ESENYURT’TA SERHAT STK’LARI KEMAL DENİZ BOZKURT DEDİLER..

15 yıl aradan sonra Esenyurtta Ardahanlılar başta olmak üzere Serhat bölgesi STK yapılanmsı, serhat nüfusu bir ilke imza attılar. Çapan dönemindeki birlik beraberlik ruhunu yeniden yakaldılar.
Bu haber 2019-03-01 07:20:53 eklenmiş ve 1470 kez görüntülenmiştir.

 

ESENYURT’TA SERHAT STK’LARI KEMAL DENİZ BOZKURT DEDİLER..

 

15 yıl aradan sonra Esenyurtta Ardahanlılar başta olmak üzere Serhat bölgesi STK yapılanmsı, serhat nüfusu bir ilke imza attılar. Çapan dönemindeki birlik beraberlik ruhunu yeniden yakaldılar. Esenyurtta Serhat federasyonlarından il –ilçe köy derneklerine Kemal Deniz Bozkurta desteklerini deklere ettiler..

 

Esenyurtta gerçekleşen “Serhat STK’ları Kemal Deniz Bozkurtla buluşuyor “ etkinliğine Federasyonlardan köy-il-ilçe derneklerine kadar ilk defa bütün STK’lar ayıurımsız bir arada CHP Bld. Başkan Adayı Kemal Deniz Bozkurtu karşılayıp, ayırımsız desteklerini sundular..

 

Bozkurt, burada STK  temsilcilerine yaptığı konuşmada, kim demiş Serhatlılar, stkları bir arada olmaz işte fotoğraf işte gerçek artık hep birlikte ve bir bütünüz. Esenyurtun  son 15 yıldır yaşanılmaz bir beton cehennemine devşirildiği, bir rant-soygun  ve yaşanılmaz bir şehrin  ortaya çıkarıldığını, gençliğin uyuşturucu bataklıklarına çekildiği, eğitimin 70-80 kişilik sınıflarda yapıldığını, yeşil alanların yok edilğini.. buna  STK’larla birlikte hep birlikte son vereceklerini, artık şehirleri stklarla, halkla birlikte açık-şefaf bir şekilde yöneteceklerini ifade ederek hiçbir proje halka danışılmadan yapılmayacaktır, Esenyurt her alanda yeniden umudun yeniden yeşerdiği şehir olacaktır, rant çetelerinin şehrimize vurduğu darbeleri hep birlikte bertaraf edeceğiz dediler..

Serhat STK’larının ortaklaşa düzenledikleri toplantıya STK başkan ve yönetimleri izdihama varan bir katılımla Kemal Deniz Bozkurtu karşıladılar..

 

HABERİN FOTO GALERİSİ.. 

 

 

ESENYURTTA BU SÜRECE NASIL GELİNDİ..

Esenyurtun son 15 yılı, son 15 yılında yaşanan gelişmeler, siyasetin, legal-ilegal örgüt ve yapıların  STK alanına müdahaleleri il, ilçe, bölge federasyonları başta olmak üzere il-ilçe, köy dernekleri üzerinde halkın yoğun bir baskı yapmasını beraberinde getirmişti. Bu baskı yetkin ve etkili halkın ihtiyaçlarına cevap veren STK yapılanmsını da beraberinde getirdi. Artık siyaset değil ciddi stklar yönetim, denetim, katılım ayağı çalışan şefaf hesap verebilen STK’lar halkın temsilcisi konumuna yükseldiler..

 

HOÇ-FED’İN AÇTIĞI YOLDAN SERHAT STK YAPILANMASI BÜTÜN TÜRKİYE’Yİ ETKİLEYEN  BİR AKTÖRE DÖNÜŞMEYE BAŞLADI..

 

 

Halk bulunduğu semtleri siyasetin, çeşitli örgüt ve yapıların tasallutunda değil yerelden kendisi yönetmek istiyodu. Doğal olarak demokrasi buydu. Bunun en önemli ayağı ise halkın kendi kendisini yönetmesiydi. Bir başka ifadeyle il-ilçe, bölge federasyonları, il-ilçe, köy derneklerinin aktör olmasıydı. Türkiye siyasal yapılanmasında demokrasi kültürü olmadığı için parti genel başkanları memur atar gibi milletvekili, belediye başkanı vb. atıyorlardı. Bu durum halkı siyasete tabi olan köleler konumuna çekiyordu.

 

İşte Türkiye genelinde ki bu hastalığa Ardahan-Serhat  merkezli STK yapılanmsı, 2000’li yıllardan sonra ortaya çıkan federrasyonlar, il, ilçe, köy dernekleri büyük bir darbe vurrarak stk ve siyaset alanının  kendine çeki-düzen vermesi yönünde önemli bir mesafe kat etmesini  sağladılar.  

 

Sivil toplum örgütlerinden gelen bu baskıları, sivil toplum ihtiyacını en iyi okuyan, en iyi cevap veren partilerden biri Serhat nüfusunun yoğun olduğu yerlerde serhat stklarının onayladığı isimlere yer veren CHP oldu. CHP serhat sivil toplumunun da desteklediği 6-7 adayı İstanbulun çeşitli ilçelerinde belediye başkan adayı  gösterterek bu ihtiyaca en doğru şekilde cevap verdi. Mart 2019 yerel seçimleri yaklaşırken İstanbulda CHP Serhat nufüsü açısından devrim sayılabilecek gelişmelerte imza atdı. İstanbulun 6-7 ilçesinde kaptan köşkünü serhatlılara bıraktı..

Esenyurt  yıllardır CHP’de siyaset yapan , Esenyurt ilçe başkanlığını da icra eden Kemal Deniz Bozkurt,

Sancaktepe geçen seçimde de aynı bölgede başkan adayı Özgen Nama,

Şişli Ardahan STK yapılanmasının 80-90 lardaki aktörlerinden Mali Müşavir  Muammer Keskin,

Bakırköy-  Mevcut Başkan Dr. Bülent Kerimoğlu

Başakşehir Abdulhadi Akmügan

Sultangazi hemşerimiz Mimar Haluk Bozkurt,

 

CHP bununla da yetinmedi. Katı kemalist ideolojiyide kırarak, kırparak, chpdeki halk kelimesine yönelerek, siyasetin ötekileştirme girdabına girmeyerek bütün ötekileştirilen kesimlerin temsilciliğine, hdp’lilerin ifadesiyle demokrasi güçlerinimn çatısına soyunarak muhalefetin ana çatısı, çekim merkezi de olmaya başladı. 2019 yerel seçimlerine giderken sağcısı, solcusu, dinliş-dinsiz.. her vatandaşın kendini içinde buluduğu devrimci bir yapılanmaya doğru evrilmeye başlandı..

 

HABERİN FOTO GALERİSİ..

SERHAT STK YAPILANMASI 2000’Lİ YILLARDAN GÜNÜMÜZE EN BÜYÜK AKTÖRLERİ KİMLERDİ, BUGÜNLERE NASIL GELİNDİ..

 

Serhat bölgesini, ilgilendiren STK alanına geldiğimizde 2000’li yıllardan beri Doğu Medya olarak çaktırmadan, sesiz, sedasız bu alana federasyonlar başta olmak üzere stkların ortaya çıkması, kurulması, etkinleşmelerine öncülük ettik, federasyon, il-ilçe, köy derneklerinin sağlam ve sağlıklı bir şekilde rayına oturması için şeytana papucunu ters giydiren bir çalışma ve öncülükle siyaset-stk zübüklerinin sivil toplum alanıyla,  stk’larla oynamsını engellediğimiz gibi, STK’ların sağlıklı bir şekilde rayına oturması için deyim yerindeyse 24 saat çalıştık. Mevcut yönetimlerin yanında tüm yönetimleri gözetleyen, eksi-artılarını topluma taşıyan görünmeyen bir yönetim olarak Doğu Medya hep alanda oldu, Türkiye tarihinde hiçbir yayının ortyaya koyamayacağı, aklının alamayacağı  bir çalışma içine girdik..

 

Türkiyede sivil toplumun bu yönlü gelişmesinin tabiki en büyük mimarı 2005 yılında çıkarılan yasalarla ak parti oldu. Sivil toplum alanında çalışmalar yaparken bu gerçeğe de sık-sık vurgu yaptık.  Ak Partideki kripto yapılanma nasıl belediyelerde çeteleşmeye gittiyse ki Cumhurbaşkanının müdahalesi ile bu durduruldu.. stk alanının bağımsız ülke çıkarlarını baz alan yapılanmasına sürekli oynama ciddi stkların çıkışına darbe vurduğu gibi ciddi stkların ak partiden uzaklaşmasını da beraberinde getirdi..  iktidar bu derin saldırıları tam çözemediği gibi engelleyemedi de.. Ak Partinin aksine CHP ve diğer sol kesimler stk alanında partiler üstü bir yaklaşımşla hep koştular, var olmaya, aktör olmaya çalıştılar, ak parti cenahı ise kontrolumde olsun nasıl olursa olsun mantığıyla alan kaybı yaşadı..

 

Serhadın ilk fedrasyonu hoç-fed’le ortaya çıkarken, diğer stk yapılanması hoç-fedin doğuşunun akabinde hızla ortaya çıkmaya başladılar.

 

2007-08 yıllarında Esenyurtta kurulan Hoç-Fed bölgeye ciddi bir stk’nın nasıl olması gerektiği yönünde önemli doneler sunup,örnek bir stk olarak öne çıkarken.. 2010 yılında ortaya çıkan Ardahan Dernekler Federasyonu ve iş dünyasını örgütleyen Süreyya Çinik kaisiadla bu çıkışı takip ettiler.

 

Çinik, Serhat bölgesini lobi kelimesiyle tanıştırdı, birbiriyle buluşturdu, serhat bölgesine lobi kavramını kavratırken tek kelime ile çinik’le birlikte Doğu Medya olarak o  dönemde bölgeyi kapsayan dinazor yapılara, eski tc kırıntınlarına karşı cehennemi yaşadık, yoğun saldırı ve baskılar, oyunlar birbirini izledi. Yıllarca nefes alamaz klonumda STK alanın oturması için çalıştık. Çinik, Doğu Medya’nın da desteğiyle o yıllarda ilk defa bölge yerel, kamu, stk yapılanmsını birbiriyle buluşturup serhad lobisinin temellerini sağlam bir şekilde döşemeye çalışırken, ardafed, hoç-fed, Ardahan kültür evi  de sürece ellerinden gelen desteği sundular.. İş dünyasının stk dünyasıyla buluşması neticesinde serhat, yerel, kamu, iş-stk dünyası ilk defa 5 yıldızlı otlerde milletvekilinden valiye,bld başkanına bölge birbiriyle buluşmaya başladı.. Çinik’in kaptanlığında onlarca toplantıya ev sahipliği yapıldı.

 

Çinik yola çıkarken Veysel Çamlı, Nurettin Yılmaz, Ahmet Keske, Cemal AvcıAytekin Kaya, Volkan Kaya..  vb. onlarca  iş adamı da bu süerece destek oldular. Güven Doğruyol, Tuncer Dağ, Osman Avşar, Ahmet Demirbaş, Ekrem Tekçe, İsrafil Aslanoğlu.. ve onlarca stk başkanı bu dönemin en önemli aktörleri arasında yer aldılar. O günden bugüne STK alanına  en büyük ekonomik destekte hep iş adamı Yakup Süt’ün öncülüğünde iş-stk-siyaset dünyasının da desteğiyle Süt gurubundan geldi. Günümüzde de aynı geleneği genç iş adamı Volkan Süt en güzel şekilde aynı kararlılıkla sürdürmektedir.

 

Fakir Yılmaz’ın Ardahan Dernekler Federasyonunun başına gelmesiyle birlikte STK alanı deyim yerindeyse depreme uğradı. Doğu Medya olarak gösterdiğimiz eksikliklerin üstüne devrimci bir çıkışla giden Yılmaz  ve ardafed  yönetimi, yıllardır vurgu yaptığımız serhat nüfusu istanbulda 10-15 ilçede 1,2,3. Büyük nufüs ama çöpçü atayamıyor açığı üzerine tam bir kartal dalışı yaptı. Yılmazın bu devrimci çıkışı toplumsal alanla oynayanların feleğini şaşırttı.. Esenyurt gibi Serhat nüfusunun 1. Olduğu bölgede Serhatlıların aktör olmadığı, aksine 350 bin seçmeni olan serhatlıların ortada olmadığı 5 bin nüfusuyla.. adeta çeteleşen bir yapılanmanın Esenyurtu esir aldığı gerçeğinin belgeleriyle rapor halinde kamuoyuna sunulması  İstanbul ve Serhat bölgesinde deprem etkisi yarattı.  Yer yerinden oynadı. Federasyon ve derneklerin kendilerine çeki düzen vermesini sağladı.. Bu öncülük federasyonun Ardahan Tanıtım günleriyle yaptığı etkinliğe milyonların akmasını sağladı..

 

Fakir Yılmaz birçok stk aktörünü geride bırakan devrimci çıkışıyla stk alanının önemli bir yol almasını sağlarken… Yılmaz nasıl ölümcül ağır bir alana girdiğini tam idrak edemedi.  Yükü derneklere bölüştürmeyi beceremedi. Bu durum Ardafed için hezimet oldu. Yönetim, denetim, katılım ayağı biten, şefaf ve hesap verbilirliliği biten, il-ilçe derneklerinin hızla uzaklaştığı bir yapılanmaya dönüştü. Ama sonuç itibarı Ardafed toplumsal alandaki rolunu başarıyla yerine getirdi. Artık ölsede şehitlik mertebesine yükselerek gidecektir..

 

Ardafedin kaderini paylaşan gerileyen bir diğer bir stk da kaisiad oldu. Orhan Gökçenin başkanlığa geçmesiyle KAİ tanıtım günleriyle önemli bir atılım yapan kaisiad lobi geleneğini sürdürmeye çalışsa da, Çinik’in ortaya koyduğu STK alanına öncülük etme, stkları finanse etme aynı çatı altında birbiriyle buluşlturmayı beceremeyerek, lobi rolunu yerine getirmede yetersiz kalarak gerilemeye başladı. Gökçe’de Yılmaz gibi STK alanının ağırlığını tam kavrayamadı,  kai tanıtım günleri etkinliği bölgemiz için çok büyük bir kazanım olurken, yapılan iki etkinliğe federasyon ve dernekler katılım zayıf kaldı. Sen-ben kavgalarıyla kaos oluştu. Etkinlikte bütünlük hakim olamadığı gibi, her iki etkinlikte de kamuoyuna açık-şefaf bir hesap verilmedi. Etkinliklerden sonra bölge dernekleri ve basınına tek bir bilgilendirme toplantısı dahi yapılmayarak onca emeği heba ettiler.. Derneklerin birlikte icra ettiği 2018 etkinliğinde de hala halka derneklere hesap verilmedi..Bu anlamda tek bir toplantı yapılmadı. Ama kaisaid ölse dahi gazilik ünvanını hak eden bir dernek olarak tarihe geçeceği kesin..

 

İş dünyası başta olmak üzere halkın politik kültürü epey gelişti. Algı ve boş oyunlar yerine üyeler ve halk bir stk’da yönetim, denetim, katılım ayakları ile  şefaflık ve hesap verbilirlik yapılanmasına bakmaktadırlar. Bir dernekte bunlar bittiyse, yada yönetim bu doneleri ortaya koyacak yeti-yetenekten  yoksunsa dernek ne kadar büyük olursa olsun kısa zamanda bitmektedir.  İşte bazı federasyon ve derneklerin çökmesinin, gerilemesinin  ana nedeni de budur..

 

ESENYURTTA BİR ARDAHANLININ CHP’DE KAPTAN KÖŞKÜNE ÇIKMASININ EN BÜYÜK MİMARI GÖLE DERNEKLER FEDERASYONU BAŞTA OLMAK ÜZERE HOÇVAN ve ARDAHAN FEDERASYONLARI OLDULAR. BU SÜREÇTE EN BÜYÜK AKTÖR GÖLE-FED OLDU.

 

2000’li yılların ortalarından itibaren Hoç-Fed’le başlayan federasyon ve dernekleşme olgusu giderek politikleşen, demokrasi kültürünü özümseyen, içinde ötekilerin olmadığı, hergörüşve düşüncenin kendisini rahatlıkla ifade ettiği, siyaset alanının müdahale edemediği STK’ların ortaya çıkmasını da beraberinde getirdi..

Yukarda Doğu Medya’nın 3. Bir göz olarak sürekli STK’larımızın içinde bir STK yayını olarak STK’ları gözlemlediğini belirtmiştik. Hoç-Fed’in özellikle Latif Yılmaz başkanlığı döneminde kurumsallaşma eksikliklerini gidermesi ve bir STK’nın nasıl olması gerektiği yönünde ortaya koyduğu mükemmel duruşu tüm bölge STK yapılanmsını derinden etkiledi. Bu etki domino etkisi yaratarak STK’ların siyaset-stk zübüklerini oynattığı bir alan olmaktan çıkardı.

STK yetkiinleşmesi sonucu Göle-Fed ilk defa toplumsal misyonunu sağlam ve sağlıklı bir şekilde yerine getirdi. Ve 2017 yılında Doğu Medya olarak  Göle-Fed başkanbıyla görüşerek Esenyurtta Serhat nüfusunun  temsil hakkının federasyonların tutumuyla doğrudan bağlantılı olduğunu bu anlamda harekete geçmelerini sık-sık işledik ve 2018 yılında Göle-Fed  STK  alanının ortaya koyması gereken tavrını ortaya koydu. Esenyurtta Belediye başkan adayını çıkaracağını kamuoyuyla paylaştı..

Ve Doğu Medya olarak “ESENYURTTA GÖZLER GÖLE-FED ÜZERİNDE” haberini yaptık bu haber Arda-Fed’inesenyurtta yukarda vurgulığımız rapordan daha büyük bir etki yaptı. Ve CHP Serhat STK yapılanmsını dikkate alarak kaptan köşknü Ardahan özelinde Serhatlılara bıraktı.. CHP’nin bu doğru hamlesi Federasyon il, ilçe, köy derneklerinin CHP’ye desteğini de beraberinde getirdi..

Serhat STK yapılanmsı yerel yönetimlerin şefaf halkla birlikte semtleri yöneten, halkla birlikte karar alan halkın kendi semtlerini yönetmesini esas alan, hiçbir vatandaşın öteki olmadığı anlayışı ve  çıkışı aynı zamnda demokrasinin sigortası olmaktadır..

 

CHP girdiğimiz zaman diliminde STK yapılanmasını hem doğru okudu, hemde toplumsal mesajları doğru algıladı. 2019 yılı serhat nufüsü açısından devrim niteliğinde 6-7 blediye başkan adayı kaptan koltuğuna çıkardı. Yerel Seçimler iki parti üzerinden şekillenecek Ak Partive CHP..

 

Yukardaki belirlemeleri neden yaptık. Toplumla oynayan siyaset-stk zübüklerinin toplumsal alanla oynamalarını engellemek, bu alanla oynamalrının önünet çekmek  için. Göle-Fed, Hoç-Fed, Çıldır, Hanak, Damal Federasyonları, Göle Derneği, Ardhan Kültür Evi, Esenyurt Karslılar vb.  ciddi anlamda tabanı olan STK’ların birliği ve gücünü bazı siyaset stk zübükleri sanki babalarının malıymış gibi kullanma ve toplumsal alanı yanıtlmaya girişebilirler.. Örneğin bünyesinde 34 derneğin bulunduğu Göle-Fed’in , yelrinde onlarca derneğin yer aldığı Hoç-Fed, Çıldır, Damal vb. federasyon yada derneklerin rolunu çalarak Kemal Deniz Bozkurt ve ekibini yanıltma yoluna gidebilirler..

 

Sonuç olarak STK alanının baskılarına doğru bir cevap veren Başkan Ertekin Baysan ve Göle-Fed yönetimi, siyaset değil STK olarak belediye başkanlığına talip olabiliriz çıkışına en iyi cevabı İstanbul genelinde CHP verdi. STK siyasetin oırtak adayları ortaya çıkmaya başladı..Bu durum Türkiye demokrasisi için inanılmaz derecede büyük bir kazanımdır..Serhat bölgesi STK yapılanmsı açısından da bir devrimdir..

 

 HABERİN FOTO GALERİSİ..

 

ESENYURTUN SON 15 YILI..

28 Mart 2004 yılında yapılan yerel seçimlerde Esenyurt Belediyesi'nde Belediye Başkanı olarak göreve başlayan Kadıoğlu döneminden günümüze  15 yıllık süreçte İstanbul Esenyurt ilçesi en hızlı büyüyen ilçelerden biri konumuna yükseldiği gibi, nufüsu 1 milyonu geçti. İmar ve yapılaşma başta olmak üzere en büyük sorunların baş gösterdiği ilçelerden biri oldu. Esenyurt son 15 yılına çarpık yapılaşma, yolsuzluk, çetleşme .. iddiaları damgasını vurdu..

 

Kadıoğlu döneminde rant, çetleşme iddiaları havada uçuşurken, çarpık yapılaşma, uyuşturucunun yaygınlaşması, Esenyurtun giderek ranta dayalı bir bir beton cehennemine dönüşmesi.. Kadıoğlunun istifasına kadar gidecek bir sürecide beraberinde getirmişti..

 

Kemal Deniz Bozkurt Kimdir..

2019 Yerel Yönetim seçimlerinde Esenyurt CHP Bld. Bşk. Adayı Olarak gösterilen, Kemal Deniz Bozkurt, 1965 Ardahan doğumlu, 1985 yıllarında aktif siyasete  girdi. 15 yıl uluslararası şirketlerde Yatırım Planlama Müdürlüğü yaptı. 1985 yılından itibaren aktif siyasete giren Bozkurt, 2009-2014 yılları arası Esenyurt İlçe Başkanlığı görevini yaptı.

ETİKETLER : ESENYURT’TA SERHAT STK’LARI KEMAL DENİZ BOZKURT DEDİLER..
Diğer STK-Dernekler haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA