Süreyya Çinik: Hiç Bir Siyasi Partinin Arka Bahçesi Değiliz

Kars-Ardahan-Iğdır Sanayici ve İşadamları Derneği (KAISİAD) Başkanı Süreyya Çinik ile istanbul Şişli’de dernek merkezinde görüştük.
Bu haber 2014-01-06 23:12:45 eklenmiş ve 2079 kez görüntülenmiştir.

Süreyya Çinik: Hiç Bir Siyasi Partinin Arka Bahçesi Değiliz

Kars-Ardahan-Iğdır Sanayici ve İşadamları Derneği (KAISİAD) Başkanı Süreyya Çinik ile istanbul Şişli’de dernek merkezinde görüştük.

Süreyya Çinik’e KAISİAD ile ilgi sorularımızı yönelttik.

 

Erkan SARIKAYA: Bu yıl yaptığınız KAISİAD balosu beklentilerinize cevap verdimi?

 

Süreyya ÇİNİK: KAISİAD balosu bir öncekinin üstüne çıkyoruz.Bir çıta daha yükseltiyoruz.Bulunduğumuz noktaya bakınca,bölgenin genel durumuna bakınca amacına erişti.Diğer pencereden baktığımızda gerçekçi konuşacağım bir Kayseri,Malatya veya Karadeniz vakıf ve derneklerine baktığımızda amacına ulaşmadı.Dernek sayımız çok etki alanı az.Yaptığımız baloda gelenekseli bozmadık.Bazen iyi geleneklerin bozulmaması ve devam etmesi gerekir.Diğer amacımız bölgenin idari mülkü amirlerini ve siyasetçileri bir araya toplamaktı.Siyasi tarafı bir yana diğer amacına ulaşmıştır.Balomuzda ortak paydayı bulmayı çalışıyoruz.Bu sefer çocuklar için Bot ve Kaban kampanyası ile KAISİAD Bin tane ile başladı.Amacımız 3 Bin tane kampanyamız hala devam ediyor.Şubat ayında bitireceğiz.Daha sonrada bölgeye teslimata başlıyacağız.İsterdikki diğer derneklerin ve vakıflarında bu konuda bize ulaşsın.

 

Erkan SARIKAYA: KAISİAD ile hedeflediğiniz ve istediğiniz noktaya geldinizmi?

 

Süreyya ÇİNİK: Dernek kurduk çatı kurduk demekle çatı kurulmuyor.Şu anda biz temel aşamasındayız.Bölgeye güven unsuru verdik.KAISİAD olarak üç seçim geçirdik.KAISİAD siyasi amacı yok biz bunu gösterdik.Hem yönetim açısından hemde başkan açısından.Dernek kurduk hemen bir yerlere atlıyalım böyle bir düşüncemiz olmadı.Derneğimizi hiç bir siyasi partinin arka bahçesi yapmadık yapmıyacağız.Burda arkadaşları siyasi görüşü olmadığı anlamına gelmez.Biz süreklilik ve güven tesis etmeye çalıştık.

 

Erkan SARIKAYA:Süreyya hanım üç il içi yani bölge için yeni projeleriniz varmı?

 

Süreyya ÇİNİK: Senede bir balo yapıyoruz bu dayanışma için çok önemli.Eğitime katkı amacıyla bir sürü şey yapıyoruz.İşadamlarımızın ayda bir toplantısı var.Tanışma, dayanışma, kaynaşma ve yardımlaşma bu oturdu.Geçen yıl Ardahan Üniversitesi,Kafkas Üniversitesi ve Iğdır Üniversitesi’nden öğrenciler istanbul’da ağırlamıştık.Şimdi yoksul öğrenciler için İstanbul’da bir hafta doludolu konser,tiyatro ve başka Üniversiteleri görmeleri açısından böyle devamlılık arz eden projemiz var.Diğer projemiz size ilk defa söylüyorum umarım bu yıl hayata geçiririz.10-13 yaşlarındaki çocuklarımız için ” Evim Evindir” projesi ile çocuklarımızı bir hafta bir Aile yanına konuk etmektir.

 

Erkan SARIKAYA: Süreyya Hanım KAISİAD başkanlığına yeniden aday olacakmısınız?Ayrıca  önümüzdeki genel seçimlerde herhangi bir partiden aday olmayı düşünüyormusunuz?

 

Süreyya ÇİNİK: Bizim tüzüğümüze göre üç dönem başkan adayı olunabiliyor.Benim üçüncü dönemim böylece yeniden aday olmam söz konusu değil.Tüzüğe uymak zorundayız.İsteyen arkadaşımız aday olacaktır.Siyasete aday konusuna gelince yerel insanların orda yaşamadığı sürece orya gidip aday olmalarını doğru bulmuyorum.Bölgede yaşayan bilgi ve birikimi olan arkadaşlarımız var.

 

Erkan SARIKAYA: Süreyya Hanım bölgede siyaset,dernekler ve gazeteci ilişkisini nasıl görüyorsunuz?

 

Süreyya ÇİNİK: Tüm eleştirilere rağmen iyiki yerel basın var.Çünkü belden aşağı olmadığı sürece ve gerçek eleştiri olduğu sürece basının büyük faydası olduğuna inanıyorum.Birbirimizi törpiliyeceğiz. Basının güvenilir olması ve evrensel etiğe uyması gerekir. Dernekler ise bir işletme değil.Dernekler toplanma yeridir. Birbirimizi çok ciddi eleştiriyoruz.Basın dernek beni yok sayıyor diyor. Bizim bölgemizde Siyasetçi hen dernekleri hemde gazetecileri yok sayıyor. Aslında bizim muhatap almamız gereken siyasi erk ve mülki amirler.Aslında bizim onları yargılama değil tartmamız gerekir.

 

Erkan SARIKAYA: Dernek etkinliklerinizde ve projelerde siyasetçilerden yada yerel yöneticilerden yeterli destek alıyormusunuz?

 

Süreyya ÇİNİK: Bölge valilerimizden hiç bir şikayetimiz yok.İstediğimizde telefonun diğer ucunda bu çok önemli.Ama siyasetçilerimiz malesef. Bakın hükümete kabine değişikliği oldu Kars,Ardahan veya Iğdır’dan bakan çıktımı,çıkmıyor bu gidişle çıkmayacak. Niye çıkmayacak siyasetçi dernekleri yanına almıyor.Siyasetçi yerel gazetecileride yanına almıyor.Sadece aradaki mesafeyi koruyor.Bence eleştirmemiz gereken bir durum. Bunu bölge STK’ları olarak masaya yatırmamız gerekiyor.Derneklerin kurulduğu andan itiberen starejileri olması lazım.Hangi siyasetçi kendi ayağıyla gazeteciyi ziyaret etmiş.Hangi siyasetçi kendi ayağıyla bir derneği ziyaret etmiş.

 

Erkan SARIKAYA: Dernekler seçimlerde kendi adayını çıkaramasımı gerekir yada siyasetçilermi derneklerden yeterli destek alamıyor?

 

Süreyya ÇİNİK: Şimdi derneklerden bir adayın çıkması farklı. Derneklerin bir adayın peşine düşmesi farklı bişey biz onu beceremiyoruz.Derneklerin siyasetle ilgilememe gibi bir şansları yok. Fakat arka bahçe yapmamak şartıyla. Bölgesel çıkarlar için toparlanmak ayrı bişey.Gidip bir siyasi pati üyesi gibi çalışmak ayrı bişey, o zaman derneğe gerek yok. O zaman siyasi partinin temsilcisi olursunuz.Böyle ince bir çizgi var onu ayırmak lazım. Siyasetçilerimiz işin kolayına kaçıyor.Dernekleri ziyaret etmemek ,derneklerle iletişim kurmamak çünkü niye bu sefer derneklerin taleplerini karşılayamıyacak yada karşılamak istemeyecek. Bir bölgenin 3 Bin çocuğuna kampanya düzenliyorsa ve orda siyasetçilerimiz yoksa ben o siyasetçileri 3 Bin çıplak ayaklı çocuğun ahına teslim ediyorum.KAISİAD’ın kuruluşundan itibaren siyasi bir isteği olmamıştır.Siyasetçinin yükü olmak zorunda boynunda küfesi olmak zorundadır. STK’ların toplumsal anlamda küfesi vardır siyasetçinin küfesi benden daha ağır olmak zorundadır.Bizim hem basın olarak hem dernekler olarak birbirimizi yıkayıp yağlamak dışında uygun zeminlerde oturup konuşmamız lazım.Bizim bölgesel lobicilik için oturum yaptık siyasetçinin katkısı %1 dir. Bölgesel lobinin oturması demek hayvancılığın kalkınması demektir,tarımın kalkınması demektir,iş dünyasının yükselmesi demektir,hemşerilerin siyasete yerini alması demektir daha ne olsun.

 

Erkan SARIKAYA: Süreyya hanım son olarak eklemek istediğiniz bir şey varmı?

 

Süreyya ÇİNİK: Kendi içimize dönük eleştirmemiz gerekir.KAISİAD kendini eleştirmeli, dernekler kendini eleştirecek, vakıf kendini eleştirecek.Şimdiye kadar abicilik formülü tutmamıştır kimse abicilik yapmaya soyunmasın bizim bölge abİciliğinden kurtulmamız gerekir.

 

Ben 23 yaşımda ithalat ihracat şirketi kurdum. Deri işi üzerine elimde çanta Avrupada dolalaşmadığım ülke kalmadı.Aynı şekilde siyasetede genç yaşımda çeşitli görevlerde yer aldım.Yani iş ve siyeset olarak masanın iki tarafındada oturdum.

 

Erkan SARIKAYA: Süreyya hanım bize zaman ayırıp derneğinizin merkezinde ağırladığınız için Ardahan Aktüel adına teşekkür ediyorum.

Haberi Ekleyen : Ardahan Aktüel           

 

 

 

ETİKETLER : Ardahan Aktüel Ardahan Gündem Ardahan Haberleri Ardahan Haber... Kars-Ardahan-Iğdır-Ağrı Dernekler -STK'lar
Diğer RÖPORTAJ haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA