TİDER Başkanı Akkuş, “Türkiye-Ermenistan Sınır Kapısı Açılsın”

Merekezi Iğdır’da bulunan Toplumsal İlerleme Derneği (TİDER) Başkanı Murat Akkuş, Türkiye-Ermenistan sınır kapılarının açılmasını istediklerini söyled
Bu haber 2015-05-25 13:51:33 eklenmiş ve 548 kez görüntülenmiştir.
DKM/Iğdır
 

Merekezi Iğdır’da bulunan Toplumsal İlerleme Derneği (TİDER) Başkanı Murat Akkuş, Türkiye-Ermenistan sınır kapılarının açılmasını istediklerini söyledi. Akkuş, dernek adına yaptığı açıklamada Türkiye’nin komşu ülke Ermenistan ile olan sınır kapısının açılması gerektiğini belirterek bu yönde çeşitli kampanyalarla çalışmalar başlatacaklarını ifade etti.

Başkan Akkuş ile beraberindeki dernek üyleri Alican sınır kapısına giderek fotoğraf çektirdiler. Aras nehrine karanfiller atan Başkan Akkuş, “Zaman barış, dostluk ve iyi komşuluk ilişkileri zamanıdır. Biz Ermenistan’a Aras nehrinden bakmak istemiyoruz. Gidip gezmek, dostluklar kurmak ve ticaret yapmak istiyoruz” dedi. TİDER başkanı gazeteci-yazar Murat Akkuş, “Türkiye’nin Ermenistan ile iki sınır kapısı var. Biri Kars Akyaka Doğu Kapı, Ermenistan’nın Gümrü şehriyle, diğeri de Iğdır Alican sınır kapısı, başkent Erivan ile. Ancak her iki kapıda kapalı maalesef. Biz sivil toplum örgütü olarak bu komşu ülke ile olan sınır kapılarımızın açılması gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye sınır kapılarını Ermenistan’a açmalıdır” dedi.

Dernek binasında yaptığı açıklamada Başkan Akkuş sözlerini şöyle sürdürdü, “Kapılar kapalı da olsa Türkiye ile Ermenistan arasındaki ticaret Gürcistan ve İran üzerinden zaten yapılıyor. Her gün Erivan’dan İstanbul’a uçak ve otobüs seferleri var. Yüz bini aşkın Ermeni vatandaşı Türkiye’de yaşayıp çalışıyorken kapıların kapalı olmasının ne anlamı var? Yıllar önce ben de, “Ermeni parası üstünde Ağrı dağının resmi var. Kapı açılmasın” diyordum. Oysa ki dağ burada olduktan sonra varsın tüm dünya amblem olarak kullansın. Bize ne zararı var tam tersi tanıtım amaçlı faydası var. Dünyadaki tüm paraların üstünde olsa ne olacak. Kapı açılırsa halklar arasında kaynaşma ve diyalog gelişir, ön yargılar kalkar. Kapının açılması her iki tarafında geçmişte yaşanan olumsuzlukları tarihçilere bırakmaları gerektiğine ikna olmalarının yolu kapının açılması ile olur. Tarih ile yüzleşmek gerekirse o da yapılmalıdır.

Sınır ticaretinin olmadığı bir coğrafyada üretim, ithalat ve ihracat sönük kalır. Kapıların kapalı olduğu bir coğrafyada halklar birbirlerine yabancı kalırlar. Yanlış algıları gelecek nesillere de taşırlar ve ön yargılı yaklaşımların önü alınmaz. Bu da çok kötü bir yaklaşım olur. Biz ülkemizin komşu ülkelerle ticaret yapmasını, yatırımlar gerçekleştirmesini, var olan sorunları aşmasını ve barış içinde yaşamasını istiyoruz. Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sorunların diyalogla çözülmesini istiyoruz. Temennimiz Karabağ sorununun uzlaşma ile sonuçlanmasıdır. Halklar arasında sorun olmaz. Milletler arasında her zaman kardeşlik, barış ve insani yaklaşımlar yaşanır. Devletler ise her zaman kendi çıkarlarına göre hareket ederler. 

Serhat illerinin sınır ticaretinden başka şansları yoktur. “Üç ülkeye komşu tek il Iğdır” deyip duruyoruz. İran Borualan sınır kapısı kapalı. Ermenistan kapısı kapalı. Bir tek Nahcıvan dilucu kapısı açık. O da kapalı olsa ondan iyidir. Doğubeyazıt İran ile 480 kalem ticaret yaparken, Iğdır, bir millet iki devlet Nahcıvan ile 118 kalem ancak ticaret yapabilmekte. Vize de cabası. Başta Ermenistan ile olan Alican sınır kapımız olmak üzere kapıların üçü de açık olmalı ve sınır ticaretine işlerlik kazandırılmalıdır. Nahcıvan kapısı tam anlamıyla ticaret kapsına dönüşmeli. Iğdır’ın İran ile olan sınır kapısı Borualan açılmalı. Ermenistan ile olan her iki sınır kapısı da açık olmalıdır düşüncesindeyiz. Ermeni kapısının açık olması Azerbaycan il Ermenistan arasındaki sorunların çözümüne de katkı sunacaktır.” Dedi. 

 




ETİKETLER :
Diğer Serhat News haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA