KÜRTLERİN VE AZERİLERİN KARDEŞLİĞİNİ PEKİŞTİREN VEKİL: KIZNAZ TÜRKELİ

Iğdır’da oy patlaması yaşayan ve kentin her iki milletvekilini de Ankara’ya gönderen HDP, yıllardır özellikle Kürt ve Azeri halkları arasında ekilen düşmanlık tohumlarını, halkların birlikteliğini sağlayarak yok etdi.
Bu haber 2015-06-08 18:55:27 eklenmiş ve 808 kez görüntülenmiştir.

KÜRTLERİN  VE AZERİLERİN KARDEŞLİĞİNİ PEKİŞTİREN VEKİL: KIZNAZ TÜRKELİ

 

Iğdır’da oy patlaması yaşayan ve kentin her iki milletvekilini de Ankara’ya gönderen HDP, yıllardır özellikle Kürt ve Azeri halkları arasında ekilen düşmanlık tohumlarını, halkların birlikteliğini sağlayarak yok etdi.

 

Azeri milletvekili Kıznaz Türkeli, kentte ön yargıları kırdıklarının altını çizerken, bir diğer vekil M. Emin Adıyaman ise her iki halk başta olmak üzere hem bu kentte hemde Türkiye genelinde  yurttaşlar  arasına yüzyıla yakındır  ekilen ırkçılık tohumlarını bu seçimle yerlebir ettiklerini  vurguladı.

 

Seçimlerde Iğdır’da yüzde 56,73 oran ile 53 bin 844 oy toplayarak kentin her iki vekilini de alan HDP, seçim öncesi kent halkına verdiği sözleri yerine getirmek için kolları sıvadı. Iğdır’da oy patlamasına neden olan milletvekilleri M. Emin Adıyaman ile Kıznaz Türkeli, Iğdır halklarına ilk mesajlarını verdi. Seçimlerin ardından HDP’nin ilk Azeri Milletvekili olarak Meclis’e girmeye hak kazanan Türkeli, seçimleri Kürt ve Azeri halkının zaferi olarak değerlendirdi. Türkeli, “Bunu ben her iki halkın zaferi olarak değerlendiriyorum. Gerek Kürt halkının özverisi, fedakârlığı yıllardır özgürlüğe susamışlığı gerekse de Azeri halkımızın Kürtlere karşı ön yargıyı ortadan kaldıran bir seçim oldu. Bundan sonra Kürt ve Azeri halkların arasına düşmanlık tohumu ekenler her safhada başarısız olacaklardır. Her iki halkımızın yanı sıra Iğdır’da yaşayan Terekemelerin ve diğer azınlık halklarının da temsilcileriyiz. Tüm haklarımızı en iyi şekilde temsil edeceğiz” dedi

 

‘Azeri halkın sorunlarını bildiğim için çözüm üreteceğim’

 

Türkeli, Azeri olduğu için kendi halkının sorunlarını çok iyi bildiğini, bu yüzden çözüm üreteceğini de vurguladı. “İkimiz omuz omuza vererek bölgemizin sorunlarını çözmeye çalışacağız” ifadelerini kullanan Türkeli, “Elimden geldiğince proje üretmeye çalışacağım. Şu bu projeler diye sıralamıyorum. Onu da zaman gösterecek. Bölgede yoksulluk had safhadadır. İlimiz 3 devlete komşu olduğu halde ekonomik canlılık yok. Çünkü yaratılan suni düşmanlıklar yüzünden komşu halklarımızla ticaret olanağımız yoktur. Etrafına setler çekilmiş. Biz seçim barajını nasıl yıktıysak komşu halklarımızla da aramızdaki, duvarı aşıp ticaret merkezi haline getirmeyi düşünüyoruz. Böylece iş istihdamı yaratacağız” diye konuştu.

 

‘Halkımız genelgelerle değil yüreğiyle alanlarda oldu’

 

Türkeli son olarak halkın genelgelerle değil yüreğiyle alanda olduğunu belirterek, “HDP tüm halkların, inançların renklerin kendini özgürce eşitçe ifade edeceğini bildiğim için HDP’yi seçtim. Aslında Iğdır’ın özgünlüğünü çok iyi biliyoruz. Çünkü biz buralıyız. O yüzden birilerinin dediği çantacı değiliz. Halkımızın bağrından geliyoruz. Her zaman halkımızın içinde olacağız. Ben her gittiğim mahallede, köyde ve ilçede dedim ki genelgelerle mesajlarla zorla insanları alanlara toplamasınlar. İnsanlar gelecekse bizim halkımız gibi yüreğiyle gelsinler. Bizim halkımız yüreğini aştı mı ne baraj dayanır ne de bent dayanır” diye kaydetti.

 

AKP Provokasyonlara rağmen yeni yaşam projesini durduramadı’

 

Kentin bir diğer milletvekili M. Emin Adıyaman ise AKP’nin tüm provokasyonlara rağmen HDP’nin yeni ve özgür yaşam projesini durduramadığına dikkat çekti. Seçimin, halkın başarısı olduğunu altını çizen Adıyaman, “Türkiye genelinde önümüze konulan barajlar Erzurum, Bingöl ve Diyarbakır’da yaşanan provokasyonlara rağmen AKP iktidarı HDP’nin yeni ve özgür yaşama yürüyüşünü durduramadı. Aynı şekilde Iğdır özgününde de tüm yapılarımızın tek yürekle çalışması sonucu Iğdır’da 2 vekil çıkardık. Bu bakımdan gayet onurluyuz. Sorumluluğumuz bundan sonra başlayacaktır” diye belirtti.

 

‘İki halk arasındaki düşmanlık tohumlarına son vereceğiz’

 

Adıyaman son olarak yıllardan beri Kürt ve Azeri halkları arasına serpiştirilen düşmanlık tohumlarına son vereceklerini belirterek, “Halklarımızın HDP’nin paradigmasına olan güvenini boşa çıkarmayarak pratik yaşamda da hayata geçireceğiz. Iğdır’da yıllardır Kürt ve Azeri halkları arasında yaşatılan düşmanlık tohumları yerine kardeşlik ve barış tohumları ekeceğiz. Her iki halk birleşecektir. Bu vesileyle seçim çalışmalarında emeği geçen tüm yapılarımıza ve özelikle değer ailelerimize teşekkür ediyoruz” dedi.

 

 

 

 

ETİKETLER :
Diğer Serhat News haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA