Esenyurt’ta Çapan ve Kadıoğlu imparatorlukları 3

Mali Müşavir Tuncer Dağ yaz-yorum adlı 3. yazısıda şöle;
Bu haber 2015-06-16 17:57:37 eklenmiş ve 875 kez görüntülenmiştir.

2004 Yerel seçimlerinden sonra Esenyurt kamuoyunda ciddi bir yapılandırma içerisine giren Necmi Kadıoğlu 2009 Yerel seçimlerinde adaylık konusunda fazla zorlanmadığı gibi Esenyurt dışındaki Belediye Başkanlıklarına belirleme noktasında söz sahibi olmaya çalıştı. As Adamlarından Mustafa Akboğa’yı Arnavutköy İlçesinde Başkan Adayı yapma girişiminde başarısız oldu. Hatta Necmi Kadıoğlu’nun Arnavutköy İlçesinde aday olabileceği söylentileri de kamuoyu gündemindeydi. Necmi Kadıoğlu Esenyurt’da Tek Adam rolüne tam alışmış ve artık kendi bildiğini icraata geçiriyordu. 2004 Yerel seçimlerinde ki İlhan Bölükbaşı gibi parti içi muhalefeti sonlandırmıştı. 2004 Yerel seçimlerine göre 2009 Yerel seçimleri Necmi Kadıoğlu için daha sorunsuz bir haldeydi. Esenyurt ilçe olmuştu. Beldelerin kapanması ile nüfusu yaklaşık iki kat artarak 403.895 e çıkmıştı. Kıraç Beldesinin tamamı, Yakuplu Beldesinin Mehterçeşme, Haramidere bölgesi, ve Büyükçekmece İlçesinin Akçaburgaz bölgesi Esenyurt İlçesine bağlanmıştı. AKP nin zayıf olduğu Boğazköy Bölgesi Esenyurt’da alınarak Başakşehir ilçesine bağlanmıştı. Necmi Kadıoğlu her alanda diğer partilere göre avantajlı durumdaydı. İktidarın tüm nimetlerini kullanıyordu. 
AKP li Necmi Kadıoğlu kolay bir seçim beklentisinde iken hiç tahmin etmediği adaylar ile karşılaştı. CHP nin adayı yine 2004 de DSP de babasını aday göstererek yarışan Dr. Bülent Kerimoğlu, MHP de aynı zamanda Necmi Kadıoğlu’nun hemşehrisi olan 2004 yılında Necmi Kadıoğlu’nun adaylığı döneminde var gücü ile çalışan ve daha sonra Esenyurt Meydanında bulunan Benzin İstasyonu nedeni ile araları açılan Ahmet Karasoy, DTP de Kürt Siyasetinin önemli simalarında biri olan Karslı Tuncer Bakırhan ve ANAP ta ise genç dinamik ve ağzı laf yapan toplum tarafında sevilen bir sima olan Karslı Taner Uluğ aday olmuştu. 
Esenyurt İlçesinin 1990 lı yıllarda %40 ını oluşturan Kars Ardahan Iğdır seçmeninin 2000 li yıllarda sonra inişe geçmesi hatta 2009 yılında %26 seviyesine düşmesi, CHP, DTP ve ANAP Adaylarının da KAİ mensubu olması KAİ oylarının bölünmesi Necmi Kadıoğlu’nu rahatlatmıştı. Fakat MHP Adayı Ahmet Karasoy Necmi Kadıoğlu için bir potansiyel tehlikeydi. 
CHP nin iç işlerindeki huzursuzluk hat safhaya çıkmıştı. Dersimli ve Gürbüz Çapan’a yakınlığı ile bilinen Erdal Akyol’un CHP İlçe Başkanlığında olması Bülent Kerimoğlu kanadını harekete geçirerek dönemim CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ın Bülent Kerimoğlu ile olan yakınlığından kaynaklı ve Bülent Kerimoğlu’nun ekibinde olan Osman Nuri Savaş’a yakınlığı ile bilinen bir ilçe başkanı atandı ve bir hafta geçmeden tekrar görevden alındı ve Bülent Kerimoğlu’nun gurubunda olan Kıraç Eski Belde Başkanı Hamdi Düzgün CHP İlçe Başkanlığına getirildi. Hamdi Düzgün’ün CHP İlçe Başkanı olması ile Bülent Kerimoğlu’nu meclis üyeliği belirleme noktasında avantajlı duruma getirdi. Bülent Kerimoğlu ve gelen tepkiler Bülent Kerimoğlu’nun gücünü zayıflatmıştı. 
CHP tabanlı birçok seçmen ve kürk kökenli seçmen kitlesi DTP Adayı Tuncer Bakırhan’a yöneldi. 
Tuncer Bakırhan’ın Esenyurt İlçesini fazla tanımaması ve DTP tarafında organize edilen bir toplantıda yaşanan olaylar DTP nin birçok seçmenini kararsızlığa yöneltti. 
Diğer rakip siyasi partilerde yaşanan olumsuzluklar AKP Adayı Necmi Kadıoğlu’nu avantajlı duruma getiriyordu. 
Kıraç Beldesinin Esenyur ile birleşmesi ile Necmi Kadıoğlu’nun istememesine rağmen Egemen Bağış ve Emine Erdoğan’ın girişimi ile Kıraç Eski Belde Başkanı Şenay Değer AKP Esenyurt İlçe Başkanına atanmıştı. Kıraç Eski Belediye Başkanı Hamit Öncü birinci sırada İl Genel Meclis Üyeliğine yazılmıştı. Necmi Kadıoğlu Esenyurt’un yeni barçası olan Kıraç seçmeni üzerindeki inisiyatifi Şenay Değer ve Hamit Öncü üzerinde garanti altına almıştı. Esenyurt’da en fazla oy potansiyeline sahip olan Ardahanlıların diğer partilerde Karslı ve Ardahanlı adayların olmasından dolayı Necmi Kadıoğlu Ardahanlıları fazla dikkate almadı. Toplumun talebinden ziyade kendi inisiyatifini kullandı. Ardahanlılarda Göleli Gürbüz Süleymanoğlu’ nu kontenjana yazarken Gürbüz Süleymanoğlu’nun danışmanı olan Gazeteci Metin Karakoç, Gençlik kontenjanında Göleli Serkan Kara’yı ve Göleli Efrail Çiftçi’yi seçilebilecek meclis listesine yazdı. 
Zorlu geçen 2009 Yerel seçimlerinde 
AKP Adayı Necmi Kadıoğlu %42,20
CHP Adayı Bülent Kerinoğlu %31,70
DTP Adayı Tuncer Bakırhan %14,70
MHP Adayı Ahmet Karasoy %7,90 oranında oy almaları ile Necmi Kadıoğlu ikinci defa Belediye Başkanı seçildi.

ESENYURT’DA 2009 – 2014 Yerel Seçimler Analizi
ESENYURT’DA 2014 Cumhurbaşkanı Seçim ucu Analizi
AKP VE NECMİ KADIOĞLU’NUN HIZLI YÜKSELİŞİ VE 2015 DÜŞÜŞ DÖNEMİ 
AKP ESENYURT’DA NEDEN AKP NİN EN FAZLA OY KAYBEDEN İLÇESİ OLDU. Devam edecek 

ETİKETLER :
Diğer DKM-Analiz haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA