CENAZE YEMEKLERİ, ACIYI ve SEVİNCİ PAYLAŞMAK..

Sosyal medyada sıkça gündeme gelen cenaze yemekleri nedeniyle bu analiz haberi yaptık. Cenaze Yemekleri başta olmak üzere acıyı ve sevinci paylaşmak kültürümüzün en önemli özelliklerinin başında gelmektedir..
Bu haber 2020-03-20 15:33:59 eklenmiş ve 668 kez görüntülenmiştir.

CENAZE YEMEKLERİ, ACIYI ve SEVİNCİ PAYLAŞMAK..

 

Sosyal medyada sıkça gündeme gelen cenaze yemekleri nedeniyle bu analiz haberi yaptık. Cenaze Yemekleri başta olmak üzere acıyı ve sevinci paylaşmak kültürümüzün en önemli özelliklerinin başında gelmektedir..

 

Toplumumuzun, özellikle Kurd toplumunun ki ülkemizde birçok bölgede bu kültür taih boyunca baskın kültürdür. Hatta insanlığın üzerinde yükseldiği, şekillendiği ana kültürdür. Bu kültürde acıyıda, sevincide paylaşmak ırk-dil-din-mezhep ayırımı yapmadan sahip çıkmak bu kültürün temel özelliklerinden biridir.

 

Bir başka deyişle Anadolu –Mezopotamya Kültürünün en temel esalarından biri paylaşmaktır, karşılıksız, gösterişsiz, reklamsız ikramdır ki; bu gerçek aynı zamanda mensup olduğumuz İslamın da en önemli esaslarından biridir. 

 

Dinimizde 80 gram altını olan, yada 80 gram altın değerinde para, hisse senedi, döviz vb. olan insanlar zekat vermekle mükelleftir. Kabaca 80 gram altınınız varsa, 2 gramı zekat içindir. Dini kriterler dikate alınarak  fakir-yoksul, borçlu, düşkün.. ihtiyaç sahilerine verilir..

 

Buradan kendi ülkemize ve yerele indiğimizde, binlerce yıllık tarihimizde mazluma el uzatmak, düşmüşü kaldırmak, düşküne sahip çıkmak, ırk-dil-din-mezhep ayırımı yapmadan insanlara sahip çıkmak, hele-hele misafirpervelik olmasa olmazıdır ve bütün bu hasletler Kürtlerin temel insani özellikleridir.

 

Buradan Cenaze yemeklerine gelirsek Doğu ve Güneydoğuda bir insan vefat ettiğinde yoksul, zengin ayırımı gözetilmeksizin bir hafta boyunca taziye sürer. Konu komşu akraba taziyeye gelenleri misafir eder, ölen yoksulsa köylü yada kasabalı el birliği ile ikram geleneğini en iyi şekilde yerine getirir. Ölen yoksul insanların akraba ve yakınlarına yardım edilir.

 

Ölen bir aşiret veya varlıklı bir ailedense sadece yemek ikramı değil bir hafta boyunca hayır hasenat yapılır. Motorlu araçların olmadığı dönemlerde köylerde  kör arabayla, öküz arabasıyla  pişirilen bışi, mafiş, keteler, yada kesilen kurban eti ev –ev dağıtılırdı..

 

Şimdi bazı aklı eveller, yada Kurd kültürü ve din düşmanı etki ajanları  binlerce yıldır süren bu güzel geleneklerimizi tartışma konusu yapıp cenazelerde yemekleri kaldıralım diye feryan ediyorlar.. Tabi bunların toplumsal bir karşılığı yok ama  kafa bulandırıyorlar..

 

Geleneklerimiz doğrultusunda büyük şehirlere geldiğimizde acıyı ve sevinci kıyamet kopmadıkça paylaşan bir toplum olarak çağa uygun şekilde çözümler üretmek zorundayız ki.. Zaten ciddi anlamda STK ve dernekçiliği oturtan köy, il, ilçe derneklerimiz bu sorunu çözmüşlerdir. Böyle bir sorunları yoktur. Geleneklerimize uygun dört-dörtlük hizmetlerini yerine getirmektedirler..

 

Bu geleneği dernekler en iyi şekilde yaşattıkları gibi, düğün, cenaze.. Acı-Kederde yapılması gereken neyse anında yapmaktadırlar..

 

Vefat eden fakirse dernek hertür altyapıyı hazırlayarak gerekeni yapmakta. Yoksul aileye sahip çıkma başta olmak üzere üstüne düşeni en iyi şekilde yerine getirmektedir. Vefat eden varlıklı bir aile ise derneğe güven varsa (yani derneğin yönetim, denetim, katılım ayakları çalışşıyorsa, şefaf ve halka hesap veren bir dernekse)  varlıklı insan ve aileler masraf harici derneğe bağışta yapmaktadırlar, yönetimlerde yer alarak derneği daha da iyi konumlara gelmesi için özne olmaktadırlar..

 

Özetle büyük şehirlerde federasyonlar, il-ilçe, köy dernekleri kapsadıkları alan ve bölgeleri baz alarak Cenaze etkinliklerini binlerce yıldır süren geleneklerimize uygun bir şekilde formüle etmelidirler.. Örneğin Gebzeden Esenyurta taziyeye gelen insanımıza, akrabasına taziyeye gelen insana cenaze yemeğini kaldırdık diye bir şey söylerseniz taziyeye gelen insan bunu direkt küfür ve hakaret olarak algılayacağı gibi, böylesi yoz bir yaklaşım ne akrabalık bağı bırakır  nede gelenek kalır. Bu konuda her derneğin bütçesi olmalıdır. Bütçesi olmayan, gücü yetmeyen dernekler ise kendilerinden büyük  derneklerden bu yardımı almalıdırlar..

 

Bir örnek verecek olursak İstanbul Anadolu Yakasında trafik kazası sonucu ölen bazı Suriyelileri dahi Panig derneğimiz ihtiyaçlarını karşılamış, cenazelerin başka illere nakilini bile kendi araçlarıyla yapmışlardı.. Bizim kültürümüz budur.  Irk-dil-din üstüdür, acıyı ve kederi paylaşmak temel esastır, kapitalist sömürgeciliğin tanrılaştırdığı para vb. tüm değerlerin asla sirayet etmediği yegane kültürdür..

 

Kim cenaze vb. etkinliklerde yemek-memek vb. olmasın bunlar çağdışıdır. Büyük şehire uymuyor vb. zırvalıyorsa Kürtlerin binlerce yıllık kültürü ve yaşayışından haberi olmayan  ya kara cahildir; yada kültür ve din düşmanı bir etki ajanıdır..

 

STK yönetimleri yukarda vurguladığımız gerçekler, kültürel değerleri baz alarak düğün-cenaze, acı-keder bütçelerini oluşturup kültürel değerlerimizi, binlerce yıllık geleneklerimizi asla ve asla tartışma konusu yapmamalıdırlar.. Yaparlarsa zaten halk kıçlarına tekmeyi vurur, halkın içine çıkamazlar..  

 

Dernekçiliğin ana esası kültürel değerleri, gelenekleri, dayanışmayı, yardımlaşmayı en iyi şekilde yaşamak ve yaşatmaktır.. Dernekler  ağlama yeri değil çözüm üretme kültürümüzü yaşama, yaşatma ve yayma yerleridir. Bu gerçekleri bilmeyenler dernekçiliğe soyunup rezil olmasınlar.. 

 

Serhat bölgesi STK'lar, STK, İş-Siyaset-Sanat Dünyası etkinlikleri, Haberleri, Videolu haberler, bilim, tarih, Kültür-Sanat,  belgeseller için Doğu Medya TV'ye Bakınız..

DOĞU MEDYA TV TIKLAYINIZ..

Fotoğraf açıklaması yok.

Doğu Medya TV, kanalımıza abone olamayı ve yaymayı unutmayınız ki heryerde tanınasınız, bilinesiniz..

 

 

 

 

ETİKETLER : CENAZE YEMEKLERİ ACIYI ve SEVİNCİ PAYLAŞMAK..
Diğer Kultur-Sanat-Yasam haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA