Sevda Kaplan'dan Kürt Edebiyatına Yeni Bir Eser: Dino

Gazeteci ve yazar Sevda Kaplan’ın, Kürtçe’nin Kurmanci lehçesiyle kaleme aldığı “Dino” (Deli) adlı romanı kitapseverlerle buluştu
Bu haber 2021-09-27 09:37:24 eklenmiş ve 601 kez görüntülenmiştir.

Haber: Murat AKKUŞ

Kürt edebiyatına yeni bir eser kazandıran gazeteci-yazar Sevda Kaplan’ın “Dino” (Deli) adlı romanı kitapseverlerle buluştu. Kitabının içeriğine ilişkin Yenigün Haber’e konuşan Kaplan, edebiyata olan sevgisiyle Kürt edebiyatına yeni eserler katmaya devam edeceğini vurguladı.

Gazeteci ve yazar Sevda Kaplan’ın, Kürtçe’nin Kurmanci lehçesiyle kaleme aldığı “Dino” (Deli) adlı romanı kitapseverlerle buluştu. Sevda Kaplan’ın ikinci kitabı olan “Dino” adlı roman,  J/J Yayınevi tarafından bu hafta yayımlandı.  Kaplan, edebiyata olan sevgisiyle Kürt edebiyatına yeni eserler katmaya devam edeceğini söyledi. İki kişinin aşkını anlatan Kürtçe roman, yayınlanalı daha birkaç gün olmasına rağmen Kürt okuyucuların ilgisini çekmeyi başardı.

‘Hayallerimi kaleme aldım’

Kitabının içeriğine ilişkin Yenigün Haber’e konuşan Sevda Kaplan, “Kürt kadın yazarlar bugüne kadar aşk ve erotizm sorularını edebi metinlere gerektiği gibi aktaramadılar ya da aktarmaktan çekindiler. Ben bir kadın olarak cesaretle bu konuyu gündeme getirmek istedim” dedi. “Kadın Yaşamın Huzurudur” adlı ilk kitabının daha çok folklorik içerikli olduğunu dile getiren Kaplan, aşkı anlattığı Dino romanına ilişkin şunları söyledi:

“Romanımda Kürt geleneğine ve toplumuna göre hareket etmeyen iki Kürt’ün aşk hikayesini anlatıyorum. Hem aşk hem de hayattan ihanet hakkında iki karakter…Aşk ve aşkın içinde barındığı arzu ve erotizmi bir şekilde anlatmaya çalıştım. Aslında bir nevi çevremde gözlemlediklerimi, hayallerimi kaleme alırken, hayatın kendisinden parçaları okuyuculara aktarmaya çalışıyorum. Erotizm ve aşk kavramları, ne denli iç içe ve ne kadar çatışıp, değişse de hikayede tüm gerçekliğiyle ön plana çıkıyor. Bence erotik hikayeler, Kürt edebiyatında farkındalıklı bir yön ve kadın yazarlar için ise başka bir alan açacaktır.”

‘Hâlâ açıklanmayan birçok gizli hikâyeler var’

Uzun yıllardır basında önemli işlere imza atan Sevda Kaplan, edebiyata olan ilgisiyle roman ve hikâye yazmayı da sürdüreceğini belirterek, “Gazeteci kimliğimin çalışmalarımda önemli katkısı olduğunu düşünüyorum. Nitekim sürekli alanda olmam, gözlem ve araştırma yetimi geliştirmesinin edebi hayatıma da büyük katkı sağladığı inancındayım. Kürt toplumunda hâlâ açıklanmayan birçok gizli hikayeler var. Bu hikayelerden ve olaylardan pek çok edebi eser çıkarılabilir ve bende bu alandaki çalışmalarıma da devam edeceğim” sözlerini kullandı.

Sevda Kaplan kimdir?

Diyarbakır’ın Ergani ilçesi doğumlu Sevda Kaplan, 28 yıldır farklı Kürt ile Türk medya kuruluşlarında çalışıyor. Türkçe ve Kürtçe birçok habere imza atan Kaplan, birçok yayın kuruluşunda TV programı ve muhabirliği yaptı. Sevda Kaplan, ilk kitabı “Kadın Yaşamın Barışıdır” kitabının yanı sıra Kürtçe şiir klipleri de bulunuyor.

 

 

ETİKETLER :
Diğer Kultur-Sanat-Yasam haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA