Nissibi Köprüsü, Bölge Ekonomisini Canlandıracak

Adıyaman ile Diyarbakır arasındaki kara yolu mesafesini kısaltacak Nissibi Köprüsü'nün,
Bu haber 2014-03-05 22:52:13 eklenmiş ve 746 kez görüntülenmiştir.

Nissibi Köprüsü, Bölge Ekonomisini Canlandıracak

 

Adıyaman ile Diyarbakır arasındaki kara yolu mesafesini kısaltacak Nissibi Köprüsü'nün, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ekonomisine büyük katkı yapacağı bildirildi Kahta Kaymakamı Esen: "Köprü bölgemizin sosyoekonomik kalkınmasına büyük katkıda bulunarak, yöre halkına yarar sağlayacaktır" İTÜ öğretim görevlisi.

 

İBRAHİM HALİL ÇEKİCİ - İSMAİL KAYA - Adıyaman ile Diyarbakır arasındaki kara yolu mesafesini kısaltacak Nissibi Köprüsü'nün, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ekonomisine katkı yapacağı bildirildi.

 

Atatürk Barajı'nda su toplanmaya başlanmasının ardından Kahta-Siverek-Diyarbakır kara yolunda ulaşımı sağlayan köprü 1992'de su altında kaldı. Bunun üzerine doğu ve güneydoğudan gelen vatandaşlar, batıya çıkış yolu olarak Şanlıurfa güzergahını kullanmaya başladı. Böylece, Diyarbakır-Adıyaman arasındaki mesafe de kara yoluyla 150 kilometre uzadı.

 

Uzun yıllar maddi ve zaman kaybına neden bu sıkıntı, yapımı devam eden Nissibi Köprüsü ile sona erecek. Kahta-Siverek arasında yapımı devam eden ve bu yıl trafiğe açılması planlanan köprü, ulaşımı rahatlatmasının yanı sıra bölgenin ekonomisini de canlandıracak.

 

Kahta Kaymakamı Metin Esen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Nissibi Köprüsü'nün faaliyete geçmesiyle yöredeki tarih ve kültür turizminin ivme kazanacağını söyledi.

 

Köprünün hizmete açılmasıyla Adıyaman'ın "çıkmaz sokak" olmaktan kurtulacağını ifade eden Esen, şöyle konuştu:

 

"Yol medeniyet olduğu kadar gelişmenin ve büyümenin de en temel unsurlarındandır. Köprü, bölgemizin kalkınmasına katkıda bulunarak, yöre halkına yarar sağlayacaktır. Uluslararası literatürde 'Cable Stayed' olarak adlandırılan ve Türkçe'ye 'Eğik Askılı Gergili Köprü' olarak çevrilen bu köprü tipi, tıpkı İstanbul Boğazı'ndaki asma köprüler gibi modern ve çağdaş olacak. Her yönde ikişer şerit olmak üzere toplam dört şerit karayolu şeklinde hizmet verecek."

 

Projesi 2011'de tamamlanan köprünün temelinin, dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından 2012'de atıldığını anımsatan Esen, çalışmaların yaklaşık 5 ay sonra tamamlanmasının planlandığını sözlerine ekledi.

 

- Türkiye inşaat sektörünün ilk köprüsü

 

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğretim görevlisi Altok Kurşun da köprünün, teknik özellikleri bakımından Türkiye inşaat sektörü için bir dizi ilk ve yenilik içeren örnek proje olduğunu söyledi.

 

Nissibi Köprüsü'nün yönetiminden sorumlu Kurşun, Boğaziçi köprüsü gibi büyük köprüleri hep yabancıların yaptığını, Türklerin de büyük köprülerde küçük ortak veya taşeron olduklarını belirterek, "Bu köprünün tamamını, hem tasarımını hem projelerini, hem inşaatını, hem de yönetimini biz yapıyoruz. Her şeyini biz yapıyoruz ama yabancılarla işbirliği içerisindeyiz" diye konuştu.

 

Köprünün Adıyaman ile Diyarbakır birbirine bağlayacağını ifade eden Kurşun, sallarla karşıya geçen vatandaşların bundan sonra kara yolu ile gideceğini aktardı.

 

Nissibi Köprüsü'nün teknik özelliklerine de değinen Kurşun, şunları kaydetti:

 

"Uzunluğu 610 metre olan köprünün genişliği ise 24,5 metredir. Orta açıklığı 400 metre, kuleler ise 98 metre. Köprünün çelik segmentinin eni 24, boyu ise 18 metre. Böyle bir yapıyı nakletmek mümkün değil. Osmaniye'de modüler parçalar halinde imal edip, Siverek tarafındaki açık alandaki atölyede birleştirerek, yerine konmaya hazır hale getiriyoruz. Bütün bileşimler kaynaklıdır. Bu parçaların ağırlığı 250 ton ancak kaynaklarından sonra tarttığımızda 256 ton geliyor. Yani 6 ton kaynak var. Çok özel teknik ve özel kalite kontrol sistemleriyle denetlenen bir kaynak işçiliği bulunuyor."

 

 

Çok modern ve çağdaş bir köprü yaptıklarını vurgulayan Kurşun, "Eski çağlarda burada Nissibi adında bir köprü varmış, yıkılmış. Bu köprünün idaresi de Karayolları Genel Müdürlüğünde olduğu için Nissibi adını onlar koymuşlar. Toplanma yeri anlamına gelen bu Nissibi'nin Nusaybin kelimesi ile de akrabalığı var" dedi. - Adıyaman

ETİKETLER :
Diğer haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA