BEYRUT’UN HAVAYA UÇURULMASI 10 YIL ÖNCE PLANLANMIŞ..

Rusya Soçi’de Rudaw Muhabirinin söyleşi yaptığı ve 6 yıl önce Beyruta Amonyum nitrat taşıyan geminin kaptanı farkında olmadan Beyrutun havaya uçurulmasının çok önceden planlandığı yönündeki algıları güçlendirecek bir dizi açıklamda bulundu..
Bu haber 2020-08-26 21:19:17 eklenmiş ve 424 kez görüntülenmiştir.

BEYRUT’UN HAVAYA UÇURULMASI 10 YIL ÖNCE PLANLANMIŞ..

 

Beyrutun havaya uçurulması önceden planlanmış olabilirmi.. Rusya Soçi’de Rudaw Muhabirinin söyleşi yaptığı ve 6 yıl önce Beyruta Amonyum nitrat taşıyan geminin kaptanı farkında olmadan Beyrutun havaya uçurulmasının çok önceden planlandığı yönündeki algıları güçlendirecek bir dizi açıklamda bulundu..

 

Geminin Beyrutta rehin kalmsı için ne gerekiyosa gemi sahibi ve Lübnan yönetimi tarafından birlikte yapılmış. Bir dizi oyun ve senaryodan sonra gemi rehin bırakılyor..

 

İşte Kaptanın Rudaw Muhabirine yaptığı Açıklamlar..

 

Soçi (Rûdaw) – Beyrut'taki patlamaya neden olan amonyum nitratı 6 yıl önce kente taşıyan geminin kaptanı Boris Prokoshev, “Amonyum nitrat kendiliğinden patlamaz. Görüntülere baktığımda önce dumanların yükseldiğini gördüm. Daha sonra yangının içerisinde bri patlama oldu. Daha çok rokete benziyordu” dedi.

 

Rûdaw Moskova muhabiri Halid Hüseyin, Beyrut Limanı'nda 4 Ağustos’ta meydana gelen büyük patlamanın nedeni olduğu belirtilen amonyum nitrat varillerini limana taşıyan MV Rhosus adlı geminin eski kaptanı Boris Prokoshev ile görüştü.

 

Soçi kentine bağlı Verkhnee Buu'daki dağlık arazide bir evde emeklilik günlerini yaşayan eski kaptan, 2013 yılında uçakla Türkiye’ye gittiğini, burada geminin sahibi kendi vatandaşı iş insanı Igor Grechushkin ile görüşğünü, kendisi ile aylığı 3500 dolardan 6 aylık bir iş anlaşması yaptığını söyledi.

 

Prokoshev, anlaşma kapsamında MV Rhosus gemisini Gürcistan'ın Batum limanından alarak Mozambik'e doğru yola çıktığını söyledi.

 

Geminin taşıdığı kimyasal madde, Mozambik'in Beira limanına Portekizli patlayıcı şirketi Moura Silva e Filhos'un hisselerinin çoğunluğunun sahibi olduğu Fábrica de Explosivos de Moçambique adlı şirkete teslim edilecekti.

 

Ancak geminin sahibi Igor Grechushkin daha fazla para kazanmak için geminin Lübnan'a gidip buradan da yük almasını isteyerek yolu uzattı.

 

Boris Prokoshev, “Beyrut’ta gemiye daha fazla yük yüklemek istediklerinde sorunlar başladı. Gemi artık çökmek üzereydi, yükü çok ağırlaşştı. Ben daha fazla yük ile yol alamayacağımızı söyledim. Geminin sahibi bir hafta bana baskı yaparak Beyrut’taki yükleri almamı istedi. Sonra ona, ‘eğer istiyorsan sen gel yükle, ben yapamam’ dedim” diye konuştu.

 

Rus iş insanı Grechushkin’in, Lübnan'da para kazanma amacıyla gemiye bir dizi ağır makine yükleme planı, mürettebatın ek kargonun çok ağır olduğu gerekçesiyle yüklemeye karşı çıkması üzerine boşa çıktı. Lübnanlı yetkililer liman borçlarını ödeyemeyen gemiye geçici olarak el koydu ve gemi limandan ayrılamadı.

 

Kaptan Prokoshev ve üç mürettebat kısıtlamalar nedeniyle gemide kalmayı sürdürdü. Gemide 11 ay boyunca mahsur kalan kaptan, Grechushkin'in ücretlerini ve limana olan borcu ödemeden kendilerini yüzüstü bıraktığını söyledi.

 

Gemideki amonyum nitratın Hizbullah’la bir ilişkisi olup olmadığı sorusuna ise, Lübnan hükümetinin gemideki yükü indirmeye mecbur kaldığını, yükü çok güvenli bir şekilde depoya taşıdıklarını belirterek, “Eğer arkasında bir terör amacı olsa daha farklı değerlendirilirdi” dedi.

 

Patlamadan daha sonra haberdar olduğunu belirten Kaptan Prokoshev, “Amonyum nitrat kendiliğinden patlayan bri madde değil. Görüntüleri izlediğimde önce dumanların yükseldiğini gördüm. Daha sonra yangının içerisinde bri patlama oldu. Daha çok rokete benziyordu. Daha sonra büyük patlama oldu. Kısaca patlamanın sebebi amonyum nitratın yanması değil, arkasında başka nedenler var” diye konuştu.

 

Patlama ile ilgili kendisini sorumlu görmediğini belirten eski kaptan, ancak yaşanan can kaybı nedeniyle çok üzgün olduğunu belirtti.

 

Gemide mahsur kaldıkları dönemde avukat tutabilmek için gemideki yakıtın bir kısmını sattıklarını söyleyen Prokoshev mürettebatın mahkeme kararıyla 2014'te serbest kaldığını, ancak tüm çabalarına rağmen Igor Grechushkin’den paralarını alamadıklarını söyledi.

 

Kendilerinden önce gemide çalışan mürettebatın da maaş alamadığını sonradan öğrendiğini belirten emekli kaptan, yükünü indiren geminin 2014’te Ukrayna'ya geri döndüğünü söyledi.

ETİKETLER : Beyrut'taki patlama Soçi Rudaw Rusya Ukarania Beyrut Limanı Captain Boris Prokoshev mosnd cios m16ios..
Diğer Kurdistan haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA