FETHİYE'DE IRKÇILAR KUDURDU

Dün HDP'nin Fethiye'de açılışını yapmak istediği ilçe binasına ırkçı provokatörlerin saldırıyla başlayan olaylar gece boyunca sürdü.
Bu haber 2014-03-11 10:10:05 eklenmiş ve 1219 kez görüntülenmiştir.

FETHİYE'DE IRKÇILAR KUDURDU

Dün HDP'nin Fethiye'de açılışını yapmak istediği ilçe binasına ırkçı provokatörlerin saldırıyla başlayan olaylar gece boyunca sürdü. HDP'nin tabelasının indirilmesinin ardından sosyal medya üzerinden örgütlenen gruplar akşam saatlerinde yeniden ilçe merkezinde toplandı. Kürtler aleyhine sloganlar atarak, tekbir getirip "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganları atan gruplar yollara barikat kurarak ateş yaktı. Gruplara çevre illerden de çok sayıda kişinin katıldığı öğrenildi.

Dükkanlara, araçlara ve evlere saldırdılar

Sayıları binleri bulan ırkçılara polis gaz bombası, plastik mermi ve tazyikli suyla müdahale etti. Irkçı grup kendilerine müdahale eden polise taşlarla karşılık verdi. Polis müdahalesi sonrasında saldırının yapıldığı iş yerinden uzaklaşan ırkçılar, çevredeki evlere zarar vererek, çanak antenlerini ve yollardaki çöp konteynırlarını ateşe verip yolda barikat kurdu. Irkçılar, polisin müdahalesi sırasında Türk bayrağı açarak İstiklal Marşı okuması dikkat çekti. Irkçı grup ile polis arasındaki çatışmalar devam ederken, çevredeki binalardan da polise taş atıldığı görüldü. İlçedeki Kürtlere ait olduğu öğrenilen bir otel ile pastane saldırıya uğradı. Olaylarda şans eseri can kaybı yaşanmazken işyerlerinde hasar meydana geldi. Irkçılar zarar verdikleri iş yerlerine Türk bayrağı astı.


Mardinli esnafa 'yarım saat içinde git' tehdidi

İlçe merkezinde bulunan bir pastaneye saldıran bir grup dükkânın camlarını kırarak eşyaları tahrip etti. Mardinli olduğu öğrenilen pastane sahibi yurttaşa ırkçı gruplardan bazı kişiler, "Yarım saat içinde burayı terk etmezsen, işyerini yağmalarız, seni de öldürürüz" tehdidinde bulundu. Irkçılar aynı tehdidi polise de bildirdi. Gruplar halinde ilçeye dağılan ırkçılar "Kürtleri Fethiye'den kovacağız" diyerek ara sokaklarda saatlerce taş ve sopalarla linç çağrısı yaptı.

İsim listesiyle gezdiler

Ellerinde isim listesi ve bazı listelerle dolaşan küçük gruplar ara sokaklarda sopa ve taşlarla adeta insan avına çıktı. Polisle görüşen ırkçı gruplardaki kişiler, "Kürtlerin evleri ve işyerlerinin isimleri ile son 15 günde çektiğimiz fotoğraflar elimizde, hepsini tek tek buradan süreceğiz" şeklinde tehditte bulundu.

 

Polis 'ilçeyi terk edin' dedi mi?


Sabah saat 04.00'e kadar süren olaylarda kimsenin yaralanmadığı öğrenilirken, 28 saldırgan gözaltına alındı. Gerginliğin devam ettiği ilçede çok sayıda çevik kuvvet polisi yoğun güvenlik önlemi alırken, polis araçları ilçede sürekli devriye geziyor. İlçede bulunan Kürtler ve sosyalistlerin önemli bir kısmının can güvenlikleri olmadığı gerekçesiyle evlerini terk ederek ilçe dışına çıktığı öğrenildi. Öte yandan polisin dün gece ilçedeki Kürt esnafları tek tek gezerek "Burada can güvenliğiniz, biz sağlayamayız, buraları terk edin" dediği iddia edildi.

Olaylarla ilgili kriz masası oluşturuldu

Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Fethiye'de yaşanan olaylarla ilgili yazılı açıklama yaptı. Vali Güvençer, Fethiye ilçesinde dün gün boyu aralıklarla devam eden olayların, polislerin dikkatli ve kontrollü müdahaleleriyle büyümesine müsaade edilmediğini iddia etti. Olaylarda herhangi bir can ve mal kaybının yaşanmadığını ileri süren vali Güvençer, dün ilçe binasına saldıran ve tabelasını indiren ırkçı grupların mülki amirin ve güvenlik güçlerinin telkinleriyle kendiliğinden ve olaysız bir şekilde dağıldığını iddia etti.


Kaymakam kışkırtma yapıldığı yeni gördü

Fethiye'de yaşanan olayların ardından ilçedeki siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileriyle sabah saatlerinde bir araya gelen Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, Fethiye'de olayların yatıştırıldığını ileri sürerek, "Halkımız da sosyal medya üzerinden uçurulan balon haberlere kanmasın. Sağduyudan yoksun kontrol edilemeyen grupların karşısında mecbur müdahaleler yapıldı. Sosyal medyadan sürekli kışkırtma yapıldı. Geceki olayları çıkartanların bir avuç provokatör olduğuna inanıyorum" diye konuştu.

ETİKETLER :
Diğer EKONOMİ haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA