Kurdistandan Son Dk. Haberleri..

20 bin öğretmen atamasından Kürtçe’ye tek bir kontenjan, YUNANİSTANA GEÇMEYE ÇALIŞIRKEN KAYBOLDULAR, KÜRT MÜLTECİLERE SINIRDA İŞKENCE, Demirtaş'ın kızlarıyla görüşmesine izin verilmedi..
Bu haber 2020-09-02 08:05:30 eklenmiş ve 600 kez görüntülenmiştir.

20 bin öğretmen atamasından Kürtçe’ye tek bir kontenjan ayrıldı..

 

Din-iman, hak-hukuk adalet-islam denince mangalda kül bırakmayan akp iyice Kürtler ve Kürtçe söz konusu olduğunda faşistleşip İslamla-Müslümanlıkla ilgi alakasdı olmayan küfür rejimlerinin politikalrını güdüyor..

Bir başka deyişle Kürtler söz konusu olduğunda faşist tc rejminde ne din, ne iman, ne müslümanlık, ne adlaet nede hukuk kalıyor..

Türkiyede 1. Nüfus kürtler tc 20 bin öğretmen atıyor. Ve Kürtçe branşında tek bir öğretemen ataması yaparak Kürtlerle, kürt kültürü dili ve edebiyatı ile, kürt kültürü ile  dalga geçmeye devam ediyor..  (editör)

 

Mihemed Emin Demir

Haber Merkezi - Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından bugün ataması yapılan 20 bin sözleşmeli öğretmen arasında Kürtçe’ye sadece 1 kontenjan ayrıldı.

 

MEB, 2020-2021 eğitim öğretim yılında görevlendirilecek olan farklı branşlardan 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması gerçekleştirdi.

 

Bu kapsamda en fazla atama yapılan 10 branş arasında sınıf öğretmenliği ilk sırada yer aldı. Sınıf öğretmenliğinden 2 bin 831, Din kültürü ve ahlak bilgisi alanından 1801, İngilizce’den 1739, ilköğretim matematik alanından 1701, okul öncesi öğretmenliğinden 1518, rehberlik alanından 1373, Türkçeden 1300, özel eğitim branşından 1118, fen bilimlerinden 1026 öğretmenin ataması gerçekleştirildi.

 

20 bin öğretmen atamasından Kürtçe’ye sadece 1 kontenjan ayrıldı.

 

MEB’in alanda mezun binlerce öğretmen ve talep olmasına rağmen Kürtçe’nin sadece Zazaki lehçesinden 1 öğretmen atamasını gerçekleştirmesi tepkilere neden oldu.

 

Rûdaw’a konuşan Hakkı Savunanlar Platformu Başkanı İlyas Buzgan, “İktidar bilinçli ve sistematik olarak Kürtçe öğretmen atamalarını sınırlı tutuyor” dedi.

 

Kürtçe öğretmen ataması yapılmamasının ihtiyaçtan dolayı ortaya konan bir politika olarak görmenin mümkün olmadığını belirten İlyas Buzgan, sorunun MHP ve BBP gibi milliyetçi partilerle yapılan ittifaktan kaynaklandığını söyledi.

 

Buzgan, “Kürt Dili ve Edebiyatı bölümleri 2012-2013 yıllarında açıldı ve 2016-2017 yıllarında mezun vermeye başladı. Şu ana kadar 1500 civarında Kürtçe bölüm mezunu var. Bunların yüzde 10’unun ataması bile yapılmadı” değerlendirmesinde bulundu.

 

Yapılanın hakkaniyet ve adalate sığmadığını kaydeden Buzgan, sözlerine şunları ekledi:

 

“Her yıl Türkçe ve farklı yabancı dillerden binlerce öğretmen atamaları yapılıyor. Kürtçe öğretmen atamamanın taleple ilgisi yok. Etnik nitelikli bir politika yürütülüyor. 1930’lu yıllarda uygulanan tek dilli eğitim politikası tekrar aktive ediliyor. Cumhurbaşkanı bugünkü konuşmasında da Kuran’dan adalet ayetler okuyarak örnekler verdi. Allah adaleti emreder. Ama bu yapılan adil ve hakkaniyete dayalı bir davranış mıdır.”

 

Buzgan, Kürt diline karşı uygulanan sınırlandırıcı politikaların ayrıştırıcılık olduğunu vurgulayarak, her yıl sembolik olarak 2-3 Kürtçe öğretmen atamasının yapıldığını belirtti.

 

Kürt STK’larının dil duyarlılığını oluşturarak Kürtçe’nin konuşmasını yaygınlaştırmasını gerektiğini kaydeden Buzgan, “Özellikle gazete, dergi, internet yayıncılığını yaygınlaştırmaları ve ortak platformlar kurarak Kürtçe’nin kamu kurumlarında kullanılmasını sağlayabilirler. Bu tamamen Kürtlerin duyarlılığı ve çabalarına bağlıdır” ifadelerini kullandı.

 

Aziz Baydilli: Kürtlerin ana dilleriyle ilgili talepleri gözönüne alınmıyor

 

Urfa Ahmedi Hani Derneği Başkanı Aziz Baydıllı da, Kürtlerin ana dilleriyle ilgili taleplerinin gözönüne alınmadığını söyledi.

 

Aziz Baydıllı, “Ailelerin çocukları için seçmeli Kürtçe ders talepleri okul idarecileri tarafından Kürtçe öğretmen olmadığı ya da farklı gerekçelerle reddediliyor. Kürtçe’nin seçmeli değil zorunlu eğitim dili olması gerekiyor. Kürt illerinde halen okula gidene kadar Türkçe bilmeyen ve Türkçe’yi okulda öğrenen binlerce öğrenci var” diye konuştu.

 

Devletin Kürtçe ana dil talebine samimi bir şekilde yaklaşması gerektiğini kaydeden Başkan Baydilli, Kürtçe’nin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini ifade etti.

 

Baydilli, “Türkçe, İngilizce, Arapça ya da farklı bir dile gösterilen önem Kürtçe’ye de gösterilmeli. Devlet Kürtçe bölümleri açtı ve atamalarının yapılacağını söyledi. İnsanlar da umut bağlayarak Kürt Dili ve Edebiyatı bölümlerine kayıt yaptırdı ve ilk başta çok büyük ilgi gösterdi. Ama mezun olan 2000 bin civarında öğretmenden bugüne kadar ancak 50 kişi atandı” dedi.

 

Baydilli, Kürtlerin topyekün olarak sivil toplum örgütleri vasıtası ile iktidara baskı yaparak, Kürtçe konusundaki taleplerini kabul ettirmeleri için mücadele etmeleri gerektiğini vurguladı.

 

YUNANİSTANA GEÇMEYE ÇALIŞIRKEN KAYBOLDULAR..

Yunanistan’a geçmeye çalışırken tekneleri batan Nusaybinli Yunus Cansu ve 4 yaşındaki oğlu Hasan Cansu’dan 1 haftadır haber alınamıyor.

HABERİN Devamı..

 

DİĞERLERİNE DEĞİL KÜRT MÜLTECİLERE SINIRDA İŞKENCE

Iğdır Belediye Başkan Yardımcısına Yunanistan sınırında işkence yaptılar..

Haberin Devamı..

 

Demirtaş'ın kızlarıyla görüşmesine izin verilmedi

Edirne Cezaevi’nde bulunan Selahattin Demirtaş'ın, kendisini ziyarete gelen kızlarıyla görüşmesine izin verilmediği bildirildi.

Haberin Devamı..

 

Doğu Medya Kurdistan Haberler..

ETİKETLER : 20 bin öğretmen atamasından Kürtçe’ye tek bir kontenjan YUNANİSTANA GEÇMEYE ÇALIŞIRKEN KAYBOLDULAR KÜRT MÜLTECİLERE SINIRDA İŞKENCE Demirtaş'ın kızlarıyla görüşmesine izin verilmedi..
Diğer Kurdistan haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA