SUUDİLERİN 4 TRİLYON DOLARI TEHLİKEDE…

ABD araplara kullandıramadığı, Arapların trilyon dolarlarına heran el koyabilir. Çıkarları için ırak-suriye, libyayı, afganistanı... yıkan mısıra diktatörlük getiren, Kürdistandaki petrol kaynakları üzerine de terör ordu örgütlerini döşeyen abd emperyalizmi tam bir canavara dönüşmüş bulunmaktadır.
Bu haber 2018-09-14 08:18:57 eklenmiş ve 1452 kez görüntülenmiştir.

 

SUUDİLERİN 4 TRİLYON DOLARI TEHLİKEDE…

 

ABD araplara kullandıramadığı, Arapların trilyon dolarlarına heran el koyabilir. Çıkarları için ırak-suriye, libyayı, afganistanı... yıkan mısıra diktatörlük getiren, Kürdistandaki petrol kaynakları üzerine de terör ordu örgütlerini döşeyen abd emperyalizmi tam bir canavara dönüşmüş bulunmaktadır.

 

ABD’ye girşi olan fakat çıkışı olmayan petro dolarları kullanamayan Arapalar abd-israil tarafından esir alınmış durumdalar. Paralarını kullanmadıkları gibi abd nin insafına kalmış durumdalar. Dünyayı yüzyllardır sömüren abd için yıkılma çanları çalarken yeryüzünün en büyük haydutuna da dönüşmeye başladılar. Araplara kullandıramdıkları 4 trilyon dolarlarına her an el koyabilirler…

 

S. Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere Arap ülkelerinin ABD ve İngiltere’deki bankalarda 4 trilyon dolar parası var. Ancak ABD’nin, “Paralarınıza el koydum, vermiyorum” demesi durumunda bu ülkelerin yapabileceği hiçbir şey yok.

 

ABD’nin, yıllardır sömürdüğü körfezdeki zenginliklere resmen el koyacağı belirtiliyor. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Bahreyn başta olmak üzere Arap ülkelerinin ABD ve İngiltere’deki bankalarda yaklaşık 4 trilyon dolarlık parası var. Bu paranın büyük bir kısmı Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirliklerini ait. Petrol ve doğalgaz kaynaklarından elde edilen gelirler, direkt olarak ABD bankalarına düşüyor. Dünyanın birçok ülkesinde ek gümrük vergileriyle saldıran ABD Başkanı Trump’ın bir sonraki hamlesinin; ABD bankalarındaki körfez ülkelerinin petrodolarlarına el koymak olacağı ifade ediliyor.

 

11 EYLÜL VE 2008 KRİZİNDE YAPTI

 

Çünkü ABD, 11 Eylül saldırısı ve 2008’de yaşadığı mortgage krizi sırasında Arapların trilyon dolarlık paralarını çekmesine izin vermedi. ‘Ulusal güvenlik’ bahanesiyle birçok ülkeye ek gümrük tarifesi uygulayan Trump’ın; ABD bankalarındaki Suudi Arabistan paralarına benzer gerekçelerle el koyma planları yaptığı belirtiliyor.

 

ŞİRKET HİSSELERİ DE TEHLİKEDE

 

Trump’ın göz diktiği körfez varlıkları, sadece bankalardaki sıcak paralar değil. New York Borsası’nda işlem gören Araplara ait şirket hisseleri ile ABD-Suud ortaklığında kurulan şirketlerdeki ortaklıklar da tehlikede. Körfez ülkelerini tedirgin eden Trump’ın petrodolarlara el koyma planı, dünyanın en büyük petrol şirketi olan Suudi Aramco’nun halkı arzını durdurdu. Suudi Arabistan yönetiminin; New York Borsası’nda halka açmayı planladıkları kamu şirketi Aramco’nun halka arzını durdurduğu bildirildi.

 

ARAMCO HAKLA ARZINI DURDURDU

 

Reuters, dört üst düzey yetkiliye dayandırdığı haberinde halka arz planlarının raftan kalkmasıyla konu üzerinde çalışan finans uzmanlarının işlerine son verildiği aktarıldı. Reuters’a konuşan iki kaynak, Aramco’nun dikkatini yerel petrokimya şirketi SABIC’te (Saudi Basic Industries Corporation) stratejik pay alımına verdiğini söyledi. Aramco’nun yüzde 5’ine karşılık gelen halka arzının dünyanın en büyük halka arzı olması bekleniyordu. Aramco’nun New York borsası yerine başka alternatif borsalara yönelebileceği iddia ediliyor.

 

BÜYÜK BİR TEDİRGİNLİK VAR

 

Konuyla ilgili Yeni Şafak’a değerlendirmelerde bulunan Türk-Arap İş Adamları Derneği Başkanı Cemalettin Kerim, Suudi Arabistan’ın petrolden elde ettiği dolar gelirinin direkt olarak ABD’deki bankalara düştüğüne dikkat çekiyor. Kerim, “Bu paraları kullanamamak el konulmaktan daha kötü bir durum. Arabistan yönetiminin fakir halka harcaması gereken petrol gelirlerini maalesef ABD’de tutuluyor. Trump; bu paralara kolaylıkla el koyabilir. Gidişat onu gösteriyor” dedi.

 

ABD bankalarındaki kaynaklarının büyük bir kısmına körfezdeki ülkelerin başındaki krallıklara ve kraliyetlere mensup ailelerin denetimindeki kamu ve özel şirketlerine ait olduğunun altını çizen Cemalettin Kerim, şunları kaydetti: “Dolar milyarderleri isteseler de bu paraları çekemiyor. Adeta el konulmuş gibi sürekli ABD bankalarında tutuluyor. Ya damla damla veriliyor ya da hiç kullandırılmıyor. ABD, Suudi Arabistan başta olmak üzere Körfez’deki birçok ülkenin liderini kendine bağlamış durumda. Kımıldayamıyorlar. Bu gidişatın sonu nereye olacağı konusunda büyük bir tedirginlik yaşıyorlar.”

 

ABD’YE PARANIN GİRİŞİ VAR ÇIKIŞI YOK

 

Cevahir Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Cevahir: ABD, körfezden kendisine gelen paraların kaynağını sormaz. Ama körfez ülkelerindeki şirketler, ABD bankalarından para çekmek istedikleri zaman hemen “paranın kaynağı” soruşturmasıyla karşı karşıya kalıyorlar. Durum 11 Eylül saldırısından bu yana böyle. Petrol gelirleri ABD’de kaldığı sürece sıkıntı yok. Sadece para çıkışına ABD’den malzeme ve teçhizat alımı yapılması halinde müsaade ediyorlar. Nakit olarak paka çıkışına asla müsaade etmiyorlar. Şu anda birçok Suudi firması, ABD’nin para çıkışlarına müsaade etmemesi nedeniyle ipotek yemiş durumda. Bu nedenle Suudi Arabistan’da birçok proje bu firmaların yaşadığı sıkıntılardan dolayı nurma noktasına gelmiş durumda. Suudi Arabistan’ın kuzeybatısında Akabe Körfezi ve Kızıldeniz kıyıları boyunca uzanacak Neom projesinde görev alan firmalar da sıkıntı çekiyor. Bu durum Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Bahreyn gibi ülkelerin ABD ile emir komuta zinciri içerisinde çalıştığını gösteriyor.”

ETİKETLER : SUUDİLERİN 4 TRİLYON DOLARI TEHLİKEDE…
Diğer EKONOMİ haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA