SON YOLCULUĞUNDA RAŞİT AMCAYI (RAŞİT SÜT) BİNLER UĞURLADI..

Bölgemizin önde gelen kanaat önderlerinden Raşit Süt’ü binlerce hemşerimizin katılımıyla son yolculuğuna uğurladık..
Bu haber 2021-11-03 10:34:33 eklenmiş ve 954 kez görüntülenmiştir.

 

 

SON  YOLCULUĞUNDA RAŞİT AMCAYI (RAŞİT SÜT) BİNLER UĞURLADI..

 

 

Bölgemizin önde gelen kanaat önderlerinden Raşit Süt’ü binlerce hemşerimizin katılımıyla son yolculuğuna uğurladık..

 

Kars-Ardahan-Iğdır dendiğinde Serhat dendiğinde akla ilk gelen iş adamı, bölgemizin en önemli değeri iş adamı Yakup Süt’ün amcası Raşit Süt Hakkın rahmetine kavuştu.

 

Raşit Süt, Süt ailesinin önde gelen temsilcilerinden, 70-80 lı yıllarda İstanbul’a gelen, bu büyük metropolde hemşerilerimizi iş-barınma, sahip çıkmada sahiplenen eşsiz şahsiyetlerden biriydi.  

 

Bölgemizin önde gelen değeri iş adamı Yakup Sütün amcası, Şenol - Öner Sütün babaları Raşit Süt, son iki yıldır ağır hastalıklarla mücadele ediyordu.

 

Ağır bir hastalık süreci geçirmesi, vefatı hemşeri camiamızı derinden üzen, Pazartesi günü (1-11-2021) akşam saatlerinde vefat eden Sütün cenazesi Salı günü öğle namazını müteakiben Sarıyer Çayırbaşı-Kazım Karabekir Paşa Mahallesi Kozdere de bulunan Garip Hasan Paşa Camiinde kılınan öğle namazının ardından Sarıyer bölgesinde defin edildi.

 

Cenaze törenine binlerce hemşerimiz katıldı, binlerce hemşerimiz Raşit amcayı son yolculuğunda birlikte uğurladılar..

 

Bölge Federasyon, il, ilçe, köy dernekleri başta olmak üzere yüzlerce STK ve STK                  temsilcisinin yanı sıra iş-siyaset dünyasından da bölgemizin mümtaz şahsiyetleri binlerce hemşerimiz Süt ailesinin acısını paylaştılar. Cenazenin kaldırıldığı Garip Hasan Paşa Camiinde cemaat caddelere taştı. Sokak ve caddeler insanlarla doldu taştı.

 

Cenazede Sütün çocukları Şenol-Öner Süt, geçen hafta tahliye haberi ile sevindiğimiz  Volkan Süt, Yusuf Süt, Raif Süt  gibi ailenin önde gelen bireyleri taziyeleri cenaze namazının kılındığı cami önünde kabul ettiler..

 

Adet olduğu üzere gelen binlerce hemşerimize yemek ikramı yapıldı, dua ve kuran okundu. Binlerce insan hakkın rahmetine kavuşan Raşit Amcamız için hep birlikte dua ettiler, hep birlikte  yakın zamanda vefat eden hemşerilerimizde dahil olmak üzere ruhunu Fatiha okudular..

 

 

 RASİT SÜT VEFAT FOTO GALERİ.. 

 

 

REJİMİN DİKTATÖRYEL OYUNLARI NEDENİYLE YURT DIŞINDA OLAN YAKUP SÜT CENAZEYE KATILAMADI..

 

Yüzyıldır ceberut –diktatör TC rejmi bir bütün olarak 80-90 milyon vatandaşı haksızlık hukuksuzluk cenderesinde eritirken.. birçok kurd aile ve aşireti adeta biçerken.. Süt ailesi de ülkemizdeki bu dikatöryel rejimin haksızlık, hukuksuzluğuna en çok maruz kalan ailelerinden biri . Bölgemizde haksızlığa-hukuksuzluğa uğrayan ailelerin başında gelen bir aile..

 

Rejimin yarın kime, nasıl bir kulp takacağı, kime nasıl bir oyun kurgulayacağı, kimi nasıl bir sahte dava ile kuşatacağı belli olmadığından sürekli rejimin operasyonlarına maruz kalan İş Adamı Yakup Süt hayatının büyük bir bölümünü ceza evlerinde geçirirken, şimdiki zamanda ise yurt dışına çıkmak zorunda kaldığından amcasının cenazesine katılamadı..

 

Şimdi sizlere Raşit amcayı birazcık olsun tanımanız için kendisiyle ile ilgili ufak bir anımızı sizlere aktarıyoruz:

 

 

RAŞİT AMCAYI BANA DEĞİL, MEHMET ÇAVUŞ’A SORUN..

 

Tarihini bilmeyen, toplumunu tanımayan, geçmişi-dünü bilmeyen, bugünü anlayamaz bugünü anlamayanlar için ise gelecek diye bir şey söz konusu olamaz. Bu yüzden Raşit Amcamızı tanımanız için kendisiyle yaşadığımız bir iki anıya kısaca yer vereceğiz..

 

Raşit amca ve onun gibi isimsiz kahramanların hayatını yazsak onbinlerce sayfalık bir roman ortaya çıkar, o düşkünlerin düşürülmüşlerin babasıydı. Yerli-yabancı fark etmez zora ve dara giren binlerce insanı dardan kurtaran bir kahramandı. Kendisini tanıyan birini gördüğünüzde o iyilik timsali güzel insanın anılarını size anında anlatır.. Bir baba şefkatiyle insanların dili,dini-ırkı-mezhebine bakmadan nasıl sahiplendiğini size aktarır.. O hayatı ile inançlı, derin ve cihanşümul kapsayıcı Kurd kültürünün en büyük temsilcilerinden biriydi. TC rejimin 100 yıldır beyinlerimize pompaladığı ato geldi sizi kurtardı, put-totem anır-ahır kabir algı ve oyunlarının aksine  Raşit amca gibi insanlar olmasaydı bizler asla var olmayacaktık. 70-80 ların darbeci tc diktatörlüğü hepimiz ülkemizin dört bir yanına savurarak yerle yeksan ediyordu.. Sizlere bu tarihi gerçekleri aktaran bir gazeteci yerine beklide hiç tanımayacağınız bir gazeteci yerine, beklide yaşamı bitirilen birbirimizi tanımayan piyonlar olacaktık.. Ve cenazede yaşı epey ilerlemiş halkı sahiplenmede Raşit amca ile koşan Topserin Mehmet Çavuşu (Mehmet Sütü)  de görünce 79-80 da ki anılar bir film şeridi gibi gözlerimin önünden aktı gittiler.. Raşit Amcayı bana değil birde Mehmet Çavuş gibi onunlka birebir yaşayanlardan sorun..

 

Raşit amca ile ilgili ufak bir anımızı aktarırken amacımız, Süt ailesinin bölgemizdeki önemi sizlere taşıma. Yıl 1979-80 yıllar tıfıl bir çocukken Ardahan’da ortaokuldan İstanbul’a kaçmıştık.  Bir anda kendimizi Maslak tuğla fabrikası topser denen bir yerde bulmuştuk.  Raşit amca orada işveren konumundaydı. Memleketten göç başta olmak üzere gelenleri sahiplenen bir aktördü. İstanbul’a adım atar atmaz hemen bizi sahiplenmiş, iş-aş para her ihtiyacımızı gidermiş, İstanbul’da kaldığımız bir ay boyunca bize çocuğu gibi, krallar gibi  bakmış, büyüklerimizi arayarak bizi tekrardan okula geri yollamıştı. İstanbula ünversiteye geldiğimizde gidip kendisini ziyaret etmiş, öğrencilik ve gazetecilik hayatımızda da hep hal hatırını soruyorduk. En son bölgemizden Süreyya Çinik hanımefenidinin annesin cenazesinde Rumeli Hisarı-Emirgan Tarihi Hamidi Evvel Camii 2019 yılında geçirdiği ağır ameliyata rağmen katılmış orada da görüşmüştük.

Bir Ozcan Yildiz dahil 9 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava görseli olabilir

 Rasit Süt, İş Adamlarımızdan Özcan Yıldızla birlikte
Emirgan Tarihi Hamidi Evvel Camii 2019

O yıllarda yüzlerce hemşerimizin çalıştığı Topserde (Topser, İstanbul Maslak civarında 80’lı yıllarda Tuğla fabrikaları için hemşerilerimizin kullandığı bir isimdi.) Yakup Süt’ü tanımıştık. Topserde büyüklerimizle futbol maçı yapmıştık. İyi top oynamanın bedeli maç yaptığımız büyüklerden iyi bir dayak yemek olmuştu. Maçtan bir –iki gün sonra bizi dövenlerin birçoğunun kolu, kafası, ayağı eli kırılmış sargılı görünce şaşırmıştım.

 

Haksızlığa asla tahammülü olamayan yaşıt olduğumuz (13-15 yaşları arasındaydık) bizlerden katbekat daha afacan olan Yakup Süt  bizleri dövenleri nasıl perişan ettiğini gülerek anlatırken.. İnanmamıştık. Aradan yıllar geçtikçe ulusal basında her gün Yakup Süt haberlerini görünce..

 

TC rejiminin toplumun gelişmesine ön ayak olan, haksızlığı, adaletsizliği kabul etmeyen, kendi ülkesinin kaderine el atabilecek  insanları nasıl cendereye aldığını nasıl bitirmeye çalıştığını, Süt gibi değerleri nasıl yok etmeye çalıştığını.. hayatımız boyunca hem tanığı hem sanığı olduk. Rejim 90 yıllarda başladığımız gazetecilik hayatımız nedeniyle doğruları takip ettiğimiz için bize 300 yıldan fazla sahte ceza kesmiş, 2012 yılına kadar temiz kağıdını bile alamayarak işsiz ve kaçak yaşamaya bizi mahkum ettiği gibi tek kelime ile vatandaşlık haklarımıza da çizgi çekmişti.. Hala da bütün ülke bizim gibi gerçek aydınlar için görünmeyen bir hapishane ve zinadan ve hala bizler bu rejimin halkın rejimine dönüşmesi için mücadele ediyoruz..

 

Bu anıları aktarmamızın nedeni bölgemizin önde gelen değeri Yakup Süt ve onun gibi insanların neden hayatları boyunca ablukaya alındığının genç kuşaklar tarafından anlaşılması içindir. Rejimin yalan dolan mafya-mufya oyunlarının hepsinin birer kurgu, yalan-dolandan ibaret olduğunu, kendi toplumunun önünü açmaya çalışan tüm insanların bu diktatör rejimin bir numaralı hedefi haline geldiğini, Amerika-Avrupa-Asya ve ülkemizde gökdelenlerde oturan, ülkemizin kaymağını yiyen  ihanet şebeklerinin  Süt’lerden, Sitlerden.. bizden yüzlerce soyadan birinin kendi ülkesinde bir bakan, is adamı, aktör vs olursa.. zararımız bu kadar olur hesabıyla.. yüzyıllardır hepimizin başımızda dönen derin oyunların halkın görmesi babından aktarıyoruz. Bundan dolayı devlet-mevlet vs palavralarına takılmadan firmalaşmalı birbirimize sahip çıkmalı, okullarımızı, hastahanlerimizi, eğitim-sağlık-güvenlik, güvenliğimizi, bilumum her alandaki açıklarımızı herşeyimizi biz birbirine yakın aile ve akrabalar olarak inşa etmeli, ortaya çıkarmalı, açıklarımız gidermeli, yerelden küresele hangi soykırımcı aile ve firmanın bizleri harcanabilir sürü olarak yüzyıllardır ablukaya aldığını çözmeli ve onları ablukaya alma dönemine geçmeliyiz. Bu açıklarımız kapatmasak covid-19 la bütün insanlığa başlayan saldırı covid 20-21 hepimizi tarihten silmeye kadar gideceği gerçeğini genç kuşaklara taşımalıyız. .

 

 

 

 

ETİKETLER : Bölgemizin önde gelen kanaat önderlerinden Raşit Süt’ü binlerce hemşerimizin katılımıyla son yolculuğuna uğurladık..
Diğer Kultur-Sanat-Yasam haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA