DSİ’nin Doğunun Çukurovası Iğdır'a Yaptığı Sulama Projeleri

Doğunun Çukurova’sında Sulama Projeleri Dikkat Çekiyor
Bu haber 2022-02-02 10:47:51 eklenmiş ve 207 kez görüntülenmiştir.

Haber: Murat AKKUŞ-Iğdır

DSİ yatırımlarının kaynağını teşkil eden su, yaşamsal öneminin yanında tüm üretim süreçlerinin ana girdilerinden birini oluşturuyor. Ulaştığı her alanda adeta zincirleme bir reaksiyona sebep olan su, hem sektörel hem de sektörler arası hareketliliği tetikliyor. Suyun tarım ve sanayide yarattığı güçlü etki, geniş iş sahalarının doğmasına da vesile oluyor.

Tarım, enerji, hizmet ve çevre sektörlerinde faaliyetlerini yürütmekte olan Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü; inşa ettiği dev barajlarda depoladığı suyu başta içme, kullanma ve sanayi suyu üretimine yönelik tesisler olmak üzere; hidroelektrik enerji üretimi, tarımsal sulama, atıksu arıtımı, taşkın kontrolü gibi çok geniş bir yelpazede mühendislik yapıları vasıtasıyla milletimizin hizmetine sunuyor.

Bu bağlamda ülkemizde 1954 yılından bu yana toprak ve su kaynaklarını geliştirmekle mesul olan DSİ, aralarında dünyada ilk kez uygulanan projelerin, en yüksek ve büyük barajların, en uzun sulama kanallarının ve içme suyu maksatlı tünellerin bulunduğu sayısız tesisi tamamlayarak milletimizin istifadesine sunmuş ve sunmaya da devam etmektedir.

Iğdır ilinde son 19 yılda yapılan ve devam eden DSİ yatırımları hakkında açıklamada bulunan DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız yapmış olduğu açıklamada; “Iğdır’ımıza son 19 yılda devasa su yapıları inşa ederek aziz milletimizin istifadesine sunduk. Iğdırın’ın münbit topraklarını su ile buluşturmak için yatırımlarımız hız kesmeden devam etmektedir. ‘dedi.

Doğunun Çukurova’sında Sulama Projeleri Dikkat Çekiyor

Iğdır’da yapmış oldukları çalışmaların ayrıntılarına da değinen Genel Müdür Yıldız; “Özellikle modern sulama projelerimiz ülkemiz için son derece önem arz etmektedir. Son 19 yılda Iğdır’da inşa edilen 4 adet sulama tesisi ile 476.340 bin dekar zirai arazinin sulamaya açıldı. Böylece Iğdır’da topraklarımızı daha bereketli hale getirdik ve çiftçilerimize yıllık 58 Milyon TL ilave zirai gelir artışı sağladık.

98 Bin 620 Dekar Arazide İnşaat Çalışmaları Devam Ediyor…

Iğdır’ımız için sulamanın önemi çok büyük. Bunun için 1 adet sulama tesisi inşaatı devam ediyor. İnşaatı devam eden 1 adet sulama inşaatının tamamlanması ile toplam 98 bin 620 dekar arazinin sulanması sağlanacak olup bu sulama tesislerinin hizmete girmesiyle birlikte Iğdır’da zirai üretimde ülkemizin söz sahibi illerinden biri olacaktır.” dedi.

Iğdır’ımıza 7 adet Hayvan İçmesuyu Gölet Kazandırdık

Ülke tarımının en önemli illerinden biri olan Iğdır’da ziraatın daha da gelişmesi için son 19 yılda kente 7 adet Tesis ile Böylece hayvancılık sektöründe verim artışı sağlandığını vurgulayan DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, “Iğdır’da son 19 yılda 7 gölet inşa ettik.

İnşaatı Devam Eden 1 Baraj ile Iğdır’lı Çiftçimiz Kalkınacak

Diğer taraftan Iğdır’lı vatandaşlarımız ve çiftçilerimizin kalkınması için baraj, gölet ve sulama tesislerinin önemi çok fazla. Dolayısıyla Iğdırın’ın su kaynaklarını değerlendirmek için yeni barajlar inşa ediyoruz. Bu kapsamda 1 barajın yapım çalışmaları devam etmektedir.

Iğdır’da Taşkın Riskini Azaltıyoruz

Yıldız; “Ayrıca; Iğdır İlinde taşkın riskini azaltmak için son 19 yılda tamamlanan 23 adet taşkın koruma tesisi ile 60 yerleşim yeri ve 6bin 580 dekar arazinin taşkın kontrolü sağlanmıştır. 43 adet taşkın koruma tesisinin de proje ve planlama çalışmaları devam etmektedir.

Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri İle Toprağımız Daha Kıymetli

Son 19 yılda, Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri kapsamında planlamada olan Iğdır’da 1 adet iş tamamlanması ile toplam 143 bin dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapılmış olacaktır. Iğdır ilinde 27 adet yerleşim birimi, arazi toplulaştırmasından faydalanacaktır. Toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri ile toprağımız daha kıymetli ve daha verimli olmaktadır.

Iğdır’ın Suyu Ülkemizin Enerjisine Enerji Katıyor

Iğdır’da son 19 yılda 2 adet Hidroelektrik Enerji (HES) Tesisi işletmeye alınarak yıllık 37,26 GWh enerji üretimi sağlıyor.’dedi.

DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız; “Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

ETİKETLER :
Diğer Genel-Güncel haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA