RUSYA ve ÇİN’DEN DÜNYA SAVAŞI TATBİKATI…

Rusya ve Çin’den dev gözdağı: 300 bin asker, 36 bin tank ve zırhlı, 1000 uçak! 1. Dünya savaşından günümüze böylesine büyük 2. Bir askeri tbikat yapılmamıştı…
Bu haber 2018-08-29 17:52:49 eklenmiş ve 1406 kez görüntülenmiştir.

 

RUSYA ve ÇİN’DEN DÜNYA SAVAŞI TATBİKATI…

 

Rusya ve Çin’den dev gözdağı: 300 bin asker, 36 bin tank ve zırhlı, 1000 uçak! 1. Dünya savaşından günümüze böylesine büyük 2. Bir askeri tbikat yapılmamıştı…

 

Rusya, Soğuk Savaş’tan bu yana en büyük askeri tatbikatını önümüzdeki ay yapmayı planladığını açıkladı. Rusya Federasyonu’nun Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun katılımıyla gerçekleştireceği tatbikata 300 bin askeri personel 36 bin tank ve zırhlı araç taşıyıcısı ile 1000’den fazla savaş uçağı katılacak.

 

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya’ya karşı ‘dostane olmayan ve saldırgan tutumların bu çapta bir tatbikata meşru zemin hazırladığını’ söyledi.

 

Savunma Bakanı Sergei Şoygu ise 11-15 Eylül tarihleri arasındaki tatbikata 36 bin tank ve zırhlı araç taşıyıcısı ile 1000’den fazla savaş uçağının katılacağını aktardı.

 

Siberya’dan Rusya’nın uzak doğusuna uzanan tatbikat alanında tüm hava kuvvetleri ile donanma filolarından ikisi de eşlik edecek.

 

2. DÜNYA SAVAŞI GÜÇLERİNE DENK

 

Şoygu 2018 tatbikatını 1981’de, Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği’nin gerçekleştirdiği Zapad-81 ile kıyaslarken, “Bazı açılardan Zapad-81’i tekrarlayacaklar, ama başka açılardan bakıldığında çapı ondan daha büyük olacak” dedi.

 

Kremlin Sözcüsü Peskov, Çin’in de tatbikatta yer almasını ‘Moskova ve Pekin’in tüm alanlarda işbirliği yaptığının işareti’ olarak yorumladı.

 

Şoygu’nun verdiği bilgilere göre Vostok 2018 tatbikatına katılacak güçlerin büyüklüğü 2. Dünya Savaşı’nda konuşlandırılan en büyük askeri güçlerden birine denk. Rusya ve Belarus geçen yıl Rusya’nın batısında daha küçük çaplı bir ortak tatbikat yapmışlardı. Devlet Başkanı Vlademir Putin, ordunun modernizasyonunu politik olarak öncelik haline getirmişti. Rus ordusunda halihazırda 1 milyon personel görev yapıyor.

 

ÇİN DE DUYURDU

 

Çin Savunma Bakanlığı da bir açıklamayla Vostok-2018’e katılacağını duyurdu. Açıklamada, tatbikatın üçüncü bir tarafı hedef almadığı, Rusya ve Çin ordularının çeşitli güvenlik tehditlerine karşı ortak kapasitelerini arttırıcı bir tatbikat olacağı vurgulandı. Pekin, Vostok-2018’te 3 bin 200 Çin askeriyle birlikte 30’u savaş uçağı ve helikopteri olmak üzere 900 askeri teçhizatın yer alacağı bilgisini verdi.

 

NATO ise tatbika ile ilgili bilgilendirildiğini, Moskova’nın izin vermesi halinde Vostok-2018’I takip etmek üzere askeri ataşe görevlendirebileceğini açıkladı.

 

Tüm ülkelerin tatbikat yapma hakkı olduğunu belirten NATO Sözcüsü Dylan White “Ama önemli olan bunu şeffaf ve öngörülebilir bir tarzda yapmak. Vostok Rusya’nın çok geniş çaplı çatışmalara hazırlık yaptığını gösteriyor. Arada bir karşılaştığımız tavra uyuyor: Savunma bütçesini artıran daha iddialı bir Rusya” dedi.

 

NATO – RUSYA GERİLİMİ

 

Rusya’nın 2014’te Ukrayna topraklarındaki Kırım’ı ilhak etmesinden beri NATO ile Rusya ilişkileri gergin. Kuzey İttifakı, Doğu Avrupa’daki askeri varlığını artırıp, bölgeye 4 bin asker daha konuşlandırdı. bu, iki Almanya’nın birleşmesinden beri NATO’nun Rusya’yı caydırmaya yönelik olarak attığı en büyük adım olmuştu.

 

Rusya ise NATO’nun hamlelerini ‘provokatif’ olarak yorumluyor.

 

İngiltere’de eski çifte ajan Sergey Skripal ile kızı Yulia’nın zehirlenmesinden de Rusya sorumlu tutulurken, NATO ülkeleri Rusya diplomatlarını sınır dışı etti.

 

ETİKETLER : RUSYA ve ÇİN’DEN DÜNYA SAVAŞI TATBİKATI…
Diğer DÜNYA haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA