YENİ YILA GİRERKEN EN ÖNEMLİ KÜLTÜR SANAT ETKİNLİĞİ HOÇ-FED'DEN

2017 yılından 2018'e girerken Hoçvan Dernekler Federasyonu (Hoç-Fed) birkez daha farkını ortaya koyarak kültür-sanat alanında mükemmel bir etkinliğe daha imza atdı. Kürt Dengbej ve Feqiler yeri yerinden oynattılar...
Bu haber 2018-01-02 18:08:27 eklenmiş ve 1728 kez görüntülenmiştir.

YENİ YILA GİRERKEN EN ÖNEMLİ KÜLTÜR SANAT ETKİNLİĞİ HOÇ-FED'DEN

 

2017 yılından 2018'e girerken Hoçvan Dernekler Federasyonu (Hoç-Fed) birkez daha farkını ortaya koyarak kültür-sanat alanında mükemmel bir etkinliğe daha imza atdı. Kürt Dengbej ve Feqiler yeri yerinden oynattılar...

 

Hoç-Fed  Yeni yıla girerken dengbejlerle iligili gece  düzenledi. Bu yıl 2. yapılan dengbejler gecesini geleneksel hale getirdiler. Kürt Feqi (din alimleri) lerin de yer aldığı gecede, gece Dualarla başladı, dualarla bitdi. Gecede kolalı gazlı içecekler vb de yoktu. Kendi yemek kültürümüzü de yaşadık. Analarımızın pişirdiği bışi -kate ve sundukları içeceklerden yedik-içtik.

 

Yoğun bir katılımın sağlandığı Dengbejler gecesinde, Dengbejler- ve federasyon yönetim yeni yılın tüm insanlığa barış huzur kardeşlik demokrasi getirmesini dilediler.

 

İSLAMIN NURU TÜM DÜNYAYI KAPSAYACAK BİR ZAMAN DİLİMİNE GİRİLDİ...

 

Kurdi-Tırki halkın, üyelerin davetlilerin yeni yılını kutlayan Kurd Feqiler önemli belirlemelerde bulundular . İslam nurunun ve Selahaddin Eyubi, Osmanlı ruhunun (Selahaddin Eyubi-Sultan Vahdetinin  ortaya koydukları çizgi tüm dünyaya -insanlığa  yüzyıllardır yol gösteriyor...) yeniden dünyayı sardığı bir zaman diliminden geçildiğini belirten Kurd din alimleri, adaletin ve İslamın nurunun yeniden dünyayı sarmaya başladığı bir zaman dilimine girildiğini, şeytani güçlerin bunun gerçekleşmemesi için ülkemiz başta olmak üzere İslam dünyası, Kürdistan coğrafyası ve Ortadoğuya karşı büyük bir saldırıya geçtiklerini, bırakın ülkeleri Kudüs gibi, Musul Gibi, Kerkük gibi şehirleri dahi bölmeye işgal etmeye çalıştıklarını, ülkemizin dört bir  koldan ablukaya alındığını ama BM kararında da görüldüğü Kudüs-Kurdistan gerçeğinin görülmeye başlandığını,  Türkiye öncülüğünde şeytani planların yerle bir edildiğini, Kudüs'ten Kürdistan'a buradan Afganistan'a... Irk-Mezhep sınırlarının, Müslüman milletler, halklar arasına çizilen sahte suni sınırların  kalktığı, tarihin çöp sepetine atıldığı bir zaman dilimine girildiğini   ifade ettiler. Dünyamız  ırk-mezhep, din farklılıkların giderek bittiği, İslam'ın cihanşümul adaletinin ve özünün görülmeye başlandığı bir zaman dilimine girmiş bulunmaktadır, ama dünya çapında hakkın mücadelesini daha da büyütmek zorundayız...  dediler.  

 

Kürt kültür sanatının yaşandığı mükemmel bir geceye tanıklık etdik.

 

Dengbejler söyledikleri klamlarla, stranlarla, anlattıkları çirokan (hikayeler), okudukları şiirlerle katılımcıları derin Kürt kültürüyle bin yılların yolculuğuna çıkardılar. Çoşkulu klamlarla da herkesi halaya kaldırdılar.

 

DENGBEJLİK NEDİR...

 

Dengbej, Kürt ve Kürdistan sözlü ve yazılı edebiyatında sözü nakşeden, belleği canlı tutan, sevgi, aşk, yiğitlik-dürüstlük, kahramanlık   stran-klam'larla  (tükü-türküler) Kürt Kültür-Sanat ve Edebiyatını geleceğe taşıyan insanlardır. Bu alanda okunan şiirler, anlatılan destanlar, hikayeler...  yüzyıllardır, hatta bin yıllardır halka taşıyan bir gelenek. Bu gelenek aynı zamanda Kürtler ve Kürdistanın sözlü tarihini de içinde muhteva eden Kürt ve Kürdistan tarihini canlı tutan, bir gelenek. Bu köklü gelenek sayesinde Küresel Katillerin Kürtleri ve Kürdistanı asimile etme, kültürel-fiziki soykırıma çekme senaryoları boşa  çıkmıştır. Dengbejlik Kürtlerin tarih bilincini, geçmişi, bugünü, yarını görmelerini ve sentezleyebilmelerini sağlayan en önemli geleneklerimizden biri.

 

Dengbejlik Küresel Katil Firmaların Yüzyıllardır Şeytanın aklına gelmeyen Projelerle , planlarla yok etmeye çalıştıkları Kürt dilinin edebiyatının tarihinin günümüze ulaşmasında en önemli toplumsal olgularımızdan biridir.

 

Geceye Katılan Dengbejler;

Dengbej Kazo

Mehemede Serhadi

Berçem Zelal

Dengbej Yavuz Rüstemoğlu

Hozan Berwar

Mehmet Morkoç

Dengbej Toso

Niviskar Mihemed Ava

Peşkeşvan Fırat Roni

 

 

HABERİN HOÇ-FED FOTO GALERİ...


ETİKETLER : YENİ YILA GİRERKEN EN ÖNEMLİ KÜLTÜR SANAT ETKİNLİĞİ HOÇ-FED'DEN
Diğer STK-Dernekler haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA