Tarihçi Dengbej Mehmet Karakuş Kimdir?

Klamlarında kürt ezgilerini yaşanmışlıklar üzerinden dile getiren Dengbêj Mehmet Karakuş doğduğu topraklarda yaşamını sürdürmektedir
Bu haber 2020-07-04 13:17:18 eklenmiş ve 691 kez görüntülenmiştir.
Haber: Murat AKKUŞ - Iğdır
 
Dengbêj Mehmet Karakuş, 1946 yılında Iğdır (İdîr) merkeze bağlı Alût (Yüzbaşılar) köyünde doğdu.
 
Babasının adı Bağış, annesinin adı Cemile’dir. Burûkan aşiretine bağlı, Mamka kolunun Azo’yu ailesindendir. Yıllarca Iğdır’ın en eski büyük oteli olan Park Otel’in işletmeciliğini yaptı. Hayatının önemli bir kısmını Kürt tarihinin araştırması üzerine adamıştır. Türkiye’nin nerdeyse her ilini gezerek edinmiş olduğu tarihsel araştırmalarını ve yaşanmış hikayeleri klam olarak söylemektedir.
 
71 bendlik Evdal şeğ sıle klamını, 69 bendlik Evdal ile Gule’nin olan klamını, 67 bendlik klama muğo asıl ismi Teli ruğa(muğo) gibi bir çok klamı seslendirmektedir. Kendisine üstad olarak, Dengbêj ve şair olarak Keremê Kor’u ses ve makam olarakta Dengbej Şero bıro'yu görmüştür.
 
Mehmet Krakuş'un Karşılıklı divanlarda beraber klam söyleydiği birçok Dengbêj bulunmaktadır. Bunlardan bir kaçı Dengbêj Şeyh Hamit ,Dengbêj Mahmut, Dengbêj Mehmet Saliğe Şeme, Dengbêj Şakiro, Dengbej Ape Bekir, Dengbêj Tahiro gibi Dengbêj’ler ile birçok yerde bir araya gelmiştir.
 
Klamlarında kürt  ezgilerini yaşanmışlıklar üzerinden dile getiren Dengbêj Mehmet Karakuş doğduğu topraklarda yaşamını sürdürmektedir.
 
 
 
 
 
 
 
ETİKETLER :
Diğer Kultur-Sanat-Yasam haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA