Iğdır Kadın Meclisi: Yoksulluğun ve Şiddetin Gölgesinde Yaşamayacağız

Iğdır Kadın Meclisi 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ile ilgili basın açıklaması yaptı. Iğdır Zübeyde Hanım Bulvarındaki İnsan Hakları Anıtı önünde yapılan açıklamada kadınlar şunlara dikkat çektiler
Bu haber 2022-03-06 14:17:49 eklenmiş ve 280 kez görüntülenmiştir.

Haber: Murat AKKUŞ-Iğdır

Iğdır Kadın Meclisi: Yoksulluğun Pençesinde, Şiddetin Gölgesinde Yaşamayacağız

Iğdır Kadın Meclisi 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ile ilgili basın açıklaması yaptı. Iğdır Zübeyde Hanım Bulvarındaki İnsan Hakları Anıtı önünde yapılan açıklamada kadınlar şunlara dikkat çektiler:

Yoksulluğun Pençesinde, Şiddetin Gölgesinde Yaşamayacağız

Asla Yalnız Yürümeyeceksin

 

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclisleri olarak Dünya Kadınlar Günü için bugün il il meydanlardayız. Yoksulluğun pençesi tüm halkların sırtında. Erkek şiddeti hayatımızın her alanında kadınların üzerine çöken bir gölge. Almak istediğimiz kararları bir bir engellemek için hayatımızın her yerine nufüz etmiş durumda. Aynı zamanda bugün ülkede milyonlarca işsiz, milyonlarca güvencesiz ve milyonlarca şiddete uğrayan kadın var. Dünyada kapitalizmin daha fazla kar, sermaye ve sömürü hırsı için emperyalistlerin savaşlarında ölümle, yoksullukla burun buruna gelen halklar var. Bu sene dünya kadınlar gününde meydanlarda bunlara karşı mücadele etmeye devam edeceğimizi haykırmak için buluştuk.

2021 yılında da kadınlar yine en yakınlarındaki erkekler tarafından öldürüldü. 2022 yılının bugüne kadar geldiğimiz günlerinde de bu devam etti. Artık kadınlar “kolay öldürülebilir” görüldüğü için sokak ortasında hiç tanımadığı erkekler tarafından şiddet görebiliyor ya da öldürülebiliyor. Kamusal alanlarda dahi kadınların ve LGBTİQ+’ların güvenliği tehlikede.

Aynı zamanda yüksekten düşenlerimiz, dosyaları “intihar” diyerek kapatılanlarımız var. Şüpheli kadın ölümleri her geçen gün artıyor. Kadın cinayetleri boyut değiştirerek vahşileşiyor. Çocuk istismarcıları ellerini kollarını sallayarak dışarda geziyor. Tüm bunların yanında İstanbul Sözleşmesi etkin uygulansaydı bunların hiçbiri yaşanmayabilirdi. Siyasi iktidar ise bunların hepsi yaşanırken sadece oturup izlemeyi tercih etti.

“Ek gelir” diyerek görüldükleri için eşdeğer işe eşit ücret almayan kadınlar var. İlk işten çıkarılan, güvencesiz ve esnek çalıştırılan milyonlar var. Patronların çıkarları için hazırlanmış “kodlarla” hakkını istediği için işten atılan yüzlerce kişi var. Ve her geçen gün sayıları artıyor. Faturalarımız ödeyemeyeceğimiz kadar yüksek, tencelerimiz boş. Eğitim hayatında sorun yaşayan kız çocukları, baskılanan ve zorluklardan dolayı üniversiteye gidemeyen genç kadınlar var.

En temel ihtiyaçlara gelen zamlarla birlikte artık yoksulluğun pençesinde yaşıyoruz. Ped, tampon gibi temel ihtiyaçlarımız bunlara ulaşamayan milyonlarca kişi varken lüks tüketim sayılıyor. Tüm bunların yanında nafaka hakkımız tartışmaya açılıyor. “Süreli nafaka” taslağını önümüze getirenler, nafaka fonunu önümüze getiriyor. “İyileştirme” adı altında haklarımızın gasp edilmesine izin vermeyeceğiz.

Tüm bu yaşananlar karşısında bu gidişatı değiştirmek için umudumuz var. Eşit ve özgür yaşamak için bir gün değil her gün mücadele eden kadınlar az değiller. Siyasi iktidarın tüm gerici hamlelerine karşı mücadele eden LGBTİQ+’lar hiç de az değiller.

Ekmek kuyruklarından yağ kuyruğuna girenler az değiller. Bunun karşısında derinleşen yoksulluk karşısında ses çıkaranlar, yoksulluğun sebebini kavrayıp mücadele edenler hiç de az değil. Sefalet zamlarına karşı birleşen, sendikalı olmak için bugün birçok işyerinde mücadele eden emekçiler az değiller. Özgürlükler ve gelecekleri için mücadele eden gençler hiç de az değil.

Siyasi iktidarın toplumu yoksulluğa terk eden, kadınları şiddetle baş başa bırakan tüm hamlelerini görenler az değiller. Önce İstanbul Sözleşmesi şimdi de Medeni Kanun’dan 6284’e kadar tüm haklarımıza saldırabileceklerini farkında olanlar az değiller. Bunun karşısında kazanılmış tüm hakları için meydanları dolduran kadınlar ise hiç az değil. İşte burada ve diğer birçok ilde meydanlardalar. Bizim umudumuz budur.

Bugün dünya kadınlar günü için buradaydık. Yarın ve tüm diğer günler mücadelemizi büyütmek için meclislerimizde buluşmaya devam edeceğiz. Siyasi iktidar öyle kolayca kazanılmış haklarımıza el koyamaz. Mücadelemizle karşılarında olacağız.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclisleri

Iğdır Kadın Meclisi

Basın açıklamasından sonra kısa süreli oturma eylemi yapan kadınlar alandan ayrıldılar

 

ETİKETLER :
Diğer Genel-Güncel haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA