Ayasofya Kilise Olarak İnşa Edilmiştir

Ayasofya çok uzun tarihi olan bir kilisedir. Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından, 532-537 yılları arasında yaptırılmıştır. Yapılırken cami olarak değil kilise olarak inşa edilmiştir.
Bu haber 2020-07-27 07:28:09 eklenmiş ve 539 kez görüntülenmiştir.

 

Ayasofya Kilise Olarak İnşa Edilmiştir

 

Ayasofya çok uzun tarihi olan bir kilisedir. Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından, 532-537 yılları arasında yaptırılmıştır. Yapılırken cami olarak değil kilise olarak inşa edilmiştir.

 

Bir süre camiye dönüştürülse de Cumhuriyetten sonra 1935 yılında müze yapılmıştır. Müze yapılması bence Doğru bir uygulama idi. 

Ayasofya Danıştay kararıyla tekrar Diyanet işlerine devredilmiş oldu. Bu milletin tarihinde başka inançlara saygı gösteren bir kültür ve inanç vardır.

 

Ayasofya'nın yılık yaklaşık 370 milyon TL turizm geliri olduğu belirtiliyor. Şimdi her Cuma kapının önünde dilenenler ile kutularla yardım isteyenler olacak.

 

“İbadete açıldı namaz kılabileceğiz” söylemi doğru değil ki zaten Ayasofya’da namaz kılınıyordu.

 

Hem, Ayasofya’da namaz kılınarak cennete de gidilmez. Olan bitenler siyasi bir manevra olarak okumak mümkün. Neden bugüne kadar beklenildi?

 

İstanbul’da pek çok camii var. O camiler bile yeterli dolulukta değil. Bence Ayasofya müze olarak kalmalıydı. Aya Sofya bir Hıristiyan azizin ismidir. Kilise olarak yapılmıştır. Ben şahsen orada namaz kılmam. Gider Kuşkonmaz Camide kılarım.

 

Kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim, semavi dinlerin ibadethanelerini olduğu şekliyle muhafaza etmeyi emrediyor.

 

Hac Suresi 40 Ayette: O mü’minler, tamâmen haksız yere ve sırf “Rabbimiz Allah’tır” dedikleri için öz vatanlarından çıkarıldılar. Eğer Allah insanların bir kısmının kötülüğünü diğer bir kısmının eliyle savmasaydı, içlerinde Allah’ın ismi çokça zikredilen manastırlar, kiliseler, havralar ve mescitler yıkılıp giderdi. Allah, kendi dinine yardım edenlere elbette yardım edecektir. Çünkü Allah mutlak kuvvet sahibidir, her işte üstün ve mutlak galiptir.” Buyruluyor.

 

Ayasofya bir egemenlik meselesi falan da değildir. Elbette bu ülkenin bir parçasıdır. Ve bu ülkenin idarecileri kullanımı hakkında istedikleri gibi karar verebilirler.

 

Ancak, başkalarının ülkelerindeki camileri yıkıp ya da başka şekilde kullanıma açtıklarından söz edilirken, Aynı şeyi yapıyor olmak ile onların yaptığı yapılmış olmuyor mu?

 

İyi, o zaman Sümela Manastırını da Kuran kursu yapalım...! Ya da Van Akdamar’daki Kiliseyi de yatılı imam hatip lisesi yapalım! Iğdır Ulu Camiinin yerinde de eskiden Ermeni kilisesi vardı, yıkıp yerine cami yapmadık mı?  ..

 

Murat Akkuş- Iğdır Doğu Gazetesi..

ETİKETLER : Ayasofya çok uzun tarihi olan bir kilisedir. Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından 532-537 yılları arasında yaptırılmıştır. Yapılırken cami olarak değil kilise olarak inşa edilmiştir.
Diğer DKM-Analiz haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA