Kırgizistan, Bazar-Korgan Belediye Başkanı Tolonov İlyas Abdulbapaxoviç İle Röportaj

Kırgizistan, Bazar-Korgan Belediye Başkanı Tolonov İlyas Abdulbapaxoviç İle Röportaj
Bu haber 2021-08-13 07:33:27 eklenmiş ve 380 kez görüntülenmiştir.

 

Kırgizistan,  Bazar-Korgan Belediye Başkanı Tolonov İlyas Abdulbapaxoviç İle Röportaj

 

Kırgızistan’ın Calalabad bölgesinin Bazar Korgan ilinin yeni seçilmiş Belediye Başkanı Tolonov İlyas Abdibahapoviç kardeş bir ülkemizin kardeş bir belediye başkanını hem yanıyalım hem sizlere taşıyalım dedik..  

 

Kendisiyle yapacağımız röportajın detaylarını konuşup, Kırgız, Özbek, Uygur ve diğer milletlerin kardeşçe birlikte yaşadıkları bu ortak vatanda nasıl yaşadıklarını sorduk.

 Bir Mesih Erol dahil 2 kişi görseli olabilir

Orta Asya’nın Sovyet Rusya’sından Kırgızistan koptuktan sonra özellikle ekonomik ilişkilerini ve diğer komşu ülkelerin yanı sıra dünya devletleri ile olan ticari bağlarını sorup, dünya stratejisindeki yeni vizyonu hakkında bilgiler edindik.

Son yıllarda hızla gelişmeye başlayan, Kırgızistan’ın farklı bölgeleri ekonomik ve sosyal olarak her anlamda gelişmeye başlarken Kırgızistan’ının daha gelişmesi için yatırımcılarını bekliyor.

 

Kendinizden biraz bahsedebilir misiniz?

Bir Mesih Erol dahil 2 kişi ve ayakta duran insanlar görseli olabilir

Sizin dediğiniz gibi adım Tolonov İlyas Abdulbapaxoviç. Ben doğuma büyüme buralıyım. 1979 Kasım doğumluyum. Birinci sınıftan altıncı sınıfa kadar bu şehirde okudum. Bazar Korgan ilçesinin Baymunduz bölgesinde okulu bitirdim. 1997 de yüksek lisansımı sağlık hizmetinde bitirip çalışmaya başladım.

16 sene bu sektörde hizmet verdim. 8 Şubat 2021 yılında Cumhurbaşkanımız Sadır Caparov Bey’in emri ile bizler belediye ve diğer merciler ile birlikte burayı il yaptık. Haziran’da seçim olduktan sonra 26 milletvekillinin onayı ile belediye başkan adayı oldum. 4 yıllığına belediye başkanlığına seçilince hizmete başladık. Bu da bir ilk oldu çünkü seçilen ilk belediye başkanı olmuştum.

 

Kırgız Kültüründen Biraz bahsedebilir misiniz?

Bir bir veya daha fazla kişi, ayakkabı ve iç mekan görseli olabilir

 Bir kere dünyanın en büyük şanlı destanı olan ‘Manas Destanı’’na sahibiz. Kırgız halkı çok misafirperver bir halktır. Bizlerin tarihi biraz göçebe kültüründen geliyor. Hayvanlarımız ile yaylalara gidip belli dönemlerde yaylalarda kalırız ve Kış olunca da döneriz. Bizler atalarımızın göçebe kültürünü koruyup hala sahip çıkıyoruz. Halkımız misafirleri gelince onları çok sıcak ve saygılı bir şekilde de karşılar.

Misafirlerimiz gelince onları cani gönülden karşılayıp, ağırlarız. Onlar için koyun kesip, etli sıcak yemekler yaparız. Düğünlerimiz de ise geleneksel atlı oyunlarımızı oynarız.

Kalpak dediğimiz bir geleneksel şapkamız var. Bu şapkanın heykelini ülkenin her yerinde bulabilirsiniz. Dağların tepesindeki kalıcı karlardan esinlenerek o kalpağı sembol edindik. Çok farklı kültürlü geleneksel oyunlarımız var. Biz Kırgızlar genellikle geleneksel göçebe çadırlarımızda misafirlerimizi ağırlarız.

Hangi partiden ve ne zaman belediye başkanı seçildiniz?

 Ben herhangi bir partiden değilim. Ben devletin hizmetinden olduğum için resmi olarak partilere üye olamam. Belediye başkanlığı için iki kişi Bazar Korgan’da 5 farklı partiden siyasiler temsili aday oldu. Ben ise seçimi kazanıp bir aydır ilk resmi belediye başkanlığını yürütüyorum.

 

Calalabad Bölgesini bizlere biraz tanıtacak olursanız neler söylemek istersiniz? (Ekonomik, Kültürel, Sağlık, Turizm vb)

 

Sağlık sektörümüz son yıllarda çok ilerlemeler kaydetti. Çağın bütün teknolojilerini sağlık sektöründe kullanacak hale geldik.

 Gençlerimiz yurt dışında yüksek lisans ve doktora tezlerini tamamlayıp ülkelerine dönünce devletin bakası için çalışmalar yaparlar.

 Her vatandaşımız sağlık sigortası altında güvencededir. Her türlü teknolojinin alt yapısına sahibiz. Hastanelerimizin binaları ve içindeki teknolojileri günün koşullarına çok uygun. Merkeze uzak sağlık ocakları da inşa edip insanlara hizmet vermeye devam ediyoruz.

Ekonomimiz ise daha çok pazar ekonomisine dayalıdır. Türkiye ile ciddi ticari anlaşmalar ve çalışmalar yapıyoruz.  Tekstil sektörümüz giderek gelişmekte ve sektörde çok insanımız yer almaktadır. Aynı zamanda ithal ürünler genelde Türkiye ve Çin’den geliyor.

 Pazar ekonomisinde ise genelde halk çiftliklerinden ürettikleri ürünlerini satmaktadırlar. Bizler buna mikroekonomi diyoruz. Kendi kendimize yetecek kadar üretimde bulunuyoruz. Kendi kendimize yetecek ekonomiyi inşa etmeye çalışıyoruz. Üretimde ve tarımda da günün teknolojisini kullanıp daha fazla verim almayı hedefliyoruz.

Eğitim sistemimizde ise özellikle üniversitelerimize dünyanın her yerinden öğrenciler geliyor.  Eğitimde çok iyi bir konumdayız.  Artık bütün kütüphanelerimizi internete yüklemiş durumdayız. Her yerde her bilgiye kurduğumuz ağlar sayesinde ulaşabiliyoruz. Kırgızca, Rusça, İngilizce, Arapça dillerinde okullarımızda eğitim veriyoruz.

 

Ülkeniz çok karmaşık bir nüfus yapısına sahiptir. Hangi ülke insanları genelde bu bölgede ikamet etmektedir?

 

 Şehrimizde genelde Özbekler, Tatarlar, Hemşinler, Kazaklar, Ruslar, Ukraynalılar, Kürtler ve Türkler yer almaktadırlar. Çok kültürlü bir yapıya sahip olup kardeşçe yaşamaktayız.

 

         Sizin bölgenizi diğer bölgelerden ayıran en bariz özelliğiniz nedir?

Temiz, açık ve dağlık bir yapıya sahibiz. Her yerde ceviz ormanları ile karşılaşabilirsiniz. Bölgemizin önemli özelliği yeşil ve geniş bir verimli yapıya sahip olmamızdır. Ceviz ve elma ormanlarının yanı sıra çok çeşitli devasa sebze bahçelerimiz mevcuttur. Özellikle şehrimizin içerisinde çok sayıda nehirler yer almaktadır. Bu nehir sularını kanallar şeklinde her yere ve her eve ulaştırdık. En önemlisi bu suların hepsi içilebilir olmasıdır.

Yeni seçilmiş bir belediye başkanı olarak, projeleriniz nedir?

Benim 4 yıllık projem var. Öncelikle Kırgızistan’da bizim bölgede yolların gelecek kuşaklar için daha geniş ve modern şekilde inşa etmek istiyoruz.

Çünkü her ailede mutlaka 2 araç vardır. Amacım kentin yollarını geniş, düz ve trafik olmayacak şekilde tasarımlamak.

Ceviz ormanlarımız çok olduğu için ceviz fabrikası kuracağız. Bunun yanı sıra başta tekstil olmak üzere çeşitli fabrikalar da kuruyoruz. Özelikle burada pamuk fabrikaları kuracağız. Yeterli pamuğumuzda burada mevcuttur. Daha önemlisi de temiz suya nasıl ulaşabiliriz. Bunun yüzde seksenini tamamladık.  Avrupa bank ile birlikte planlar yapıp kanalizasyonları inşa etmeye devam ediyoruz.

 

Dünyayı kasıp kavuran Covid 19 hastalığı ile ilgili ne düşünüyorsunuz ve sizin bölgeniz hastalıkla nasıl mücadele etti, son durum nedir?

Tüm dünyada olduğu gibi ölenlere Allah’tan rahmet ve kalanlara sağlık diliyorum. Tüm dünya için nasıl zorlu geçti ise bizler içinde aynı şekilde zor bir yıl oldu.  Hala da mesafe süreçlerine dikkat ediyoruz. Yoğun olmamada maskeleri kullanmaya devam ediyoruz.

 Dünyada aşıya öncülük eden neredeyse tümünden aşılar aldık ve aşılamaya devam ediyoruz. Özellikle Rusya ve Avrupa’dan iğneler alıp çok iyi iyileşmeler kaydettik.

Anti septikleri insanların yaşadığı tüm sosyal alanlarda bulabilirsiniz. Doktorlarımız çok ciddi anlamda hastanelerde hizmet vermeye devam ediyor. İnsanların hayatlarını kazanmaları için Covid ile mücadele ediyorlar. Genelde yaşlı insanlarımızı kaybettik. Genç kayıplarımız neredeyse yok. Ben de kendim iki defa iğne oldum ve hastalıkla kurallar çerçevesinde mücadele etmeye devam ediyoruz.

Türkiye hakkında ne düşünüyorsunuz, Türkiye’de bulundunuz mu?

 Türkiye’ye gitmeyi bu sene planlamıştım özellikle Antalya’ya ama pande miden dolayı gidemedik. Giden arkadaşlarımız Türkiye hakkında övgüyle bahsederler.

Özellikle denizler ülkesi derler çünkü Türkiye’de çok deniz bulunuyor. Hepimiz aynı kültüre dine sahip ve aynı sosyal gruplara aitiz.

Ekonomimize Türkiye çok ciddi anlamda katkı sunmaktadır. Hem tekstil hem de farklı ekonomi kollarında devam etmektedir.

 Diğer ülkeleri göz önünde bulunduracak olursak Türkiye ile olan ilişkilerimiz diğerlerinden farklıdır. Türkiye’ye gitmek isterim. Bizler Kırgız halkı olarak Türkiye’yi seviyoruz.

 

Doğu Medya-Russian – Turkey Editor- Gazeteci/Sosyolog Mesih EROL

KIRGİZİSTAN KURDLERİ..

Doğu Medya Rusya Federasyonu temsilcimiz Mesih Erol Kırgızistan kurdleri ile iletişime geçti. Çektiği ilk videoyu sizlerle paylaşıyoruz

 

 

KIRGIZİSTAN KURDLERİ VİDEO TIKLAYYINIZ..

 Bir 2 kişi ve ayakta duran insanlar görseli olabilir

https://www.youtube.com/watch?v=trnNglyftew

 

ETİKETLER : Kırgizistan Bazar-Korgan Belediye Başkanı Tolonov İlyas Abdulbapaxoviç İle Röportaj
Diğer Yerel Yönetimler haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA