SERHAD STK’LARI ZÜBÜKLÜĞE KARŞI İSYAN BAYRAĞI AÇTILAR..

İstanbul Avrupa ve İstanbul Anadolu Yakasında bir araya gelen Kars- Ardahan-Iğdır Dernekleri tanıtım günleri, Serhat bölgesini ilgilendiren genel etkinlikler başta olmak üzere bölgeyi ilgilendiren etkinlikleri dernekler platformu olarak yapma kararı aldılar.
Bu haber 2019-11-11 07:09:31 eklenmiş ve 1207 kez görüntülenmiştir.

SERHAD STK’LARI   ZÜBÜKLÜĞE KARŞI İSYAN BAYRAĞI AÇTILAR..

 

İstanbul Avrupa ve İstanbul Anadolu Yakasında bir araya gelen Kars- Ardahan-Iğdır Dernekleri tanıtım günleri, Serhat bölgesini ilgilendiren genel etkinlikler başta olmak üzere bölgeyi ilgilendiren etkinlikleri dernekler platformu olarak yapma kararı aldılar.

 

Dernekçiliğin, STK alanının ırk-ırkçılık, dar-sığ, sağ-sol, hertür sekter anlayışların terk edilmesi, ırk-dil-din-mezhep gibi ulus devlet faşizminin tüm gericiliklerden arındırılarak STK ruhuna uygun bir şekilde yeniden yapılanması başta olmak üzere, siytasetüstü  bir yaklaşımla hayata geçirilmesi kararını alan dernekler, ülkemize tam demokrasiye geçişi sağlayacak olan tek alan vardır oda bu stk alanıdır. Bu alanı bilimsel, ülkemizin, bölgemizin, halkın ihtiyaçlarına uygun bir şekilde hayata geçirmeyi  becermesek ülkemize ne demokrasi gelir, nede kaz-kuş gibi yolunmaktan, kullanılmaktan kurtulamayız, derin güçlerin, çetelerin kullandığı oyuncaklar olmanın dışına çıkamayız  dediler..

 

STK’ların yönetim, denetim, katılım ayaklarından oluştuğunu belirten konuşmacılar, STK olgusnu bilmeyen, stkların ve temsil ettikleri kitlelerin, toplumsal alanın kullanılmasına, düşürülmesine neden olan kim olursa olsun deşifre edilip düşürülmesi, toplumsal alanla oynamaya izin vermeyeceklerini ifade ettiler. STK’ların bu olgunluğa erişmesiyle birlikte ülkemizinde tam demokrasiye geçiş olgusunun da  önünün açılacağını, siyasetin ülkemizi soyulacak bir arpalık, halkı ise kullanılacak bir sürü                                                       olarak gören zihniyetin yanı sıra STK-SİYSET alanında da zübük anlayışların da tarihe cağını berlirttiler.

Bütün bu gericiliklere son vermenin ana formülü ise stkların ortak harekatı, ortak  denetimiyle mümkün olacağını  ifade ettiler.

 

BUNDAN SONRA TANITIM GÜNLERİ, BÖLGE ADINA YAPILACAK ETKİNLİKLER DERNEKLER PLATFORMU TARAFINDAN YAPILACAK..

 

2016 Yılından beri yapılan, Merkezi Kartalda bulunan İstanbul Ardahanlılar Kültür ve Dayanışma Derneğinin girişimi  ve öncülüğü ile başlayan, ve Orhan Gökçeli kaisiadın  bu devasa açıktan faydalanarak  Ardahan –Kars-Iğdır Tanıtım Günlerini başlatmasıyla birlikte 2016 yılından beri yapılan tanıtım günleri, 2017 yılında Arda-Fedin milyonların birbiriyle buluştuğu Ardahan tanıtım günlerine imza atmıştı..

 

 

Kısaca özetlersek, 2016 yılında İstanbul Ardahanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği bu anlamda ilk resmi başvurusunu yapmış, madem federasyonumuz var denilerek bu etkinliğin Ardahan Dernekler Federasyonu (ARDA-FED) çatısı altında yapılması karalaştırılmıştı..

 

Bütün Ardahanlıların desteğiyle 2017 yılında Ardafed tarih yazarak 3-4 milyon insanı birbiriyle buluşturmuştu.. Fakat Fakir Yılmaz argoca deyimiyle kendini kuru fasulyeden bir nimet sayıp hesap vermeme  ve Ardahan iş-stk dünyasıyla oynaması sonucu federasyonun öncülüğü bitdiği gibi federasyonda bitdi..  

 

Bunu algılamayan ardafed başkan ve yönetimi bu yıl (2019) yapılan etkinlikte dibi boyladılar. Derneklerin, Ardahanlıların katılmadığı etkinlikte, sahnedeki sazcı-sözcü ile kurdeleyi kesip rezil u rüsvay oldular..

 

Orhan Gökçeli kaisiad da bölge açısından önemli bir boşluk olan kai tanıtım günlerini başlatarak önemli bir açığı kapatmıştı.. Fakat onlarda stk alanına öncülük edip kültür-sanat işini derneklere sahiplerine bırakacaklarına 4 yıldır dernekleri kullandıkları gibi, yapılan hiçbir etkinliğinde hesabını vermeyerek bölge stk yapılanmasını çok kötü kullandıkları gibi çok  kötü oynadılar. Gökçe de fakir yılmaz gibi  kendini kurufasulyeden bir nimet sanarak sürekli iş-stk alanını kullanmaları, hesap vermemeleri  neticesinde hergeçen yıl dahda büyük tepki toplamaya başladılar.. Yapılan 4 etkinlikte de dernekleri kullanma ve kamuoyuna derneklere hesap verememe nedeniyle kaisiad da dibi boyladı.. Yılmaz ve Gökçe nin eksiklikleri, dernekler platformunun doğmasını ve derneklerin ortaklaşa karar alma sürüecinin de beraberinde getirdi. Bazı dernek başkanlarınında belirttiği gibi stk alanıyla oynama olmasa bizler eksiklerimizi görmeyecektik dediler. Bundaqn dolayı geçmişten ders alarak geleceğe bakmalıyız dediler..

 

Çekirge bir sıçrar, iki sıçrar, üç sıçrar misali bu yılki etkinlikle birlikte kaisiadın bu yönlü dernekleri kullandığı son etkinliği oldu. Serhad bölgesi stkları dernekler platformu kararıyla 4-5 yıldır oynanan tanıtım komedisi oyunlarına son verdiler..

 

Alınan kararlar doğrultusunda ölge valilik, yerel yönetimlerine, ibb birimlerine gerekli mürcaat vb. işlemler bundan böyle dernekler platformu tatrafından yapılacak. Platform kendi yönetimini dayatmalrla değil demokratik teammüllerle belirleyecek.

 

İSTANBUL AVRUPA ve ANADOLU YAKASI KAİ DERNEKLERİ DERNEKLER PLATFORMU OLARAK HAREKET EDECEK..

 

Esenyurt merkezli dernekler 2018 de yapılan 3. Kai tanıtım günleri etkinliğinin  hesabını vermeyen kaisadın defterini dürdüler. Etkinliğe katılan dernekler, bundan sonra bölgemiz ve derneklerimiz adına etkinlik yapamasınız kararını aldılar.

 

Aynı kararı İstanbul Anadolu Yakası Kai dernekleri de Karder de yaptıkları toplantıda aldılar.. Kaisiad yada adı ne olursa olsun herhangi bir yapı bizim adımıza etkinlik yapamaz kararını aldılar..

 

Bu yıl yapılan etlkinlikte  Orhan Çerkezin başında olduğu Karder ve İstanbul Anadolu Yakası derneklerinin desteğiyle 3 milyonu aşan  bir katılımla kai tanıtım günleri gerçekleşti. Daha etkinlik bitmeden dernekler nasıl kullanıldıklarını görerek isyan ettiler..

 

Ve İstanbul Avrupa Yakasının  aldığı kararı, bu sefer İstanbul Anadolu Yakası dernekleri aldılar. Ne kaisiad ne ardafed bundan sonra bölgemiz adına tanıtım günlerini, tanıtım  etkinliğini yapamaz kararı aldılar.. Etkinlikler bütün derneklerin ortaklaşa çıkaracağı komisyon yapacaktır kararı alındı..  

 

ATAŞEHİRDE KARDER ÖNCÜLÜĞÜNDE KARS-ARDAHAN-IĞDIRLILAR TARİH YAZDILAR:

 

 Yukarda özetlediğimiz gelişmeler İstanbul Anadolu Yakası derneklerinin Karder öncülüğünde bir araya gelmesini ve serhat bölgesi stk yapılanması açısından devrim niteliğinde gelişmelerin ortaya çıkmasını sağladı..

 

Karder öncülüğünde bir araya gelen il-ilçe-köy dernekleri etkinliklerin KAİ Dernekler Platformu  altında yapılamsı, bu anlamda platformun kendi yönetim kadrosunu ve tüzüğünü resmi-gayri resmi oluşturması karara bağlandı.

 

Dernekler bu anlamda bir komisyon oluşturup başkanlığına da Orhan Çerkez’i seçtiler..

 

AÇILIŞ KONUŞMASINI ORHAN ÇERKEZ YAPTI..

 

Yapılan etkinliğin ardından kamuoyunun sorularını yanıtlama, derneklerde ve kamuoyunda oluşan rahatsızlıkları giderme, derneklerin ve kamuoyunun duyduğu rahtsızlık başta olmak üzere bütün soru işaretlerini giderme adına bu toplantıyı yapmak zorunda kaldıklarını belirten Çerkez, bugün burada hep birlikte kararlar alacağız. Dernekler olarak alınan kararlar hepimizi bağlayacak karalardır diyerek toplantıyı başlattı..

 

ÇAPAN TARİHİ ÖNEMDE BELİRLEMELERLE DERNEKLERE YOL GÖSTERDİ..

 

İstanbul Avrupa Yakası Dernekleri ve Karderin davetiyle etkinliğe katılan Çetin Çapan Tarihi önemde belirlemelerde bulundu..

 

Çapan, ırk-dil-din, mezhep ayırımı yapmadan, stk ruhuna uygun siyasetüstü biraraya gelmemizi bölgemizin tüm stk yapılanmasını hem bizler, hemde halk istemektedir. Bizde bu anlamda derneklerimizin bu ihtiyaca göre şekillenmelerini, bütün bölgeyi kapsayan stk ruhunun hayata geçmesini istiyoruz..

 

Çapan, bölge tanıtım günleri ile ilgili çok başlılık katılımı ve kaliteyi sıfıra düşürmektedir. Valiliklere belediyelere 3-4 yerden davetiye gidince doğal olarak katılmıyorlar.. Bu çok başlılığı bitirmek ve derneklerimzle oynamayı durdurmak zorundayız. Derneklerin en önemli görevlerinden biride halkı temsil, halkı kollama, halkın kullanımını engelleme, halkın çıkarlarını korumadır. STK nın özü budur. Dernekler Sivil toplumu halkı temsil eder..

 

Çapan, stk alanında çirkef oyunların döndüğünü, tabela ve teneke birçok yapının türediğini, iş dünyasını soyma yanıltma, dernekleri kullanmayı meslek haline getiren anlayışların türediğini..  birçok oyunun döndüğünü konuyu dağıtmama adına fazla irdelemeyeceklerini belirttiler..

 

 

KÜPELİ, ÇETELER ve DERİN GÜÇLER ÜLKEMİZLE, BÖLGEMİZLE, ÖZELLİKLE SERHAT NÜFUSU İLE  YÜZYILDIR OYNAMAKTADIRLAR..

 

Uzman gazeteci Mustafa Küpeli yüzyıl boyunca bölgemizi boşalttılar, yüzyıl boyunca sürekli bizi böldüler, 50 yıldır İstanbulda derin güçler ve çeteler hem nüfusumuzla, hemde derneklerimizle hemde ülkemizle sonuna kadar oynadılar, oynamaktadırlar. Bu oynamayı görmeyen, çözemeyenlerden ne başkan nede yönetici olur..

 

Ülkemizin büyük metropollerin kanalizasyoınundan inşaatına en büyük yükü bizler yüklendik. Şehirlerin şehir olmasında en büyük bedeli bizler ödedik. Ama serhadın demokrasi ruhunu hayta gerçirmede, ülkeyi yönetmede önümüze çelik duvarlar ördüler.

 

KAİ Vakfı öncülüğünde tanıtım günleri yapmaya çalışırken, ülkemizin, bölgemizin, stk alanının nasıl derin güçler ve derin çeteler tarafından sarıldığını görüp irkildik, geri çekilmek zorunda kaldık..

 

Bugün burada bir araya gelerek bu derin yapıyı, bölgemizle oynamayı durdurdunuz.. Bu anlamda bu toplantı derneklerimiz açısından bir devrimdir. Derneklerimizin emrine amadeyiz ne görev verirlerse yapacağız dediler..

 

DERNEKLER TARİHİ ÖNEMDE KARARLAR ALDILAR..

Kai tanıtım günlerinde alanda 70 alış-veriş standı  tesbit ettiklerini, herbir standın 4 bin tlden tanıtım firmasına kiralandığını öğrendiklerini.. 280 bin tlnin sadece standlardan alındığını, sponsorlarıda katarsak 500-600 bin tllik bir bütçeli etkinliğin yapıldığı ortadır. Ve  bütün dernekler etkinliğin hesabını kim verecek sorusunu sordukları gibi, bizler bu etkinliğe katılım göstererek hesap verme ve hesap sormak zorundayız dediler. Bu anlamda etkinliğe onay  veren, katılan her stk sorumludur, aldığımız sorumluluktan kaçma lüksümüz yoktur..

 

Dernek başkan ve yönetimleri bölgede 15-17 lira fiyatı olan ürünlerin 45-50 lirya, 20-30 lira olan ürünlerin 60-70 lira gibi fahiş fiyatlardan satıldığı, bir porosiyon kazın 50 tllere satıldığı.. tek kelime ile bölge nüfusumuzun soyulduğunu da itiraf ettiler..Sanatcılar Derneki Arsad ve toplantıya  katılan Sanatcılar  toplumu kultur  sanat  birleştirir bunlar sanatcıları  katmıyor. Gazettecilerde  aynı sorunu yasadıklarını belirtiler..Sanatcılarda  gazettecilerde yok sayıldıklarını ifade ettiler..

 

Bizim adımıza, bizim desteğimizle yapılan bu etkinliğin ardından ilk iş toplantı yapılıp  bizlere-derneklere durum değerlendirilmesi yapılması, şefaf bir şekilde hesabın verilmesi  gerekiyordu.

 

Ama geçmiş yıllarda yapıldığı gibi bu yılda yapılan etkinliğin hesabının verilmediği ve derneklerimizin hemşerilik duyguları kullanılarak çok kötü bir şekilde kullanıldığı ortadır..

 

Yapılan tartışma ve konuşmaların ardından aşağıdaki kararlar alındı:

Kars Derneklerini Karslıların, Ardahan Derneklerini Ardahanlıların, Iğdır Derneklerini Iğdırlıların belirlemesi ve örgütlemesi.. Her üç ilin tesbit ettikleri derneklerle birlikte kai dernekler platformunun oluşturulması..

 

Parti, görüş ayırımı olmadan her kesin temsil edilmesi, katılım hakı, söz hakı verilmesi.. Öteki kavramının bitirilmesi..

 

Etkinliklerde 1. Öncelik Şeffalık ve Hesap verilebilrlik bu sağlanmadıkça da hiçbir etkinliğe geçit vermeyeceklerini, katılım göstermeyeceklerini  ifade ettiler..

 

Dernekler platformu olarak kim kimle nasıl bir sözleşme yaptığı, kimlerin sponsor olduğu, saponsorlardan ne alındığı.. Şefalık ve hesap verilebilrlilik en önemli kriter olacaktır..

 

Bundan sonra yapılacak olan etkinlliklerde standların tanıtım firmalarına değil , sadece dernekler ve derneklerimizin belirleyeceği iş dünyası ve esnafa verilmesine, uygulanacak, takip edilecek usul ve esaslar ise derneklerin istişareleri sonucu belirlenecek..

 

ELEŞTİRİ OKLARI ÇERKEZE YÖNELDİĞİ GİBİ, ÇERKEZİ BAŞKANLIĞA SEÇTİLER..

 

Toplantıda eleştiri oklarının en çok yöneldiği isim Orhan Çerkez oldu. Bütün STKlar çerkezin çağrısı üzerine katılım gösterdiklerini, denetim mekanizmasının çalışmadığını ifade ettiler. Bu durumun derneklerin acemiliğinden kaynaklandığını bundan ders aldıklarını belirttiler.. Burada tanıtım günleri ile ilgili iyi bir tecrübe sahibi olduk.. Ayırımsız hepimizin desteği sayın Çerkezedir dediler. Dernekler oy birliği ile Çerkezi İst. Anadolu Yakası Dernekler Platformunun  başkanlığına seçtiler. Aynı seçimin İstanbul Avrupa yaksında da olmasını istediler. Platformun alt yapısının oturtulması için üstlerine ne düşüyorsa yapacaklarını karara bağladılar..

 

 

 

 

ETİKETLER : SERHAD STK’LARI ZÜBÜKLERE KARŞI İSYAN BAYRAĞI AÇTILAR..
Diğer STK-Dernekler haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA