ARDAHAN’DA KAR ALTINDA SU ARIYORLAR!

ARDAHAN’DA KAR ALTINDA SU ARIYORLAR! ARDAHAN'DA YOLSUZLUK İDDİALARI HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR..
Bu haber 2020-11-22 11:31:59 eklenmiş ve 469 kez görüntülenmiştir.

 

ARDAHAN’DA  KAR ALTINDA SU ARIYORLAR!

 

Kuzeydoğu Anadolu Yeşilin binbir tonunun bitkinin ve en temiz içme suyunun ana merkezi olmasına rağmen.. 21 yüzyuzılda Ardahanlılar hala kar altında su arıyorlar..

 

Birçok köy yolunun olağanüstü bozuk olduğu ve yılın sonuna gelinmesine karşın hala yapılıp, onarılmadığı 2021 yılının son günlerinde ve yağan karla birlikte yüzünü gösteren kar, kışa rağmen suyu aramaya devam eden köylüler devletin bir türlü getiremediği suyu kendi imkanları ile getirmeye çalışıyorlar. Hem de kar altında kazıyıp, buldukları bölgenin dondurucu soğuklarına dayanmayan su hortumları ile..

Vekil araya araya birtürlü su bulamıyor..

 

MEZAR DEĞİL, KAR ALTINDA SU ARIYORLAR!

 

Ardahan'ın Göle İlçesi merkezi gibi birçok köyünde yaşanan içme suyu sorunu Hanak ilçesinde de devam ediyor.

Birçok köy yolunun olağanüstü bozuk olduğu ve yılın sonuna gelinmesine karşın hala yapılıp, onarılmadığı 2021 yılının son günlerinde ve yağan karla birlikte yüzünü gösteren kar, kışa rağmen  suyu aramaya devam eden köylüler devletin bir türlü getiremediği suyu kendi imkanları ile getirmeye çalışıyorlar. Hem de kar altında kazıyıp, buldukları bölgenin dondurucu soğuklarına dayanmayan su hortumları ile..

Bu köylerden olan ve yıllardır su sorununa net bir cevap bulamayan Ardahan'ın Hanak İlçesine bağlı olan Güneşgören (Kerkeden) köyünün bir haftadır akmayan içme suyuna çare arayan köylüler yağan karın altında Altaş (Orağaz) köyünden gelen ve sık sık patlayan su borusuna ulaşmaya çalışırken görüntülendiler.

 

İlk görenlerin artan ve yeni önlemlerin gelmesine neden olan pandemi dolayısıyla yaşanan ölümlerin birine mezar mı kazıyorlar sandığı ama yaklaştığında su arandığını gören ve bölge köylerinin yaşadığı içme su sorununun bu kışta devam edeceğini anlayarak, mezar kazıyor sandıkları çalışmanın özlemi, çekilen su için olduğunu anladılar.

 

**Göle'nin Su Sorununa

Kars barajı Gibi Bir Baraj Çözüm Olmaz mı?

Hanak'ta olduğu gibi birçok köyün yaşadığı içme su sorununu bir türlü çözemeyen diğer bir yerleşim yerinde önüne konulması düşünülen Beşikkaya HES Barajı ile suyunun büyük bölümünün Karadeniz Çoruh'a akıtılması hedeflenen Kura Nehrinin ana kaynağı Allahüekber dağlarıyla çevrili Ardahan'ın Göle ilçesinde yaşanıyor.

Yıllardır onca harcanan paralarla boşa çıkan projelerle bir türlü istenen suya kavuşamayan Göle ilçesinin etrafını saran dağların hemen diğer yakasında, Gazeteci Fakir Yılmaz'ın geçtiğimiz gün eşi/gazeteci Selmi Yılmaz iile birlikte üstüne çıkıp, gündeme taşıdığı, Kars'a bakan yönünde yapılan ve Kars'ın geneline olduğu gibi bir çok ilçeye ve köye su veren barajın aynısının Allahüekber dağlarının Göle'ye bakan yakasına da aynı barajın yapılması halinde de  ilçenin su sorununun kökünde çözüleceği gibi, bir çok köy ve tarım bölgeleri, Barajı beklerken HES barajı ile kapanacak olan Kura Nehri'nin ana su merkezide boşa akmayacak, Kars/Selim ovasına olduğu gibi Göle ovasına hayat vereceği gibi Karadeniz'e akmayacak diye düşünülmekte.

KARS SELİM BARAJI..

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 2003-2019 yılları arasında Kars iline toplam 881.492.199 TL yatırım yaparak tamamlanan Allahüekber Dağlarının Selim ilçesi eteğinde ki Kars Acil İçmesuyu, Kars Selim Bayburt Barajı, 30 Km uzunluğundaki İçmesuyu İsale Hattı ve günlük 22.000 m3 kapasiteye sahip İçmesuyu Arıtma Tesisleriyle 86.350 kişinin ihtiyacını karşılarken barajda yıllık 17,49 milyon m³ içmesuyu temin edilmekte.

 

2003 yılından bugüne kadar bölgede 2 baraj (Selim Bayburt ve Kars Barajları) ve 13 gölet tamamlanmış olup, toplamda 238 milyon m³ su biriktirme hacmine ulaşılmıştır.

 

ARDAHANDA YOLSUZLUK İDDİALRI HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR..

 

Uzman olarak başladığı Ardahan İl Özel İdarede memurken bir anda yıldızı parlayan ve Ardahan İl Genel Sekreterliğine kadar yükselen Anıl Aksel'in AK Parti Ardahan Milletvekilli Prof. Dr. Orhan Atalay'a yakınlığı ile bilinen ve Ocak ayında yapılacak rektörlük atamaları ardından görevine devam edip, etmeyeceği merakla beklenen Rektör Prof. Dr. Mehmet Biber'in teklifi ardından Ardahan Üniversitesine uzman olarak atandığı öne sürüldü.

 

Bilindiği gibi son valiler kararnamesi ile Amasya'ya atanan Ardahan eski valisinin başlattığı yolsuzluk soruşturmaları ardından Aksel hızla yükseldiği bu görevden bir anda el çektirilip, yerine vali yardımcısı atanmıştı.

 

Hakkında öne sürülen ama içeriği pek de bilinmeyen ya da anlaşılmayan birçok yolsuzluk iddiaları ve soruşturmalar ardından görevden alınıp, mahkemelik olan Anıl Aksel, kocasının da görev yaptığı Ardahan Üniversitesi kadrosuna alındığını belirten ve yaşanan gelişmeyi adeta doğrulayan AK Parti Ardahan İl Başkanı Hakan Aydın kendisini ziyarete giden gazeteci Fakir Yılmaz ile Selmi Yılmaz'a makamında bir açıklama yaparak bu konu  sorulduğunda, gelişmenin kendisini ilgilendirmediğini ve olursa da itirazlarının olmayacağını belirtirken, gelişmeyi sorduğumuz ARÜ yöneticileri kendilerine böyle bir atama ya da resmi yazı gelmediğini belirttiler.

 

**Yeni Görevinin Müjdesini Aldığı Gün Coronaya Yakalandı!..

 

Alınan bilgilere göre hakkında öne sürülen bir çok yolsuzluk iddialarının ve mahkemelerin devam ettiği ve bu iddialar ardından İçişleri Bakanlığınca  İl Genel Sekreterliği görevinde el çektirilen Ardahan eski İl Genel Sekreteri Aksel'in AK Parti döneminde Ardahan Belediyesinde çalışırken son yerel seçimler öncesi bir anda ARÜ'ye atanan ve şu an ARÜ'de Yapı İşleri Teknik İşler Daire Başkanlığı yapan kocasının görev yaptığı Ardahan Üniversitesinde görevlendirilmek üzere yazısının onayladığı öne sürülürken, Aksel'in yeni görev müjdesini aldığı gün Coronaya yakalandığı ve şu anda memleketinde evinde istirahate çekildiği öğrenildi.

 

Öte yandan Ardahan İl Genel Sekreterlik görevinden el çektirilmesine neden olan süreçte eski vali ile AK Partili Milletvekili Prof. Dr. Orhan Atalay'ın aralarının açılmasına da neden olduğu öne sürülen Aksel'in çok yakında babasını da kaybettiği öğrenildi.

 

Aksel'in baba yası ve pandemi izolesinin bitimi ardından Ardahan'a gelerek ARÜ'deki yeni görevine yani İl Özel İdaredeki gibi uzman olarak yeniden Ardahan'da göreve başlayacağı bilgisi de öne sürülürken Genel Sekreterlik görevi esnasında yaşandığı iddia edilen ve hala mahkemelik olan Aksel hakkındaki soruşturmaların ne olduğu ve Ardahan Baro Başkanı Osman Yıldız'ın avukatlığını yaptığı mahkemenin sonucu da merakla beklenmekte.

 

 

 

MERHABA Ardahan’daki gelişmeleri görüntülü izlemeniz için youtube ArdahanTV Kanalımıza abone olmanız umuduyla. Görüntülü haberlerimiz için TIKla abone ol, izle..

MASATLI: AKSEL'İ BEN DEĞİL, MÜFETTİŞ RAPORLARINA GÖRE GÖREVDEN ALINDI!..

Ardahan'ın 15. Valisi Mustafa Masatlı Ardahan'dan ayrılmadan önce 1,5 yıldır birlikte mesai yaptığı Ardahanlı basın mensupları ile bir araya geldi. Ardahan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Fakir Yılmaz'ın da bulunduğu kahvaltılı bir toplantıda basın mensupları ile bir araya gelen Vali Masatlı göreve geldiği günden son güne kadar gündeminin 1. maddesi haline gelen ve geçtiğimiz gün görevden el çektirilen İl Genel Sekreteri Anıl Aksel'i kendisi değil, Müfettiş raporlarının sonucu alındığını söyledi.

Bugün Ardahan'a ayrılıp, atandığı Amasya'ya gidecek olan Vali Mustafa Masatlı Ardahan Vali Yardımcıları Mehmet Kılıç ve Salih Kalkan'la birlikte Ardahan'da ki yerel ve ulusal basın mensupları katıldı.

 

Gazetelerimiz ve Sitemiz Sahibi Gazeteci Selmi Yılmaz'ın da tek bayan Gazeteci olarak katıldığı toplantıda birlikte mesai yaptığı gazetecilere Ardahan'da bulunduğu süre içinde yapılanları anlatan Vali Masatlı, 1,5 yıllık hizmet süresince yapılan çalışmalar, projeler, genel ve yerel bütçeli kamu yatırımları ile sosyal ve ekonomik faaliyetler hakkında bilgiler verdi.

 

Aynı zaman da Ardahan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve ARDAFED Başkanı olan Gazeteci Fakir Yılmaz'ın, 'Kamuoyuınun Ardahan İl Genel Sekreteri ve yardımcısının neden görevden alındığını merak ettiğini ve bu alınmaların altında yatan nedenin ne olduğunu?' sorduğu toplantıda, Akesl ve Yardımcısının görevden alınmasının kendisiyle alakalı olmadığını, Müfettişlerin yaptığı araştırma ve Bakanlığa sundukları raporların sonucugörevden el çektirldiğini belirten Vali Masatlı bu süre içinde Ardahan İl Özel İdarenin bitme noktasına gelen bütçesinin yeniden toparlandığını belirtti.

 

Vali Masatlı konuşmasında; Yaklaşık 1,5 yıldır yürüttüğüm Ardahan Valiliği görevimi tamamladım. 16 Haziran´da Ardahan´dan ayrılacağım ve yeni görev yerim olan Amasya´ya gideceğim.

 

İlimizde görev yaptığımız süre boyunca Cumhurbaşkanlığı Yönetim Sisteminin hayata geçirilmesi için öncelikle vatandaşa hizmet veren kurumlarımızın çalışma programları gözden geçirilmiş, aksaklık ve uyumsuzluk görülen kısımlar düzeltilmiştir. Asıl işi vatandaşa hizmet veren kurumların ve personellerin daha aktif ve vatandaş odaklı çalıştırılması için gerekli tedbirler alınmıştır.

 

İlimizin ekonomik anlamada problemlerini gidermek için yerelde büyükbaş-küçükbaş, arıcılık ve kaz eylem planları hayata geçirilmiş ve takibi düzenli olarak yapılmaktadır.  İlimizin en büyük problemi olan göçer problemi, hayvan hastalıkları, buzağı kayıpları göz ardı edilmeden çözüme kavuşturulmuştur. Dönem Başkanlığını yaptığım SERKA yönetim başkanlığının ilimize geçmesi ile birlikte her kurumumuzdan sunulan projeler desteklenmiş, Ardahan en fazla desteği alan bir dönem geçirmiştir. İlimizin sosyal ve ekonomik değeri olan Damal Bebeği Evi ve Kadılar Kafeteryası oluşturulmuş, bugünde açılışı yapılacaktır. Anaç kaz üretim çiftliği için projeler onaylanarak hayata geçirilmiş, onunda inşaatına başlanılmaktadır. Ardahan kayak merkezinde yeni pistler açılmış, iki yeni günübirlik kafeterya inşaatı ve bir çocuk parkı inşaatı başlamış, onunda inşaatı çok kısa bir süre sonra tamamlanacaktır. Çıldır Gölü´nün turizme katılması için festival alanı düzenlemesi, gölün doğal dengesinin bozulmadan korunması için gerekli çalışmalarda yapılmıştır. Ardahan Kalesinde turizm faaliyetlerinin geliştirilmesi için kafeterya, ışıklandırma çalışması başlayacaktır. Millet Bahçesi çalışmaları başladı. Damızlık Kaz Çiftliği Projemizin de ihalesi yapıldı o da kısa bir süre sonra faaliyete başlayacak. Yine ilimizde 8 ay kış olmasına rağmen buz pisti yoktu. Onunda projesi onaylandı, ödeneği ayrıldı ve o da bu yıl içerisinde tamamlanarak gençlerimize, çocuklarımıza hizmet verecek.

 

 

 

Valiliğimiz döneminde; sosyal devlet olmanın gereği yerine getirilerek; şehit, gazi ailelerimiz, yaşlılarımız, öksüz ve yetim çocuklarımız, parçalanmış aile çocuklarımız için birçok proje hayata geçirilmiştir.

 

İlimizin eğitimi analiz edilmiş, eğitim seferberliği yapılarak, geleceğe hazırladığımız çocuklar için birçok yeni projeler hayata geçirilmiştir.

 

Başarı ön plana koyulmuş ve eğitimdeki eksiklikler giderilmiştir. Yapılan bu çalışmalarla ilimizin eğitim seviyesinde önemli derecede ilerleme kaydedilmiştir. 80´nci sıradan 71´nsi sıraya gelinmiştir.

 

Vatandaşı ön plana alan Cumhurbaşkanlığı yönetim sisteminin uygulanması kapsamında her alanda vatandaşımızın yönetime katılması için; 287 Halk buluşması, 16 Muhtar toplantısı, 4 Yayla ziyaretleri, 22 İlçe ziyaretleri, 70 köy ziyaretleri, 72 ekonomik toplantıları, 60 güvenlik toplantıları yapılarak vatandaşlarımızın en iyi hizmet alması ve sorunlarının yerinde ve zamanında çözülebilmesi için tedbirler alınmıştır.

 

 A.     İLİMİZDE VALİLİĞMİZ UHDESİNDE YEREL İDARE YATIRIMLARI

 

Ardahan İl Özel İdaresi Yatırımları

 

S. NO MÜDÜRLÜK PROJE ADEDİ TUTAR

 

5.246.809,43 TL AB Proje Ofisi 9.089.062,88 TL

 TOPLAM

14.335.872,31 TL

 

MÜDÜRLÜK YAPILAN İŞİN ADI

2018 YILI -2019 YILI

Su ve Kan. Hiz. Müd.

İsale Hatları Bakım Onarım

92.869 m

Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü

 

Ham Yol,

12,00 Km

7,60 Km

Stabilize,

26,00 Km

53,60 Km

Reglaj,

470 Km  - 901,15 Km, Kilit Parke, 32665 Km- 191.819 m2

 

Heyelan Çalışması,

1,00 Km

Asfalt Yama,

15.225 Ton

4.300 Ton

1.Kat Asfalt Sathi Kaplama,

23,90

7,80 Km

2.Kat Asfalt Sathi Kaplama,

4,50 Km

15,70 Km

BSK (Bitümlü Sıcak Karışım) Asfalt

1,80 Km

17,60 Km

Yalnızçam Kayak Tesisleri Pist Düzenleme

132.000 m2

Asfalt Plenti Saha Kaya Dolgu Yapılması

6.000 m2

Korige Boru Yerleştirilmesi

955 Adet

500 Adet

 

2019 Yılı Tasarruf Tutarı (2018 yılına göre)

5.889.539,58 TL

2018 Yılında Gelen Ödenekler Toplamı

9.433.106,92

2019 Yılında Gelen Ödenekler Toplamı

35.575.287,75 TL

2019 yılı KÖYDES Kar Toplamı

7.955.885,53 TL

 

Bütçe Yılı

Bütçe ile Tahmin(TL)

Gerçekleşen Gider (TL)

Oranı %

Gerçekleşen Gelir (TL)

Oranı %

Bütçe Açığı Fark (TL)

Oranı %

2019

47.000.000,00

31.232.157,62

66,45

30.913.231,50

65,77

-318.926,12

-1,02

2019 Yılı Diğer Kurumların Tahsisi Mahiyetteki Ödenen Borç Tutarı Toplamı:

     

 

İLİMİZDEKİ EKONOMİK PROJELER

 

İlimizin ana geçim kaynakları olan büyükbaş-küçükbaş, arıcılık ve kaz üretimi konusunda eylem planları uygulanmaya konulmuş olup bu sektörler tüm yönleriyle değerlendirilmiştir. Turizm anlamında Yalnızçam Kayak Tesislerimize yeni pistler ve düzenlemeler yapılmıştır.

 

Çıldır Gölünün turizme kazandırılması için çalıştaylar düzenlenmiş, gölün su seviyesi, gölde yaşayan canlı varlığının korunması için iki valiliğin birlikte çalışması sağlanmış, festival alanı düzenlemesi yapılmıştır. Yine ilimizin ekonomik ve kültürel değeri olan Damal Bebeğinin teşhir, tanıtım ve satışının yapılacağı  Damal Bebek Evi Ve Kadınlar Kafeteryası yapılmıştır. SERKA ve DAP tarafından ilimizde birçok proje desteklenmesi sağlanmıştır.

 

Eylem Planları

 

“İlimizin Büyükbaş-Küçükbaş Eylem Planı” kapsamında en önemli geçim kaynağı olan büyükbaş hayvancılığın önündeki engeller tek tek ortadan kaldırılmaya çalışılmıştır;

ü  Meralardan yerel halkın azami oranda faydalanmasını sağlamak için valilik genel emri ile ilimizdeki tüm meralar yerel üreticilere açılmıştır. Bu yolla süt verimimiz ( yaklaşık %25 arttı), et verimimi artırılmış (yaklaşık %25 arttı), hayvan hastalıkları konusunda da genel anlamda sorunsuz bir yıl geçirilmiştir. Göçerler kaynaklı asayiş olayları ise bitirilmiştir.

 

ü  Kaba yem açığını kapatmak ve hayvan beslemesinde kullanılan silaj materyalinin oluşturulması için çiftçilerimize “Silajlık Mısır Yetiştiriciliği Proje” kapsamında eğitim verilmiş belirlenen alanlara ekimi yapılarak gerekli başarı elde edilmiş olup, 2020 yılında daha çok alana slajlık ekimi yapılması için planlama yapılmıştır.

 

ü  Buzağı kayıplarını önlemek amacıyla (Türkiye geneli buzağı kayıpları %5-6 iken ilimizde bu oran %16) Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık Eylem Planı kapsamında veteriner hekimlerimiz tarafından bir program dâhilinde hayvanlara aşılama yapılmaya başlanmış, projenin masrafları Ardahan Valiliği (250.000 TL), Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (130.000 TL) ve Ziraat odası (20.000 TL) tarafından ortaklaşa karşılanmıştır.

 

“Kaz Eylem Planı” kapsamında ilimizde;

 

 Kaz haritası çıkarıldı.

 

 Sosyal Yardımlaşma Vakıfları ile ortaklaşa 139 ailemize kaz dağıtımı yapılmıştır.

 

 İl tarım ve Orman Müdürlüğü Bünyesinde SERKA tarafından desteklenen 1000 başlık “Anaç Kaz Üretim Çiftliği Projesi” onaylanmış, destekleme tutarı 1.294.000 TL olup yapım çalışması başlamıştır.

 

“Arıcılık Eylem Planı” kapsamında 2019 yılında meraların yasaklanması sonucunda bal verimin arttığı;

Arıcıların sıkıntılarını dinlemek sorunlarını çözmek için işletme ziyaretleri, arıcılık eğitimleri yapıldı.

 

Apiterapi ünitesi kurulması için çalışmalara başlanıldı

 

Kafkas Arısı Gen Merkezi kapsamında arıcıları eğitimin yapılacağı, arı müzesi ve satış ofisinin olduğu Arı Konağı projesi hazırlanmıştır. Arı Konağı´nın yapım çalışması başlamıştır, kısa süre içerisinde yapımı tamamlanacaktır.

 

Coğrafi işaretli arıcıların kooperatifleşmesi için adımlar atıldı. Coğrafi işaretli balcılarımızın korunması için diğer arıcılarla mesafelerinin artırılması yoluna gidildi.

 

Kafkas Arısı Gen Merkezimizde ve Arıcılar Birliğinde bal dolum ve paketleme tesisleri faal hale getirilerek vatandaşlarımızın bir çilesine daha son verildi.

 

Balımızın analizi için geçen sene olmayan 9 parametrede analiz yapacak laboratuvar Kafkas Arısı Gen Merkezi bünyesinde oluşturuldu.

 

 Çıldır Gölü ve Aktaş Gölü

 

Doğu Anadolu´nun en büyük ikinci gölü olan ve kış aylarında tamamı buzla kaplanan Çıldır Gölü ve iki ülkenin sınırlarında olan Aktaş Gölü konusunda uzman, bölgede çalışma yapmış ve Türkiye´nin alanında en iyi bilim adamları, profesör, doçent, doktor öğretim görevlisi ve gölden faydalanıcıların katılımlarıyla “Çıldır ve Aktaş Gölü Çalıştayı” yapılmıştır. Çalıştayın sonuç bildirgesi kitapçık haline getirilerek Ardahan´da İki gölün bir arada değerlendirildiği ilk çalışma yapılmış oldu.

 

İki valiliğin mülki sınırlarında olan Çıldır Gölü´nün ortak kullanılması, üzerinde yapılacak faaliyetlerde ortak hareket edilmesi için ilk kez Ardahan Valiliğimiz ve Kars Valiliğimiz ile birlikte Mahalli Sulak Alan Komisyonlar toplanarak, gölün su seviyesini bozan HES konusunda tedbirler alınması, gölde yaşayan il ekonomisine katkı sağlayan balık türlerinin korunması ve göl üzerinde kış döneminde yapılan ticari faaliyetlerin düzenli hale getirilmesi için ortak kararlar alındı. Göl kenarında festival sahası, oturma bankları, wc´ler yapılarak gerek festival ve gerekse diğer turizm faaliyetlerine katkı sunacak çalışmalar tamamlandı.

 

Damal Bebek Evi ve Kadınlar Kafeteryası

 

Kültürel ve tarihi önemi sahip Damal Bebeğinin üretimini ve tanınırlığını artırarak satışını yapmak için Damal Bebek Evi ve Kadın Kafeteryası projesi hayata geçirdik. Buranın proje bedeli 742.669 TL´dir. Yapımı ve teşrifatı tamamlandı, bugün onu da açıyoruz ve Ardahanlı kadınlarımızın hizmetine sunuyoruz. Damal Bebek Evi ve Kadınlar Kafeteryası hizmete girecektir.

 

SERKA ve DAP Projeleri

 

Bölgemizin sosyo-ekonomik yapısının gelişmesi için gerekli plan, program ve faaliyetleri başarıyla uygulamak amacıyla 2019 yılında toplam 16 proje onaylanmıştır.

 

 

 

Ajansın kuruluşundan itibaren Ardahan üç defa dönem başkanlığını yürütmüş olup, 2018 yılına kadar alınan toplam desteğin oranı %13´dür. Sadece 2019 yılında alınan desteğin oranı ise %26´dır. Yani iki katı destek alınmıştır. Ayrıca Ardahan, dört il içerisinde en fazla payı almıştır.

 

DAP Ahır Projesi kapsamında 2019 yılında 6 adet proje bitmiş olup, 962.762,82 TL hibe ödemesi yapılmıştır. Takip süresi 2022 yılına kadar devam edilecektir.

 

SERKA Destekli Projeler;

 

1-Ardahan Üniversitesi- Ardahanlı Gençler ve Kadınlar Yarınlara Hazırlanıyor

 

2-Ardahan Kültür ve Turizm Müdürlüğü- Ardahan Kalesinin Turizme Kazandırılması ve Destinasyon Projesi

 

3-Göle İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü - Göle Kültür Merkezi

 

4-Ardahan İl Müftülüğü - Serhat Aile ve Gençlik Merkezi Projesi

 

5-Ardahan İl Özel İdaresi - Yalnızçam Büyüyor Projesi

 

6-Posof Belediyesi - Mesire Alanında Doğa Ziyareti Projesi

 

7-Çıldır Belediye Başkanlığı - Çay Park Rekreasyon Alanı Projesi

 

8-Ardahan İl Özel İdaresi - Çıldır Gölü Işıldayan Göl Projesi

 

9-Damal İlçe Özel İdaresi - Damal Bebeği Kadın Emeği Projesi

 

10-Damal Köylere Hizmet Götürme Birliği - Damal SERKA ile Sosyalleşiyor Projesi

 

11-Ardahan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü - Ardahan Kaz Yetiştiriciliği Projesi

 

12-Köprülü Belediyesi - Köprülü Gülüyor Projesi

 

13-Ardahan Milli Eğitim Müdürlüğü - Ardahan Mesleki Eğitim Kalitesini Arttırma Projesi

 

14-Ardahan Belediyesi - Ardahan Taş, Ahşap, Demir Üretim ve Tasarım Atölyesi Projesi

 

15-Hanak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü - Hanak´ta Bir Genç Bir Gelecek Projesi

 

16-Hanak Belediyesi & Ardahan Belediyesi - Ardahan Yöresel Ürünler Çarşısı Projesi

 

17-Ardahan Belediyesi - Kür Boyu Spor ve Dinlenme Koridoru Projesi

 

 

 

Ardahan Millet Bahçesi

 

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN Beyefendi´nin 1 Mart 2019 yılında ilimiz ziyaretlerinde müjdesini verdiği millet bahçesi olacak tarihi Aziziye Kışlası´nın proje, rölöve ve temizlik çalışmaları başlamış, atıl binaların yıkımı tamamlanmış, tarihi binaların restorasyonu ve millet bahçesi yapım çalışmaları Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızda başlamıştır. BU konuyu Sayın Cumhurbaşkanımız da yakinen takip etmektedir. Burası tamamlandığında Ardahan Kalesi ve Kura Nehriyle birlikte önemli bir bölge haline gelecektir.

 

İLİMİZDEKİ SOSYAL PROJELER

 

2019 yılı Ocak ayından 2020 yılı Haziran ayına kadar; Ardahan Merkez, İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarımız tarafından; “Eğitim Yardımı´´ 3726 öğrenciye,  “Sağlık Yardımı´´ 1947 kişiye, “ Gıda, Diğer Aile ve Tek Seferlik Yardımı´´ 19243 kişiye, “Barınma Yardımı´´ 608 kişiye, “Düzenli Merkezi Yardımlar´´ (Engelli ve Engelli Yakını Aylığı, Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Aylık, Muhtaç Asker Ailesi ve Muhtaç Asker Çocuğu Yardımı Aylığı, Yaş Aylığı, Öksüz Yetim Aylığı ve Elektrik Desteği), 12683 kişiye, “Yakacak Yardımı´´ 5317 kişiye “ Yabancılara Yönelik Sosyal Uyum Yardımı´´ 11 aileye, toplam 66.450.910,00 TL tutarında yardım yapılmıştır.

 

Sosyal devlet olmanın gereği yerine getirilerek şehit, gazi ailelerimiz, yaşlılarımız, öksüz yetim çocuklarımız, parçalanmış aile çocuklarımız için, 2019 Yılı İçerisinde Ardahan Merkez Ve İlçe Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakıflarımız tarafından maliyeti toplam 2.265.583,50 TL´lik projeler hayata geçirilmiştir.

 

“Bir Çocuk Bir Dünya Projesi” ile ilimizde öksüz yetim ve parçalanmış aile çocuklarımızın eğitim durumları, istek ve ihtiyaçları, sağlık durumları, doğum günleri düzenli takip edilerek;

Çocuklarımızla birlikte Kars İli, Çanakkale Gezisi, Çıldır Gölü, Yalnızçam kayak tesisi ziyaretleri yapılmış. Kayak konusunda eğitimler verilmiş.

 

100 çocuk Ardahan Devlet Hastanesinde göz taraması yapılarak,15 çocuğumuzun gözlük ihtiyacı ihtiyaçları giderilmiştir.

 

“Serhat´te Sünnet Şöleni” yapılarak toplam 157 çocuğumuz sünnet ettirilmiş, sünnet düğünler yapılmış,

 

“Bir Dilek Tut Projesi” ile 64 çocuğumuzun istekleri giderilmiş,

 

“Hoş geldin Çocuk Projesi” ile 30 aile bebek eşyası yardımı yapılmış,

 

“Serhat´te Şefkat Eli Projesi ” kapsamında ilimizde ikamet eden yaşlılarımız düzenli ziyaret edilerek;

35 yaşlımıza günlük sıcak yemek dağıtımı yapılmış

 

136 yaşlımıza düzenli kişisel bakım hizmeti verilmiş

 

144 yaşlımıza düzenli ev temizliği yapılmıştır.

“Engelleri El Ele Aşalım Projesi” kapsamında engelli olan özel vatandaşlarımızın düzenli takipleri yapılarak;

Önemli günlerde etkinlikler yapılmıştır.

 

Sahara, Çamlıçatak ve Kars gezileri düzenlenmiş,

 

Askerlik çağına gelmiş engelli vatandaşlarımız için İl Jandarma Komutanlığında temsili askerlik uygulaması yapılmış,

 

Yemek programları, masa tenisi yarışmaları yapılmıştır.

 

“Emanetiniz Emanetimizdir Projesi” kapsamında şehit yakını ve gazilerimize ziyaretler yapılmış, yemek programları organize edilmiş, “ Gençler Şehitlerimizin İzinde Projesi” ile 20 öğrencimizi Çanakkale gezisi yapılmıştır. KKTC Milli Mücadele Madalya Tevcih Törenlerinde 21 gazimize madalyaları takdim edilmiştir.

“Kayak Yapmayan Kalmasın” projesi ile gençlerimizin ve çocuklarımızın kamu araçlarıyla kış boyu alınmış ve çok düşük bir beller kayak yapmaları sağlanmıştır.

“Çanakkale Ruhu” projesi ile Çanakkale ruhunu anlatmak amacıyla Öğretim Üyesi Ahmet Nedim Kilci tarafından konferanslar verilmiştir.

 İLİMİZDEKİ EĞİTİM PROJELERİ

 

İlimizde eğitim seviyemizin ülke ortalamalarının altında olması, kitap okuma alışkanlığının düşük seviyede olması, yetenekli öğrencilerimiz için eğitim ortamın yetersiz olması nedeniyle, gençlerimize hedef oluşturmak, onların geleceğe umutla bakmasını sağlamak için birçok proje hayata geçirilmiştir. Bu projelerin hayata geçirilmesi ile birlikte eğitimde Ardahan´ın ülke genelindeki iller arasındaki sıralaması 80. sıradan 71. sıraya kadar inmiştir. İlimizde uygulamaya alınan projeler;

 

“Koçumla Gelişiyorum Projesi” ile ilimizde 8 ve 12. Sınıfta öğrenim gören toplam 3240 öğrencimizi 582 koç öğretmenimizle sınava hazırlıyoruz. Ardahan Valiliğinin 135.000 TL ödenek aktarması ile birlikte kendilerini ölçmeleri maksadı ile her ay düzenli sınav yapılmaktadır.

2.      “Bilim Ve Sanat Merkezi (BİLSEM)” özel yetenekli ve üstün zekâlı öğrencilerin sınav ve test değerlendirilmesinden geçirildikten sonra yetenekli olduğu alanlarda eğitim vermeyi hedefleyen proje üretimini önemseyen bir kurumdur. Bu yıl itibariyle 37 öğrencisi bulunan Bilim Sanat Merkezimiz toplamda 411.000 TL harcama yapılarak yeni bir eğitim öğretim alanına kavuşması sağlanmıştır. Ayrıca 160 bin TL İl Özel İdaresinden kaynak aktarılmıştır.

“Ardahan Okuyor Projesi” ile ilimizdeki öğrencilere ve halka okuma farkındalığı oluşturmak okuduğunu anlayan, yorumlama kabiliyetini geliştirmeyi amaçlayan proje kapsamında 18.000 öğrenciye ulaşılmıştır.

“Akıl Ve Zekâ Oyunları Turnuvası Projesi” ile ilimizde 45 öğretmenimize akıl ve zeka oyunları konusunda eğitim verildi, şu ana kadar 13 okulda akıl ve zeka oyunları sınıfı oluşturuldu. Tüm okullarımızda akıl ve zekâ sınıfı oluşturmak hedeflenmektedir.

“Bir Kitapta Sen Ver Projesi”ile ilimizde 3400 kitap toplandı, Nebioğlu Köyü Şehit Burhan Kılıç Orta Okuluna kütüphane oluşturuldu. Proje kapsamında 17 okulumuza kitap yardımında bulunulmuştur. Projemiz devam etmektedir.

“Mutlu Çocuk Bahçesi Projesi” ile özel çocuklarımız için sera oluşturularak, çocuklarımızın toprakla buluşması sağlanması hedeflenmektedir. Şuana kadar 1300 öğrenci toprakla buluşturulmuştur. Tüm özel çocuklarımızın toprakla buluşması hedeflenmektedir.

“Fuat SEZGİN ve Yaşamı Projesi” ile Fuat Sezgin´in yaşamı felsefesi konusunda 5260 lise öğrencisi ve 100 öğretmene seminer verilmiştir.

“Matematik Projesi” ile ilimizde 60 öğretmene yeni nesil soru hazırlama eğitimi verilmesi planlanmaktadır.

“Gökkuşağıma Güneş Ol Projesi” ile ilimize 3 adet otizm sınıfı kazandırıldı. Tüm engel grubunda vatandaşlarımızla ve çocuklarımızla çeşitli etkinlikler planlanmıştır.

“Veli Akademisi Projesi” ileveli-okul-öğrenci işbirliğinin sağlanması ve velilerin eğitim sürecine etkin katılmaları hedeflenmektedir.

“Akıl Sınıfım Projesi” ileçocuklarımızın algı, hafıza gelişimlerinin sağlanması hızlı düşünme, ipuçlarından yaralanmaları,  yetenek gelişimin desteklenerek kendi potansiyellerinin ortaya çıkarılması hedeflenmektedir.

“Oyuncağımı Paylaşıyorum Projesi” ile çocuklarımızın paylaşımcı olması, yardımlaşma ve kardeşlik duygusu geliştirilmesi için “oyuncak kutuları” ile oyuncak paylaşımın yapılması hedeflenmektedir.

“Şehrimi Keşfediyorum Projesi” ile çocuklarımızın kendi yaşadıkları şehrin tarihini, turistik alanlarını gezerek ve okuyarak öğrenmesi, mental çocuklarımızın ile diğer çocuklarımızın bir arada buluşmalarını sağlamak.

“Değerler Eğitimi Projesi” ile çocuklarımızın ahlaklı, değerlerine bağlı yetişmeleri, insani güzel taraflarının ortaya çıkarılması ve kötü ahlaktan korunmaları hedeflenmektedir.

“Hayallerime Dokun Projesi” ile kurulan internet sitesi platformu ile çocuklarımızın duygu ve düşüncelerini ifade etmeleri ve hayallerinin peşinde koşmaları hedeflenmektedir.

“Gençler Şehitlerimizin İzinde Projesi” ile özel çocuklarımızın ecdadını tanıması, vatani duygularının geliştirilmesi hedeflenmektedir.

“İş Hayatında Ben de Varım Projesi” ile özel çocuklarımızın okul hayatı bitmeden mesleki tercihlerine yön vermek için staj programı uygulanmak, hayata güvenli bakmalarını sağlamak hedeflenmektedir.

“Fırçanı da Al Gel Projesi” ile özel çocuklarımız ile normal gelişim gösteren çocuklarımızı sınırlandırılma olmayan bir ortamda hayal güçlerine ön plana çıkarmak, kendilerine ifade etmelerini ve birbirleri ile kaynaşması sağlamak hedeflenmektedir.

19.  “Oyun Arkadaşım Olur musun? Projesi” ile özellikle rehberlik öğretmenleri olmayan tüm okullardaki öğretmenlerimize oyun-terapi eğitimi verilerek, öğretmenlerimizin öğrencilerini daha iyi anlaması için destek sağlanması hedeflenmektedir.

“Kelebeğin Dokunuşu Projesi” ile özel öğrencilerimize etkinlik kutuları hazırlanarak, bu öğrencilerimizin resim sergisine katılım göstermeleri amaçlanmıştır. Projeye katılan öğrencilerimizin kendi potansiyellerini ortaya çıkarmaları,  kendilerini ifade etme yeteneklerinin artırılması ve toplumla kaynaşmaları hedeflenmektedir.

 

       Tüm bu hizmet ve yatırımların yapılmasında başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan´a ve hükümetimize Ardahan halkı adına şükranlarımı sunuyorum.

ETİKETLER : ARDAHAN’DA KAR ALTINDA SU ARIYORLAR! ARDAHAN'DA YOLSUZLUK İDDİALARI HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR..
Diğer Serhat News haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA