Başkan Barzani: Tam garanti veriyoruz

Başkan Mesud Barzani, “Kürdistan’ın, birlikte yaşam konusunda örnek olması konusunda garanti veriyoruz” dedi.
Bu haber 2017-07-06 20:44:15 eklenmiş ve 728 kez görüntülenmiştir.

Başkan Barzani: Tam garanti veriyoruz

 

Erbil (Rûdaw) - Başkan Mesud Barzani, “Kürdistan’ın, birlikte yaşam konusunda örnek olması konusunda garanti veriyoruz” dedi.

 

Başkanlık sitesinde yapılan açıklamada, Başkan Mesud Barzani’nin, bugün Erbil’in Pirmam ilçesinde uluslarararası organizasyonlardan “Diyalog Grubu”na üye Avrupa’nın farklı ülkelerinden bilimsel araştırmacı, siyaset felsefesicisi ve öğrencileri kabul ettiği belirtildi.

 

Görüşmede, Kürdistan’ın bağımsızlığı, referandum ve birlikte yaşam konusunun ele alındığı belirtildi.

 

“Kürdistan halkına reva görülen kimyasal oldu”

 

Açıklamada görüşlerine yer verilen Başkan Barzani, şunları kaydetti:

 

“Irak devleti, Kürdistan halkı ve Irak’la ortaklık temelinde kuruldu. Ancak bu ortaklık çiğnendi. Söz konusu ortaklıktan, Kürdistan halkına reva görülen ise enfal, soykırım, yıkım, kimyasal saldırı oldu.

 

2003 yılı sonrası süreçte, Kürdistan halkı güçlü bir şekilde Irak devletiyle birliktelik içinde Irak’ın kuruluşuna, Federal Irak Anayasası ve demokrasinin kurulması esaslarına öncü bir role sahip oldu. Ancak ne yazık ki anayasa çiğnendi. Durum, Kürdistan halkının gelir kaynağının, hatta Kürt çocuklarının sütünün kesilmesi aşamasına geldi.”

 

Başkan Barzani, Irak savunma sisteminin bir parçası olan Peşmerge Güçleri’nin; Irak hükümeti tarafından kuşatıldığı ve gerekli askeri mühimmata sahip olmamasından dolayı IŞİD’in Kürdistan’a saldırısında gerekli savunmayı yapamadığını ifade etti.

 

IŞİD’le savaşta Erbil’e verdiği destekten uluslararası koalisyona dolayı teşekkür eden Başkan Barzani, Peşmerge Güçleri’nin, verdiği bedellerle IŞİD efsanesini yok ettiğine dikkat çekti.

 

 

“Bölge devletleriyle barış içinde yaşamak istiyoruz”

 

Kürdistan halkının tekrarlanan şiddet ve savaş çemberinin içinde yer almak istemediğini vurgulayan Küridstan Bölgesi Başkanı, şunları kaydetti:

 

“Madem anayasa çiğnendi, Kürdistan halkı da 100 yıllık edindiği tecrübeyle esaret altına girmeyip, tekrarlanan şiddet ve savaş çemberinin içinde yer almak istemiyor.

 

Kürdistan halkının istekleri şiddetten uzak, barış ve diyalog yoluyla yürütülüyor. Referandum ve bağımsızlık yolundaki girişimler saldırıları ve savaşı engelliyor. Komşu ülkeler ve bölge devletleriyle barış içinde yaşamak istiyoruz.”

 

Açıklamada, misafir heyetin Kürdistan Bölgesi’nin siyasi sistemi ve bağımsızlık referandumuna ilişkin sorularını da yanıtladığı belirtilen Başkan Barzani’nin şu ifadelerine yer verildi:

 

“Kürdistan’ın birlikte yaşama yönelik bir örnek olması konusunda garanti veriyoruz. Bileşenler, nasıl yaşamak istiyorsa öyle yaşarlar.

 

Irak hükümeti, tartışılan bölgelerde 140’ncı madenin uygulanmasını gözardı etti. Söz konusu bölgelerdeki halkın kendi kaderini tayin etmeye hakkı olduğu gibi, bu hususta referanduma katılma hakkı da var. Mevcut durumda referanduma katılacaklar. Tüm tarafların da bu karara saygı duyması gerekiyor.”

 

Başkan Barzani: Tam garanti veriyoruz Rûdaw Tarafından 20 dakika önce Görüşmeden kare Erbil (Rûdaw) - Başkan Mesud Barzani, “Kürdistan’ın, birlikte yaşam konusunda örnek olması konusunda garanti veriyoruz” dedi.   Başkanlık sitesinde yapılan açıklamada, Başkan Mesud Barzani’nin, bugün Erbil’in Pirmam ilçesinde uluslarararası organizasyonlardan “Diyalog Grubu”na üye Avrupa’nın farklı ülkelerinden bilimsel araştırmacı, siyaset felsefesicisi ve öğrencileri kabul ettiği belirtildi.   Görüşmede, Kürdistan’ın bağımsızlığı, referandum ve birlikte yaşam konusunun ele alındığı belirtildi.   “Kürdistan halkına reva görülen kimyasal oldu”   Açıklamada görüşlerine yer verilen Başkan Barzani, şunları kaydetti:   “Irak devleti, Kürdistan halkı ve Irak’la ortaklık temelinde kuruldu. Ancak bu ortaklık çiğnendi. Söz konusu ortaklıktan, Kürdistan halkına reva görülen ise enfal, soykırım, yıkım, kimyasal saldırı oldu.   2003 yılı sonrası süreçte, Kürdistan halkı güçlü bir şekilde Irak devletiyle birliktelik içinde Irak’ın kuruluşuna, Federal Irak Anayasası ve demokrasinin kurulması esaslarına öncü bir role sahip oldu. Ancak ne yazık ki anayasa çiğnendi. Durum, Kürdistan halkının gelir kaynağının, hatta Kürt çocuklarının sütünün kesilmesi aşamasına geldi.”   Başkan Barzani, Irak savunma sisteminin bir parçası olan Peşmerge Güçleri’nin; Irak hükümeti tarafından kuşatıldığı ve gerekli askeri mühimmata sahip olmamasından dolayı IŞİD’in Kürdistan’a saldırısında gerekli savunmayı yapamadığını ifade etti.   IŞİD’le savaşta Erbil’e verdiği destekten uluslararası koalisyona dolayı teşekkür eden Başkan Barzani, Peşmerge Güçleri’nin, verdiği bedellerle IŞİD efsanesini yok ettiğine dikkat çekti.     “Bölge devletleriyle barış içinde yaşamak istiyoruz”   Kürdistan halkının tekrarlanan şiddet ve savaş çemberinin içinde yer almak istemediğini vurgulayan Küridstan Bölgesi Başkanı, şunları kaydetti:   “Madem anayasa çiğnendi, Kürdistan halkı da 100 yıllık edindiği tecrübeyle esaret altına girmeyip, tekrarlanan şiddet ve savaş çemberinin içinde yer almak istemiyor.   Kürdistan halkının istekleri şiddetten uzak, barış ve diyalog yoluyla yürütülüyor. Referandum ve bağımsızlık yolundaki girişimler saldırıları ve savaşı engelliyor. Komşu ülkeler ve bölge devletleriyle barış içinde yaşamak istiyoruz.”   Açıklamada, misafir heyetin Kürdistan Bölgesi’nin siyasi sistemi ve bağımsızlık referandumuna ilişkin sorularını da yanıtladığı belirtilen Başkan Barzani’nin şu ifadelerine yer verildi:   “Kürdistan’ın birlikte yaşama yönelik bir örnek olması konusunda garanti veriyoruz. Bileşenler, nasıl yaşamak istiyorsa öyle yaşarlar.   Irak hükümeti, tartışılan bölgelerde 140’ncı madenin uygulanmasını gözardı etti. Söz konusu bölgelerdeki halkın kendi kaderini tayin etmeye hakkı olduğu gibi, bu hususta referanduma katılma hakkı da var. Mevcut durumda referanduma katılacaklar. Tüm tarafların da bu karara saygı duyması gerekiyor.”

ETİKETLER : Başkan Barzani: Tam garanti veriyoruz
Diğer Kurdistan haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA