ŞEHADETLERİNİN 100. YILINDA SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ SARIYER’DE ANILDI

Sarıyer Belediyesi, eksi 40 derecede donarak ölen Sarıkamış şehitlerini şehadetlerinin 100. yıl'ında eşsiz bir programla andı.
Bu haber 2015-02-08 00:37:16 eklenmiş ve 1290 kez görüntülenmiştir.

ŞEHADETLERİNİN 100. YILINDA SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ SARIYER’DE ANILDI

 

Sarıyer Belediyesi, eksi 40 derecede donarak ölen Sarıkamış şehitlerini şehadetlerinin 100. yıl'ında eşsiz bir programla andı.

 

Koordinatörlüğünü Messam Y.K. Üyesi Sanatçı Recep Ergül'ün yaptığı programa konuşmacı olarak Prof. Bingür Sönmez katıldı.

 

Programa Sarıyer CHP Meclis Üyesi Ekrem Tekçe'nin yaptığı çalışma neticesinde Ardahan Dernekler Federasyonu, Kars Ardahan Iğdır İş Adamları Derneği (KAİSİAD) Sarıyer Ardahan Derneği, Beykoz Ardahan Dernekleri de etkinliği düzenleyen katılımcılar olarak programda yer aldılar, destek sundular.  Sarıyer Bld. Başkanının duyarlılığı, Tekçe'nin girişimleri sonucu ilk defa derneklerimiz ve sanatçılarımız katılımcı olarak aynı programı birlikte icra ettiler...

 

Etkinliğe bölge STK'larımızdan KAİSİAD genel sekreteri Orhan Gökçe, Y.K Üyesi Turgay Zorba, Y.K üyeleri, ARDAFED Başkanı Yaşar Geler ve Eşi, Doğu Medya İmtiyaz Sahibi ve Beykoz Ardahan Derneği Başkanı Yusuf Sit, Federasyonun Kurucu başkanı Güven Doğruyol ve Eşi, Gazeteci Hüsnü Bediroğlu, Sarıyer Ardahan Derneği Bşk. Orhan Topçu ve Y.K Üyeleri katıldılar.

 

1914 yılında Sarıkamış’ta Enver Paşa komutasında donarak şehit düşen 90 ila 120 bin şehidimiz  için Sarıyer Belediyesi Evlendirme Dairesi ve Kültür Merkezi’nde anma programı düzenlendi. Sarıkamış cephesinde yaşamını yitiren şehitler anısına Devlet-i  Ali Osman'ın kapsadığı dillerden (Kurdi, Tırki, Lazca, Rumca, Ermenice, Çerkezce, Arapça ...) türküler söylendi. Türküler o dillere vakıf sanatçılar tarafından söylendi.

 

 Anma programına katılan şehit aileleri, gaziler ve Sarıyerli konuklar fuaye alanında açılan ve Sarıkamış tarihine ışık tutan fotoğraf sergisini gezdi.  Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ve konuklar anma programı öncesinde Sarıyer Belediyesi Evlendirme Dairesi ve Kültür Merkezi’nin bahçesinde bulunan yeşil alana Birinci Dünya Savaşı’nda Şark Cephesi’nde şehit olan Sarıyerli askerler Piyade Musa, Piyade Recep ve Çavuş Talat anısına fidan diktiler.

 

 “Sarıkamış’ta 90 bin kahraman”

 

 

 

Yüzlerce davetlinin katıldığı program Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr.Birgün Sönmez’in konferansı ile başladı. Sönmez, konuşmasında Sarıkamış Harekatı’nın bilinen ve bilinmeyen yönlerini anlattı.

 

Sarıyer Bld. Başkanı Şükrü GENÇ,  “Şehitlerimizi yad etmek boynumuzun borcudur”

 

 “Eş hele dağları örten o karı, ot değil onlar dedenin saçları” dizeleri ile konuşmasına başlayan Sarıyer Belediye Başkanı, “Biz bu zulmetler içinden çıkarız bir gün olur; Şarka garba yıldırımlar çakarız bir gün olur. Kara bulutlar içinden parlayıp şimşek atar, gök gürler, dolular yağar; bakarız bir gün olur.” dizeleri ile devam etti.

 

Sarıkamış Şehitleri’ni bir kez daha anan Başkan Genç, “600 yıllık imparatorluğa 90 yıl ara verilmesi şeklinde ifade edenlere inat Sarıkamış’ın kahramanlarını, bugün burada olmamızı sağlayan şehitlerimizi bir kez daha burada yad etmek boynumuzun borcudur. Bir insanın öleceğini bile bile ölüme gitmesi, yüreği olan herkesin yapması mümkün değildir. O ayrı bir yürek, ayrı bir vatanseverliktir. Çok farklı şekillerde çarpıtılarak anlatılan, bugüne kadar gerçekliği bilinmeyen ama son birkaç yıldır Sarıkamış Destanı’nı yazan gencecik insanların yanı sıra sadece askerlerin değil, çocukların yaşadıklarının bir göstergesidir. Hepsi vatan için. Bu vatanın kıymetini bilenlere, bu vatan için canını vermeye hep hazır olanlara bir kere daha canı gönülden teşekkür ediyor, minnet ve rahmetle anıyoruz” dedi.

 

 Sarıkamış Destanı anma programı 7 farklı dilden söylenen türkülerle devam etti. Recep Ergül yönetiminde devam eden konserde Mehtap Demir, Gökhan Güney ve Hülya Polat sahne alarak,Türkçe, Lazca, Çerkesçe, Kürtçe, Gürcüce ve Arapça söyledikleri türkülerle sadece Sarıkamış’ta değil, vatanı kurtarmak uğruna bütün cephelerde şehit düşen Mehmetçiklerimizi andılar. Programın sonunda Ardahan, Kars STK Başkanları, CHP İstanbul Milletvekili Haluk Eyidoğan, CHP Eski Milletvekili Mehmet Sevigen, CHP Sarıyer İlçe Başkanı Mehmet Deniz, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, sanatçılar,Sarıyer Gaziler Derneği üyeleri hep bir ağızdan Yemen Türküsü’nü seslendirdiler.

 

SARIYERDEN İZLENİMLER

Sarıyer Bld. Başkanı Genç'i Meclis Üyemiz Ekrem Tekçe ile birlikte tanıdık. Sarıkamış Sehitlerini anma etkinliğinde diğer etkinliklerdeki performansi  ile tanidigimiz Bld. Bsk. Yard. Ismail Erdem'in profesyonelligine bir kez daha sahit olduk. Dört dörtlük güzel bir  etkinlik gördük.  Hemşeri camiamızın en çok sevdiği ve saydığı insanlardan biri genç. Onun başkanlığı döneminde hemşerilerimiz alt yapıya ve birçok hizmete kavuştular. Bunu her fırsatta dile getirmektedirler. Hemşeri camiamız parti olarak CHP'ye alerji duymasına karşın Şükrü Genç onlar için çok özel bir anlam ifade ediyor.

 

Genç sadece Sarıyer'deki hemşeri camiamız tarafından değil hemşerilerimizin geneli tarafından da sevilen-sayılan bir isim. Bölgemiz adına STK'larımızın düzenlediği tüm etkinliklere katılım gösteren katkı sunan yegane Bld. Başkanlarından biri. 2013-2014 yılında Süreyya Çinik'in KAİSİAD başkanlığı döneminde "Bir Adım da Sen At" kampanyasına katılan Genç, sadece Sarıyer'deki hizmetleri ile değil  bölgemizden  yüzlerce  öğrenciyi de egitim yardimi ve giyindirerek üzerine düşeni fazlasıyla yapmıştı.

 

İmza attığı yeşil binalarla, onlarca proje ile Sarıyer'i marka bir kent haline, İstanbul'un en önemli kentlerinden biri haline  getiren Şükrü Genç için edindiğimiz izlenim sadece hemşerilerimizin değil, kendisini tanıyan herkesin, halkın  artık bundan sonra Genç'i Büyük Şehir Belediye Başkanı olarak görmek istiyoruz yönünde görüş belirtmeleri. Bu açıdan bakıldığında başkan Genç, İstanbul'un en öenmli simalarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır...

 

Doğu Medya/İstanbul

 

 

 

ETİKETLER :
Diğer Yerel Yönetimler haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA