GÜLHAN YILDIZ OZAN ve DENGBEJLİK GELENEĞİNİ HALKA TAŞIYACAĞIZ..

Türk Halk Müziği Sanatçısı Gülhan Yıldız, Ozan ve Dengbejlik geleneğini halka taşıyacağız, halkla ozanı birbiriyle buluşturacağız..
Bu haber 2021-10-29 10:02:08 eklenmiş ve 664 kez görüntülenmiştir.

 

GÜLHAN YILDIZ OZAN ve DENGBEJLİK  GELENEĞİNİ  HALKA TAŞIYACAĞIZ..

 

Türk Halk Müziği Sanatçısı Gülhan Yıldız, Ozan ve Dengbejlik geleneğini halka taşıyacağız, halkla ozanı birbiriyle buluşturacağız..

 

2010'lu  yılllardan sonra  sanat camiası içinde  Türk Halk Müziği sanatçısı olarak yer alan Gülhan Yıldız. Anadolu’nun Ozanlık  ve Dengbejlik geleneğini halka taşıyacaklarını,  Ozanlık-Dengbejlik  geleneğin yaşatılması, yaygınlaşması için İstanbul başta olmak üzere bir çok metropolde  etkinlikler düzenleme kararı aldıklarını belirttiler..

 

1 yıldan aşkın bir süredir Ozan ve Dengbejleri Halkla buluşturma, bu kadim geleneği ülkemizin her yerine taşıma üzerine çalışma yaptıklarını, yakın bir zamanda projeye son şekillerini vereceklerini, İstanbul’dan başlayarak diğer büyük şehirlerde sahne alacaklarını belirttiler.. 

 

Yıldız, Anadolu kültürünün en önemli kültürel öğelerinden biri olan, binlerce yıl önceden günümüze süregelen âşıklık –ozanlık, dengbejlik geleneği hiçbir zaman hak ettiği yeri bulmadı, hak ettiği yeri almadı. Anadolunun Ozan ve Dengbejlerine , bu topraklarınbu kadim kültürüne gerektiği gibi sahip çıkılmadı, binlerce yıl önceden var olan ve günümüze kadar kesintisiz  süren bu önemli kültürel geleneğimizi ve değerimizi en iyi şekilde nasıl halka taşıma üzerine 2 yıla yakındır çalıştıklarını ifade ettiler..

 

Bunun yanı sıra şairleri, emeği ile geçinen yazarlarımızı da ozanlarımız gibi, şiirlerini de  eserlerini de halka taşıyacağız. Kültür sanat etkinliklerinde en büyük amaçlarımızdan biri gerçek sanat erbabını halkla buluşturma, emeği ile var olmaya çalışan şairlerimizi, yazarlarımızı da gerçek anlamda desteğe ihtiyacı olan bu fikir erbabını da içine alacak şekilde planlıyoruz.

 

Bu geleneği yaşatmak, yaymak için ne gerekiyorsa elimizden geleni yapacağız. Ülkemizin dört bir yanından, hatta yurt dışı isimlerden bu alandaki sanat erbabını-sanatçıyı birbiriyle buluşturacağız; hepsinden önemlisi ozan ve dengbejlerimizi halkla buluşturacağız.. Bu kadim kültürümüzün tüm kuşaklarla buluşmasını sağlayacağız.

 

 

Anadolu medeniyetleri insanlık tarihinin en eski en kapsayıcı medeniyetleri olduğu gibi insanlığa ait en eski medeniyetlerin  bu coğrafyada var oldular buradan dünyaya yayıldılar..

 

Anadolu kültürünün en önemli donelerinden biri de aşıklık –ozanlık, dengbejlik geleneğidir. Bu gelenekte bu topraklarda binlerce yıl önceden var olan ve günümüze kadar süren önemli bir gelenek..

 

Günümüzde rejimin ırkçı-inkarcı karakteristiği, özellikleri sanatçıyı da, sanatı da vurmuştur.. Bu toprakların onbinlerce yıllık tarihine, kültürüne; bilgi birikimine sahip olmayan yoz-yobaz insanların sanatçı ve aydın diye ortaya çıkmalarını beraberinde getirmiş; bunun bir sonucu olarak yüzyıldan fazladır bir kültürel çürüme ve yozlaşma da yaşanmaktadır.. Bu yozlaşma ve çürümenin, siyasetin de bulaştığı birçok STK gerçek sanatçı ve aydını dışlama, toplumsal çürümeyi büyütme rolü oynadıkları gibi STK alanı da  belli klik ve hiziplerin kontrolüne  de geçerek toplumsal yarar yerine toplumsal çürümeyi tetiklemektedirler.. Sanatla, sanatçıyla ilgi alakası olmayan, bu alanda bilgi birikimi olmayan kullanılabilir doneleri yönetici-sanatci vs.  insanların önüne çıkararak toplumsal anlamda kültürel çürümeyi tetiklemektedirler..

 

Yapacağımız etkinlikler bu topraklara ait ne kadar renk, ırk,dil,din, mezhep varsa hepsini ve her lehçeyi dili  amasız kucaklayacak, amasız  halka taşıyacaktır.. Sanat ve sanatçı üzerinde, cihanşümul- evrensel kültürümüz üzerindeki hertür kara lekeyi ortadan kaldıracak sanatsal, kültürel etkinlikler temel felsefemiz olacaktır. Sanat ve sanatçısı özgür olamayan, sanat ve sanatçısı özgür düşünemeyen bir toplumda ne demokrasi olur, ne gelişme olur, geri kalmışlık o toplumun kaderi olur..

 

Burada asıl amaç dünyanın medeniyet coğrafyası olan Anadolu Medeniyetini en saf temiz haliyle Anadolu insanına, akabinde dünya  inanlığına taşıma olacaktır..

 

Yıldız bu kültürel çalışmaları yaparken, ülkemizin en büyük bazı STK’ları ile ortak çalıştıklarını etkinlikleri bu STK’larla birlikte  ortak hayta geçireceklerini belirtiler..

 

Serhat Bölgesi 20  Yüzyıl 1900’lü yıllarda yabancı bir gazetecinin Karsta çektiği bir video.. Videoda usta Ozan Murat Çobanoğlu, Şeref Taşlıova atışmaktadır, Homeros destanından günümüze binlerce yıllık  aşıklık geleneği işlenmektedir..

Video İçin Tıklayınız..

https://www.dailymotion.com/video/x2zx446

 

 

HABERİN FOTO GALERİSİ TIKLATYINIZ..

 

GÜLHAN YILDIZ KİMDİR.

Bir 1 kişi yakın çekimi olabilir

Ardahan Hoçvan Doğumlu olan Gülhan Yıldız,  Ardahan Hoçvan lı Türk Halk Müziği Sanatçısıdır.

İlk,  orta, Lise üniversite eğitimini İstanbul da tamamladı.

 

Türk halk müziğine olan ilgisi küçük yaslarda başladı, çocukluğu Türk halk müziği değerli ozanlarını, sanatçılarını dinleyerek onların eserlerini severek okuyarak  sanat hayatına küçük yaşlardan itibaren atıldı.

Abdullah Papur,  Belkis Akkale,  Sabahat Akkiraz, Mahsuni Şerif,  Muhlis Akarsu,  Murat Çobanoğlu,  Şeref Taşlıova, Aşık Reyhani, Sümmani , Şiwan Perwer, Aram Tigran, Xero Abbas, Dino..  gibi  yerel ulusal uluslararası bu topraklara ait yüzlerce değerli sanatçı ve ozanlarımızın eserlerini, her dilden ve şiveden türkülerini dinlerken sanatsal hayatı da bu değerler  yoğrularak  belirlenmiş oldu.

 

 

Türk halk Müziği dalında profesyonelliğe ilk adımını 2010 dan sonra çıkardığı “Geldi Geçti” albümüyle a sanatçı, ardından “Dar Eyledi Urfayı”  albümünü çıkardı. Sanatçı 3. Albümünü ise  Batı Anadoluda Throya destanından Serhatta Murat Çobanoğluna uzanan  “Yalan Dünya neyine Güveneyim”, Aşık veyselin “Sadık yarim kara Topraktır” binyılların halk müziği zenginliğini,  “ Yüzyıllardır  Seni Arıyorum Anadolu”  adlı albümü üzerine çalışıyor..

 

 

Ayrıca çeşitli STK larla sanatsal ve kültürel iş birliği içerisinde faaliyetleri devam eden,  çocukluğundan beri ozanlık-dengbejlik kültürünü seven bu mirası sahiplenen, ozanlarımız olmadan sanat ve müziğin anlamı olamayacağını, en büyük hayalden birinin de  ozan ve Dengbejlerle  birlikte programlar gerçekleştirmek olduğunu ifade ettiler..

 

 

 

ETİKETLER : Türk Halk Müziği Sanatçısı Gülhan Yıldız Ozan ve Dengbejlik geleneğini halka taşıyacağız halkla ozanı birbiriyle buluşturacağız..
Diğer Kultur-Sanat-Yasam haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA