GESİAD Başkanı Selahattin Çaylı İle Röportaj yaptık..

Iğdır Girişimci Esnaf Sanayici ve İş Adamları Derneği (GESİAD) Başkanı Selahattin Çaylı ile kısa bir röportaj gerçekleştirdik. Çaylı ile GESİAD’ı, STK’ları, İş Dünyasını, Ticaret Odasını ve yapmak istediklerini konuştuk
Bu haber 2019-11-14 10:21:48 eklenmiş ve 670 kez görüntülenmiştir.

Haber/Röportaj: Murat AKKUŞ-Iğdır

Geçtiğimiz ay tekrar faaliyetlerine başlayan Iğdır Girişimci Esnaf Sanayici ve İş Adamları Derneği (GESİAD) Başkanı Selahattin Çaylı ile kısa bir röportaj gerçekleştirdik. Çaylı ile GESİAD’ı, STK’ları, İş Dünyasını, Ticaret Odasını ve yapmak istediklerini konuştuk.

- Iğdır’da ses getiren etkin bir STK olan GESİAD’ı kurma fikri nasıl oluştu?

- Aslında GESİAD bir anda kurulmuş, aniden ortaya çıkmış bir dernek değil, uzun uzun konuşulmuş, tartışılmış bir fikrin meyvesidir. Birlikte hareket etme, ticari anlamda iş birliği yapma, sosyal konularda birlikte hareket etme adına önemli bir çalışmadır. Kısa zamanda çok ses getirdik. İlimizin en etkin STK’sı olduk. Üye olması için teklifte bulunamadığımız İş dünyası temsilcileri bize sitem edip bizzat kendileri bize ulaşıyordu. Ve bu durum bizi çok mutlu ediyordu. Yani ihtiyaç duyulan bir platformdu ve buna da ancak dernekleşerek başarabileceğimizi düşündük. Zaten gelen tepkiler ve kamuoyundaki karşılığında ne kadar isabetli bir iş yaptığımızı gördük.

- GESİAD’a kimler üye olabilir?

- Vergi levhası olan gerçek ve tüzel kişiler derneğimize üye olabilirler.

- Derneğinizin faaliyet alanı arasında neler var?

- Ticaretle uğraşan herkesin sorunu bizim faaliyet alanımızdır. İlimizde yapılabilecek çok iş var, çok alanda boşluk var. Ama bir çok husus ancak güç birliğiyle olur. Kolektif hareket bilincini oturtmayı başarırsak çok önemli bir iş başarmış olacağız. Örneğin; Erzurum’da 250 Tacir bir araya gelerek bir AVM kurdu. 250 kişinin ortaklık etmesi kolay bir iş değildir. Önemli bir bir araya geliştir.

Yerellik olgusunu güçlendirmemiz gerekiyor. Şehrimizin esnafına, işyerlerine önem vermeliyiz. Gelişmelerine imkan sağlamalıyız. Bu mantık bir anlamda ilimizin parası, ilimizde kalmalıdır mantığıdır. Yine Erzurum’dan size bir örnek daha vereyim; bir önceki Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Başkanlığına Iğdırlı bir arkadaşımız aday oldu, Rakip aday ise Erzurumluydu, Kongre Erzurum’da yapıldı. Parasıyla bile otel bulmakta zorlandık. Tek bir Erzurumlu bile bizim listemizde yer almadı. Üzerlerinde çok ciddi kamuoyu baskısı uyguladılar. Üstelik çok az bir farkla seçimi, Erzurumlu arkadaşımız kazandı. İlk faaliyetleri ise ilimizdeki temsilciliği kapatmak oldu. Doğu Anadolu İhracatçılar Birliğinde çalışan tek Iğdırlıyı işten attılar. İlimizin kalkınmasına katkıda bulunmak istiyorsak, bir yere gelmesini istiyorsak bizim de bu kadar ilkel olmasa bile bir takım hassasiyetlerimizin oluşması gerekiyor.

- STK’ların ülkemizdeki etkisi nasıl sizce?

- STK’ların; taleplerin yerelden merkeze ulaşması anlamında önemli bir işlevi vardır. Bireyler tek başına her yere ulaşamayabilir, sorunlarını dile getirme anlamında sıkıntı yaşayabilirler. İşte tam bu anlamda ülke siyasetinde, ticaretinde STK’lar devreye girer. Bakın, bizleri bir araya getirmesi gereken derneklerdir, odalardır. Memurlar, işçiler bile sendikalar üzerinde örgütlenir. Zaten devletler de her alana yetişemeyeceği için STK’ları yasal güvence altına alma, teşvik etme yolunu seçmişlerdir.

- Üyelerinizden, beklentileriniz ve gelecekteki proje ve hedefleriniz nelerdir?

- Tek beklentim üyelerimizin; sorunlarını bize iletmelerini istiyoruz.  Asla çözüm mercii iddiasında değilim ama dile getirme, kamuoyu oluşturma anlamında tüm argümanları kullanacağımıza inanıyorum. Çünkü kapalı kapıları açmak için uygun anahtar bulmak zorundayız. Doğru anahtara ulaşmak için tüm kapıları denemeliyiz. Çok çalışmalı, çok üretmeliyiz.

- Derneğiniz kapatıldı ancak Cumhurbaşkanlığı OHAL Komisyonu tarafından tekrar açıldı. Bu konuda neler söylemek istersiniz? Yola devam mı?

- Maalesef! Bu hadise çok canımızı acıttı. Hiç beklediğimiz bir hadise değildi. Çünkü biz çözüm odaklı bir Dernek olmaya çalışıyorduk, tüm gayretimiz bu yöndeydi. Zaten bir yanlışlık olduğu kısa zamanda ortaya çıktı. Yola çok daha güçlü devam edeceğiz. Tüm herkes gördü ki çamur atıldı ama izi bile kalmadı.

- GESİAD, ITSO Yönetimi Ve Çalışmalarını nasıl değerlendiriyor?

- Aslında Iğdır Ticaret Ve Sanayi Odası ayrı bir röportaj konusu olmayı hakkediyor. Ama şu kadarını ifade edeyim ki yukarıda değindiğin hususların yapabilmesi için dinamik bir yönetime ihtiyaç var. Çalışan ve üreten bir ekibe ihtiyaç var. Ticaret Odası, İş İnsanları için son derece önemli bir kurumdur. Ve bu kurumu da ticaret yapanlar idare etmelidirler. Yani sorunları bilen, ufku açık yöneticilerin işi olmalıdır. Başkanlığı ve yöneticiliği meslek edinenlerin veya bu işten menfaat edinenlerin yapacağı işler değildir. Yöneticiler, Iğdır’da iş yapan her ferdin sorunlarını, kendi sorunu gibi görebilmeliler. Bu hususları gözeten bireylere ihtiyaç vardır.Bu noktaya gereken hassasiyet gösterilmelidir. 

Yönetim kurulu toplantıları olmasa bile Ticaret Odası meclisi aylık toplantılarında neler konuşulduğu, neler tartışıldığı noktasında kamuoyu hiç bilgilendirilmiyor. Ticaret Odası Meclisi, yönetimin icraatlarını onaylayan makam olmaktan çıkmalıdır. Her meclis üyesi kendi meslek komitesinin sorunlarını bilen konumda olmalıdır. Yönetimi, çalışmaya sevk eden, öneri veren bir noktada kendini görmelidir. Meclis Üyeleri meclis toplantısını kişisel sosyal medya hesabından canlı yayınlama yöntemine başvurulabilir, bu yöntem denenebilir. Hem şeffaflık hem de kamuoyu bilgilendirmek anlamında faydalı olacaktır.

- Son olarak eklemek istediğiniz bir husus var mı?

- Murat Bey, Başka Iğdır yok, biz bu topraklara mecburuz. Üç ülke ile sınırı olan bu ilin kapasitesi, ticaret hacmi bu düzeyde olmamalıdır. İşbirliğini arttırmak zorundadır. Iğdır büyüyor, gelişiyor. İlimizin ihtiyaçlarına cevap vermek zorundayız.

ETİKETLER : GESİAD Başkanı Selahattin Çaylı İle Röportaj yaptık..
Diğer İs Dünyası haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA