus devlet , dinli-dinsiz terör lejyonları, bizden gözüken ama bizleri düşürmek için 7-24 saat çalışan etki ajanlarını çözmek ve geleceğimize sahip çıkmak için bilimsel bilgi, özgür irade özgür düşünce ve araştırma hayatii önemdedir.. 

Doğu Medya (www.dogukultur.com) da yer alan   analiz yazı haberlerimizi inceleyiniz..  Rejimlerin sitemlerin dil,din, ırk-mezhep oyunları ile betyinlerimize vurfdukları zincirleri kırmadıkça soykırım ve kölelik hep kaderimiz olmaya devam edecektir.. 

 

 

ETİKETLER : KARSIN TARİHİNİ ve AŞIKLARINI BEŞİKDÜZÜ'NE TAŞIDILAR..
Diğer Kultur-Sanat-Yasam haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA