DEVLER MADDE İN TURKEY ETİKETİ İÇİN SIRAYA GİRDİLER...

Avrupalı dev markalar, Türkiye’de üretimlerini yüzde 20 artırdı. Devler Made in Turkey etiketi için sıraya girdiler.
Bu haber 2017-11-08 06:45:01 eklenmiş ve 1285 kez görüntülenmiştir.

DEVLER MADDE İN TURKEY ETİKETİ İÇİN SIRAYA GİRDİLER...

 

 Avrupalı dev markalar, Türkiye’de üretimlerini yüzde 20 artırdı.  Devler Made in Turkey etiketi için sıraya girdiler. 

 

Savunma sanayinden tekstile, diğer sanayi ve üretim sektörlerine TR'de ticaret, ihracaat giderek büyüyor. Tekstilde, dürüstlük, kalite, sağlamlık, ahlaki değerler, manevi değerler,  en son modern makina parkuru ve kalifiye elemanla yani maddi değerlerle buluşunca... TR'nin "Madde İn Turkey" markası dünya devlerinin rağbet ettiği en önemli markaya dönüştü.Devler "Madde in Turkey" için kuyruğa girdiler...

 

İstanbul ihracat başta olmak üzere giderek Dünyanın en önemli ticaret merkezlerinden biri olurken, TR'nin ihracat rakamları da yıldan yıla katlanarak büyümeye başladı.

 

Avrupalı dev markalar, Türkiye’de üretimlerini yüzde 20 artırdı. Tekstil fabrikalarında kapasite doldu. Şirketler artan siparişleri karşılamak için yeni tesis kurma çalışmalarını hızlandırdı...

 

Canan ERASLAN İSTANBUL

 

Geçtiğimiz yıllarda ‘tekstil bitiyor mu’ tartışmalarının yaşandığı Türkiye, şimdi moda, hız ve üretim kalitesi ile sektörde dünya liderliğine koşuyor. Son yıllarda birçok Türkiye markası, Afrika’dan Avrupa’ya kadar birçok ülkede yüzlerce mağaza açtı, bu ülkelerde üretim tesisleri kurdu. Aldıkları marka desteğiyle gittikleri ülkelerin yazılı ve görsel medyasında yer alan Türk markaları, ‘Made in Türkey’ imzasını güçlendirdi. Tekstilde teknoloji ve tasarıma yaptığı yatırımlarla ‘dünyanın en hızlısı’ olan Türkiye, şimdi ‘kaliteli ve hızlı’ unvanıyla birçok markanın tercihi oldu. Üstelik Zara’dan H&M’e, Le Cooper’dan Tomy Hilfiger’a, Nike’tan Berscka’ya onlarca dev marka, üretimini Türkiye’ye kaydırdı, siparişlerini artırdı. Siparişler artınca, Avrupalı devlere üretim yapan fabrikalar tam kapasiteyle çalışmaya başladı. Bu da yetmedi, aralarında Bilsar, Şahinler Holding, Yeşim Tekstil gibi devlerin bulunduğu birçok şirket hem teknoloji hem kapasite yatırımlarıyla istihdamı artırdı.

 

İMALATÇI KAPIŞ KAPIŞ

Konu hakkında görüşlerini aldığımız İstanbul Hazırgiyim ve Tekstil İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Türkiye’den hem alımları hem üretim siparişleri en az yüzde 15 artan Avrupalı markaların, Türkiye’de ‘imalatçı bulamama’ sıkıntısı dahi yaşadığını ifade etti. Zara ve H&M başta olmak üzere birçok markayı Türkiye’de üreten Şahinler Holding de Avrupa’dan gelen talep artışı sebebiyle yeni yatırım yapmak durumunda kalan şirketlerden. Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, “Geçen yıl biraz düşen siparişler bu yıl âdeta patlama yaptı. Türkiye olarak hem yakınız, hem moda üretiyor hem kısa sürede teslim ediyoruz. Edirne’de 4 bin kişinin çalıştığı fabrikamızdaki kapasiteyi tam kullanıyoruz. Çorlu’ya da 1.000 kişilik istihdamla örgü ünitesi yapıyoruz” dedi.

 

TÜRKİYE’DEN BAŞKASI YAPAMAZ

Yılda 2,5 milyona yakın gömlek üreten Bilsar Tekstil’in Yönetim Kurulu Başkanı Selman Bilal de, ABD, Japonya ve Avrupa ülkelerinin lüks markalarına üretim yaptıklarını, siparişlerin yüzde 20 arttığını ifade ediyor. Avrupalı bir markanın sipariş verdikten 10 gün sonra teslimat istediğini, bunu Türkiye’den başka hiçbir ülkenin yapamayacağını söyleyen Bilal “Teknoloji yatırımını artırdık, kapasite artırıyoruz, eleman alıyoruz. Bu yüzde 20’lik artış istihdama da yansıyor tabii.” dedi.

 

KEMAL ŞAHİN: Kapasitemiz doldu yeni tesis açıyoruz

 

Şahinler Holding’in Türkiye, Mısır ve Bulgaristan’da 3 adet üretim tesisi bulunuyor. Mısır’da ayda 500 bin adet, Bulgaristan’da ayda 250 bin adet üretim yapan şirket, Edirne’de kurulu fabrikasında ayda, hemen hemen tamamı Zara’ya olmak üzere 100 bin ceket, 130 bin pantolon üretiyor. Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, Türkiye’nin hız ve kaliteyle öne çıktığını, Avrupalı tekstilcilerin eskiden 4 hafta olarak belirledikleri teslimat süresini 3 haftaya indirdiklerini belirterek “Yetiştirdikçe daha hızlısını, moda ve tasarım ürettikçe daha iyisi talep ediyorlar. Hepsine karşılık veriyoruz ve kapasiteler doldu. Birçok şehirde yerel üreticilerle de çalışıyoruz. Edirne’de 4 bin kişinin çalıştığı fabrikamızın yanı sıra, Çorlu’da 1.000 kişilik istihdamla örme tesisi açıyoruz. İş birliklerimiz sayesinde 20 bin istihdama etki ediyoruz.” dedi. Kemal Şahin, şu anda çalıştıkları partnerlerin, yeni alıcılarla geldiğini, cazibe merkezlerine de yatırım yapabileceklerini söyledi.

 

SELMAN BİLAL: İstihdamda da %20 artışa sebep olacak

 

Avrupa, ABD ve Japonya’nın lüks markalarının siparişleri geçen yıla göre yüzde 20 arttı ve artmaya devam ediyor. Bilsar Yönetim Kurulu Başkanı Selman Bilal “Türk tekstili çok hızlı kabuk değiştiriyor. Bizden özel ürünler bekliyorlar. Çok hızlı teslimat bekliyorlar. Bunun için sisteme, makine parkına yatırım yapıyoruz. Finansman çok önemli hâle geldi. Ödemelerini 3-6 ay öteleyenler var. Burada KGF ve Eximbank kredileri imdada yetişti. Çünkü 10 günde teslimat istiyor Avrupalı. Hızlı modayı, hızlı teslim almak istiyorlar. 10 günde Çin daha siparişi  onaylayamazken biz bu sürede teslim ediyoruz” dedi. Teknolojiye yatırımla daha hızlı ve daha kaliteli üretim yapacaklarını, yatırımın eleman artışını da gündeme getirdiğini söyleyen Bilal, devletin KGF kredileri başta olmak üzere, teşviklerinin çok önemli olduğunu dile getirdi.

 

TANRIVERDİ: ‘Cazibe’yi bekliyoruz

 

İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, yerli üreticinin çok hızlı büyüdüğünü, ancak kapasite yetersizliğinin ihracatı olumsuz etkilediğini söyledi. Cazibe merkezleri için her ilde 100 başvuru olduğunu söyleyen Tanrıverdi, şunları söyledi: İnsanlar yatırım yapmak için bekliyorlar. 1,5 yıldır ‘Cazibe Merkezleri’ projesi ile yatırım bekliyorlar. Anahtar teslimi fabrika, hibe, istihdam teşviki gibi önemli teşvikler içeren bu sistemin acilen devreye girmesi gerek. Geçen yıl tekstil ihracatında yüzde 5 gerideydik. Bu kayıplarımız kapanıyor. Yılı 17 milyar dolar ihracatla kapatacağız ama Cazibe Merkezleri devreye girerse ihracat daha hızlı artacak.

 

Devlerin vitrini Türk malı dolu

 

Zara, H&M, Mothercare, Tommy Hilfiger, Naf Naf, Top Shop, Nike, GAP, Bershka, Pull&Bear, Massimo Duti, Tchibo, JC Penney, Marks&Spencer, Quiksilver, Rebok, Victoria Secret, Timberland, Lee Cooper, Fred Perry ve daha onlarca Avrupalı şirket, Türkiye’de üretim yaptırıyor. Bu markaların vitrinlerindeki ürünlerde ‘Made in Turkey’ yazıyor.

ETİKETLER : DEVLER MADDE İN TURKEY ETİKETİ İÇİN SIRAYA GİRDİLER...
Diğer EKONOMİ haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA