MEYDANLAR BUGÜN EMEKÇİNİN-TKP TAKSİME ÇIKARMA YAPTI...

Milyonlarca emekçi, Taksim ve seçim barajlarını, sömürü düzenini yıkmak için bugün meydanlarda. Saat saat gelişmeleri sizler için derledik...
Bu haber 2015-05-01 11:49:46 eklenmiş ve 1251 kez görüntülenmiştir.

MEYDANLAR EMEKÇİNİN

Milyonlarca emekçi, Taksim ve seçim barajlarını, sömürü düzenini yıkmak için bugün meydanlarda...


İşçilerin emeği ve canı üzerinden saraylar yapan, hırsızlık düzeni kuran AKP iktidarına karşı milyonlarca emekçi bugün 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda alanlara çıkıyor. Taksim ve seçim barajlarını yıkmak için birleşecek olan emekçiler, Erdoğan ve AKP iktidarından hesap soracak.

 

İhanet ve yalana karşı safları sıklaştır!

Halk, bozuk düzene karşı alanlarda taleplerini haykırmak için safları sıklaştırıyor. Kürdistan’dan Trakya’ya, Ege’den Karadeniz’e tüm ezilenler Taksim’de olacak. Hükümetin emanet başbakanı Ahmet Davutoğlu ise, Türk-İş merkezinde yol işçilerine, AİHM kararını ‘müjde’ olarak duyurdu

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye ve Kürdistan’ın birçok merkezinde de bugün 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı kutlanıyor. Çalışma yaşamının kuralsızlaştırılması, esnek ve taşeron sistemin yaygınlaştırılması, uzun çalışma sürelerine karşı düşük ücret politikası ve iş cinayetlerinin artmasına karşı alanlara çıkacak olan emekçiler, hükümete son uyarısını 7 Haziran sabahı yapacak. Doğanın talan edilmesi, kadınların yok sayılması, cinsiyetçi, dinci, ırkçı politikalarıyla geniş toplumsal kesimlerin tepkisini çeken AKP hükümetine alanlarda cevap verilecek. Taksim Meydanı’nda yapılmak istenen 1 Mayıs kutlamalarına hükümetin yasak getirmesine rağmen başta DİSK, KESK, TTB, TMMOB olmak üzere emek ve meslek örgütleri ile HDP gibi siyasi partiler, Taksim’de olacak. Halklar ve emekçiler, Gezi ve Kobanê’deki direniş meşalelerini 1 Mayıs alanlarında taçlandıracak.   

 

Komünist Parti’den Taksim çıkarması!

Komünist Parti’den yaklaşık 50 kişilik bir grup, 1 Mayıs’ta yoğun güvenlik önlemleriyle kapatılan Taksim Meydanı’na girdi. The Marmara Otel’den çıkan grup koşarak polis engelini aştı.

86

Atatürk Anıtı’nın yanında toplanan gruba güvenlik güçleri müdahale ederek barikatların dışına çıkardı.

Gruba yönelik müdahalede gözaltılar da var. Gözaltına alınanlar arasında KP milletvekili adayı Hafize Kazcı‘nın da olduğu öğrenildi.

Komünist Parti’den eylemle ilgili şu açıklama yapıldı:

87

İşçi sınıfının bayrağı Taksim’de dalgalandı!

Komünist Parti, zorbalığın yasaklarını tanımadı, Taksim Meydanı’na girdi. İşçi sınıfının bayrağı 1 Mayıs’ta Taksim’de dalgalandı. Türkiye emekçilerinin bu düzene boyun eğmeyeceğini gösteren Komünist Parti üyeleri, polisin vahşice saldırısına ve hukuk dışı  gözaltılara maruz kaldı. Yoldaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır.

AKP iktidarının zorbalığıı, en temel özgürlükleri hukuk dışı engelleme çabaları boşa çıktı. 20 bin polisle yapılan yığınak işe yaramadı. Komünist Parti, Taksim’de, umudu büyütecek, işçi sınıfının ve eşit, özgür, sömürüsüz yeni bir dünyanın habercisi orak-çekiçli kızıl bayrağını dalgalandırdı.

Bu düzeni sıfırlayacak biricik güç olan sınıfın, birlik, mücadele ve dayanışma gününde, bizi yalnızca sosyalizmin kurtaracağını Taksim’de haykırdı.

Taksim yasağını hiçe sayma onurunu taşıyan yoldaşlarımız, düzenin büyük korkusunun eseri olarak kolluk güçlerinin saldırısına uğradılar ve hukuk dışı bir biçimde gözaltına alındılar. Gözaltılar, yıkılmakta olan bir düzenin suç dosyasına yeni sayfa eklenmesidir. Yoldaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır!”


Dayanışma Taksim’de



HDP MYK, tüm emekçileri, “Eşit ve özgür bir yaşam için Biz’ler 1 Mayıs’a” diyerek 1 Mayıs’a çağırdı. Emek ve meslek örgütleri yanı sıra Taksim Dayanışması da yaptığı açıklama ile bugün Taksim Meydanı’nda olacağını deklare etti. Dayanışma, Taksim yasağının gerekçesinin emekçilerin bir araya gelerek haykırdığı haklı talepleri ve coşkusunun iktidar üzerinde yarattığı korku olduğunu ifade etti. Antikapitalist Müslümanlar, “Mülk Allah’ın emek işçinin. Kahrolsun küresel kapitalizm” demek için yarın Fatih Cami’nde toplancaklarını duyurdu.


Toplanma yerleri açıklandı

 AKP hükümetinin yasağı sonrası İstanbul Emniyet Müdürlüğü, kentte adeta OHAL ilan etti. Buna rağmen toplanma yerlerini açıklayan Tertip Komitesi; emekçileri, Beşiktaş ve Şişli’ye çağırdı. Sivil toplum örgütlerin, meslek grupların, siyasi partilerin, kadın ve gençlik örgütlerinin de destek vereceği 1 Mayıs kutlamasının startı Beşiktaş ve Şişli’den verilecek. Buna göre, Beşiktaş Meydanı’nda toplanan işçiler ve emekçiler, sonra saat 11.00’de, Şişli Cami önünde toplananlar ise saat 12.00’de Taksim Meydanı’na doğru yürüyüşe geçecek.

 

Kürdistan çok hareketli olacak
 

Kürdistan’da Êlih’te merkezi yapılacak kutlamaların yanı sıra Wan, Colemêrg (Hakkari) ve Riha (Urfa) olmak üzere birçok ilde kutlamalar yapılacak. Hakkari Emek ve Demokrasi bileşenleri, bugün hastane kavşağından VEDAŞ binasına kadar yürüyüş düzenliyor. Riha’da ise, Topçu Meydanı’nda kutlama yapılacak.

36 yıl sonra kutlanacak

Amed’in Erxenî (Ergani) ilçesinde 36 yıl sonra 1 Mayıs kutlanacak. Miting bugün saat 13.00’de Erxenî Belediye Parkı’nda düzenlenecek. Erxenî’de en son 1979’da 1 Mayıs kutlandı.

Müslim, Êlih’te

Êlih’te düzenlenecek 1 Mayıs mitinginin programı da beli oldu. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) çalışanlarının son dönem yaşadığı sıkıntılara dikkat çekilecek mitingde, barış ve toplumsal sorunlar da dille getirilecek. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Hatip Dicle ve Rojava’nın Kobanê Kantonu Eşbaşkanı Enver Müslim’in de mitinge katılacağı belirtildi.

Başkentte bildiri dağıtıldı

Ankara ve Manisa’da siyasi parti ve sivil toplum örgütleri, 1 Mayıs’ın güçlü geçmesi amacıyla dün açıklama ve bildiri dağıtımı gerçekleştirdi. Sakarya Caddesi’nde basın açıklaması yapan emekçiler, “Halkların ortak mücadelesini büyütmek için 1 Mayıs’ta sokağa, eyleme, özgürleşmeye” pankartı açarak, “Yaşasın halkaların kardeşliği”, “Bijî yek gulan”, “Her gün 1 Mayıs her gün kavga” sloganları atıldı. AKA-Der üyesi Betül Koca, dilleri, kültürleri, şarkıları yok sayılan, asimile edilen aşağılanan, katledilen, milliyetçilik zehri ile birbirlerine düşman edilen halklar ile özgürlük ve adalet için omuz omuza dayanışma içerisinde 1 Mayıs’ta dünya kapitalist gericiliğe karşı mücadele edeceklerini duyurdu. Gezi ve Kobanê direnişini meydanlara taşırmak, halkların mücadelesini birleştirmek için 1 Mayıs’ta herkesi alanlara çağırdı. HDP Kocaeli ve Bursa’da milletvekili adayları ile birlikte düzenlediği basın toplantılarında tüm emekçileri 1 Mayıs’a davet etti. HDP Kocaeli Gençlik Koordinasyonu üyeleri de emeğin başkentinde, 1 Mayıs için stant açtı, bildiriler dağıttı. Samsun’da 1 Mayıs çalışmalarını sona erdiren ESP, tüm emekçilere isyanı büyüterek, 1 Mayıs alanlarına akma çağrısını yaptı, ardından horon tepti.

Dünyaya ters bakan ülke!

Türkiye son yıllarda Taksim Meydanı’nı işçi ve emekçilere kapatarak gerginlikte ısrar ederken, Kenya’dan Libya’ya, Rusya’dan Çin’e kadar dünyanın dört bir tarafında İşçi Bayramı büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Türkiye’de olduğu gibi sadece İsrail ve İran gibi birkaç ülkede 1 Mayıs yasağı hâlâ yaşanıyor.

TGS: Görevdeyiz

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) de, gazetecileri İstanbul’daki 1 Mayıs kutlamalarını izlemeye, olası polis şiddetini belgelemeye ve haberlerinde emekçilerin taleplerini öne çıkarmaya çağırdı. TGS ayrıca şiddete maruz kalan basın emekçilerine hukuki destek vereceğini duyurdu.

 

Taksim Savaş Alanına Döndü

 
Taksim Savaş Alanına Döndü

İstanbul’daki 1 Mayıs kutlamalarında polis bir çok bölgede gruplara müdahale etti..Beşiktaş’taki müdahale sırasında yaşanan bir olay ise sosyal medya üzerinden çığ gibi yayıldı. 1 Mayıs Emek ve İşçi Bayramı’nı kutlamak için sokağa çıkan yaşlı bir vatandaş polisin tazyikli su ve biber gazlı müdahalesiyle yere yıkıldı. Onlarca polisin karşısında tek başına ve yerde yarı baygın durumdaki bu emekçinin fotoğrafı adeta söze gerek yok dedirtti.

İstanbul Valisi Vasip Şahin ''Bütün gösterelere yasak olan Taksim'e sendikaların ısrarı ile girilmeye çalışıldı.Geçen yıla rağmen sakin geçti.203 kişi gözaltına alındı.6 polis ve 18 gösterici yaralandı.''dedi

 

chp1 Mayıs’ı kutlamak için Beşiktaş’a gelen kalabalığa, bir grup CHP milletvekili destek verdi. Polisin öğlen saatlerindeki müdahalesi sırasında çok sayıda gösterici gözaltına alındı.
CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu, gözaltıları engellemek için polis aracını yumrukladı. Eli bir anda kanlar içinde kalan Erdoğdu, ilk yardımın ardından diğer milletvekili arkadaşlarıyla birlikte CHP İlçe Binası’nın önünde nöbet tutmaya devam etti.

 

rızaBeşiktaş’taki 1 Mayıs gösterileri müdahelenin en sert görüntülerine sahne oldu. Polisin tazyikli su ve biber gazı ile müdahalesine, grup taş atarak karşılık verdi. Gruplar ara sokaklara kaçtı.Müdahale sırasında aralarında yazar Emrah Serbes’in de bulunduğu onlarca kişi yaralandı. Serbes, yakın arkadaşı oyuncu Rıza Kocaoğlu’nun yardımıyla bir kafeye götürüldü.
Twitter’dan Emrah Serbes’in durumunun iyi olduğunu duyuran Kocaoğlu, annesine de ” İyiyiz anne ! ” mesajı attı.

 

hdpİstanbul’daki 1 Mayıs kutlamalarına destek vermek için Beşiktaş’a gelen HDP milletvekilleri Pervin Buldan ve Sebahat Tuncel polisin bibar gazlı müdahalesiyle karşılaştı. Tuncel fenalık geçirip bayılırken Buldan ise güçlükle ayakta durabildi.

 

tomaİstanbul’da 1 Mayıs gerginliği devam ediyor.  Bir çok yerde müdahale eden polis Zincirlikuyu’da  da gençlere TOMA’larla saldırdı. Polisten kaçarken Zincirlikuyu Mezarlığı’nın girişine sığınmak isteyen grupları gören polis TOMA’larla mezarlığa su sıktı.

 

arbedePolis barikatını aşmaya çalışan grupla polis arasında çıkan arbedede CHP Milletvekili adayı Ali Özcan yere düştü.Beşiktaş'ta CHP İlçe binasına aracıyla gitmeye çalışan Milletvekili Mahmut Tanal'ın önü polis tarafından kesildi. Aracından inerek polisle tartışan Tanal, milletvekili olduğunu söyleyince yoluna devam etti. Ancak bu sırada bekleyen vatandaşlar da polis barikatını aşmaya çalışınca çıkan arbede CHP Milletvekili adayı Ali Özcan yere düştü.

 

Saat başı gelişmeler....

 

POLİS ABLUKASI ALTINDAKİ TAKSİM VE BEŞİKTAŞTA MÜDAHALE BAŞLADI!

1 Mayıs İşçi Bayramı, Türkiye ve dünyada kutlanıyor. Kutlamalar için Türkiye'nin birçok şehrinde, meydan ve işyerlerinde miting ve gösteriler düzenleniyor.

 

İstanbul'daki kutlamalarda, sendikaların Taksim'e çıkışını engellemek için şehir polis ablukası altında. İstanbul Valiliği'nin 1 Mayıs için aldığı güvenlik önlemleri kapsamında toplamda 21 bin polis ile 63 TOMA'yı görevlendirdiği ifade ediliyor.

 

Taksim Meydanı ve çevresi ile Beşiktaş'ta çok sayıda çevik kuvvet polisi görev yerlerini aldı. Meydanda özel harekat polisleri de görev alıyor.

 

Okmeydanı, Beşiktaş ve Taksim'de polis müdahalesi başladı.

 

Dakika dakika Taksim'den gelişmeler:

 

11:29 - Komünist Parti üyeleri Kazancı Yokuşu'ndan koşarak Taksim Meydanı'na çıktı. Polis gruba müdahale etti.

 

 

11:22 - Polis, Taksim Meydanı'na giren gruptaki çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Taksim'de gerginlik sürüyor.

11:19 - Güvenlik güçleri Taksim'e giren gruba müdahale etti.

 

 

Türkiye Komünist Partisi (TKP) üyesi yaklaşık 30 kişilik grup, Taksim'de bir otelden çıkarak eylem yapmak istedi. Otelden çıkan TKP'liler bir anda Cumhuriyet anıtına doğru koşmaya başladı. Ne olduğunu anlamakta zorlanan polisler, gruba müdahale etmeye çalıştı. Önce sivil polisler gruba copla müdahale etti, ardından da devreye çevik kuvvet polisleri girdi. Çevik kuvvet polisi, grubu Kazancı Yokuşu'na doğru uzaklaştırdı.

11:16 - Antikapitalist Müslümanlar Fatih'ten yürüyüşe geçti.

11:15 - Oyuncular Sendikası Genel Başkanı Meltem Cumbul ve oyuncu Özgür Çevik 1 Mayıs'ı kutlamak için Beşiktaş'a geldi.

 

11:12 - CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın, Beşiktaş'ta açıklama yaptı. Karayalçın, "Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında, Taksim'de kutlayacağız, ona hazırlanıyoruz. Güvenlik güçleriyle bir sorunumuz yok. Güvenlik güçleri hükümetin talimatını uygulamaktadır. Bizim sorunumuz bu hükümetle. Biz mücadelemizi bu hükümetle yapacağız. Bizim mücadelemizde sandıkta olacak, 7 Haziran'da olacak. Bu hükümeti devireceğiz ve gelecek 1 Mayısları Taksim'de hep birlikte kutlayacağız tekrar. Herkes 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı'nı kutluyorum. herkesi provokasyonlardan uzak durmaya, çatışmalı ortamlarda uzak durmaya çağırıyorum" dedi.

 

11:11 - HDP vekilleri Sebahat Tuncel ve Pervin Buldan, Beşiktaş Balmumcu'da polis barikatının önüne geldi. HDP milletvekilleri yaptıkları açıklamada tüm meydanları halklara açacağız. Meydanlar halkındır, emekçinidir. Düzen partileri halkın, işçinin, emekçinin bu hakkını gaspetmiştir. Bu hakları alacak güç HDP'dir. Bundan dolayı Türkiye halkları, emekçisi, ezileni, sömürüleni, ötekileştirilen tüm kesimler HDP'nin çatısı altına akmaya başladılar. Soygun düzenini al aşağı edip halkın iktidarının yolunu hep birlikte inşaa edeceğiz dediler...

11:00 - Birleşik Kamu-İş Sendikası, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü, Taksim Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk bırakarak kutladı.

10.58 - Polis müdahalesi sonrası Darphane'nin orada toplananlar marş okudu.

 

10.56 - Beşiktaş Meydan'da CHP heyeti barikatın karşısına geçti.

 

 

10.50 - Okmeydanı'nda toplananlar, polis müdahalesine rağmen 1 Mayıs ısrarını sürdürüyor.

10.49 - Dikilitaş Muhtarlık Parkı çevresinde polis müdahalesi var.

 

 

10:48 - E-5'te yürüyüşe geçen Eğitim Sen üyelerine polis gaz bombalarıyla müdahale etti.

10:47 - TAKSİM meydanında pankart açan 2 kadın gözaltına alındı.

10.46 - Barbaros'un üst kısmında barikat kuruluyor.

10.45 - Çarşı "Bu sevda bitmez diyerek" Meydan'a girdi.

10.45 - Eylemciler polisin müdahalesine rağmen Beşiktaş Yenidoğan'da toplanmaya devam ediyor.

10.42 - Çevik kuvvet polisi Dikilitaş yönünde ilerliyor.

10.39 - Elektrik Mühendisleri Odası önünde polis müdahalesi devam ediyor.

10.37 - Polisin otobüslerine el koyduğu Eğitim-Sen üyeleri trafiği kesti.

10.36 - Elektrik Mühendisleri Odası Beşiktaş Şubesi'nden Yıldız'a doğru yürüyenlere polis müdahale etmeye başladı.

10.32 - EMEP, KONKED, HKP EMO önünden Yıldız Köprüsü'ne doğru yürüyor.

10.30 - DİSK Beşiktaş Meydan'da gençlik merkezinden pankart sallandırdı.

10.29 - İMC'nin haberine göre, otobüslerine el konulan Eğitim-Sen üyeleri, E-5'te yürüyüşe geçti.

10.28 - İleri Haber'e göre Beşiktaş'ta 3 FKF üyesi gözaltına alındı.

10.15 - ETHA'nın haberine göre Okmeydanı SSK önünde polis saldırısında foto muhabir Erhan Demirtaş kulağından plastik mermi ile yaralandı.

10.15 - Maltepe'den gelen doktorun tıbbi malzemelerine arama noktasında polis el koydu.

10.13 - ETHA'nın haberine göre Okmeydanı SSK önünde polis kitleye saldırdı çatışma başladı.

10.11 - Evlendirme dairesi önünde 3 SYKP üyesi gözaltına alındı.

10.10 - Beşiktaş'ta "Yaşasın 1 Mayıs" sloganlarıyla bekleyiş sürüyor.

 

10.07 - Balmumcu'da DİSK'li işçilerin yolu polis tarafından kesildi. ATV'nin önünde TOMA dağılın uyarısı yapıyor.

ETİKETLER :
Diğer İstanbul haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA