Assassin's Creed Iv: Black Flag (Xbox 360)

Suikatsçılık açık sularda hüküm sürüyor. Serinin yeni oyunu yeni bir macera ve karakterle devam ediyor.
Bu haber 2013-11-11 18:02:41 eklenmiş ve 900 kez görüntülenmiştir.

Hasan Uğur Nayır - - Assassin's Creed serisi ilk oyunu ve Altair ile kendini sevdirmişti. Tamam bazı saçma sapan program hataları vardı en başta, bir yerden sonra kendini tekrar ediyordu; ama senaryosu, grafikleri, tasarımıyla genel olarak başarılıydı. Bittiği zaman yarım kalan senaryosundan dolayı, Assassin's Creed 2'yi sabırsızlıkla beklemiştim. İkinci oyunla birlikte seri daha bir üst noktaya taşındı. Bunun başında Ezio'nun kendisi geliyor, diğer yandan geliştirilen dinamikler ve derinleşen hikaye oldu. Brotherhood seriyi tepe noktasına ulaştırdı ve ne olduysa bundan sonra oldu. Açıkçası İstanbul'da geçen Revelations'tan beridir Assassin's Creed serisi benim için o eski heyecanını kaybetti. Özellikle Connor karakteriyle birlikte Assassin's Creed 3 bazı açılardan hayal kırıklığı yaşattırdı. O yüzden Assassin's Creed IV: Black Flag'ten yana umutlarım çoktu. Bunlarla birlikte Edward olarak açık denizlere açıldım.

Su dünyası

Black Flag'te Haytham'ın babası ve Conner'ın büyükbabası olan Edward Kenway'i yönetiyoruz. Oyun hareketli bir açılış yaptı. Bundan sonrası nasıl diyerek iyice giriştim, ilk fire en başta geldi. İlk sahneden sonra Sudan karaya çıktım, hemen anında yağmur başladı. Buraya kadar normal de, hava saniye değil salisesinde bir anda değişti. Tamam ikisi farklı oyunlar, ama GTA V'te yağmur yağmadan önce çiseliyor, hava kararıyor filan. Black Flag'te bir anda değişim oldu. Bu durum oyunun ilerleyen bölümlerinde de başıma geldi. Neyse hadi yağmurdur diyerek bu durumu atlattım.

Assassin's Creed IV: Black Flag büyük bir oyun alanı sunuyor. Açık sularda gezinip birçok yeni yeri keşfetme imkanı tanıyor. Açık denizlerde dolanırken, rastgele olaylar gelişebiliyor. Diğer gemilerle kapışıyoruz ki, zaten oyunun asıl odak noktası da gemiler ve açık sular. Black Flag'teki deniz savaşı mekaniği Assassin's Creed 3'tekiyle temelde aynı, ama arada bazı farklılıklar var. Diğer geminin kargosunu kontrol edip ona göre saldırabiliriz. İstersek diğer gemiyi kendi tarafımıza katabilir, yedek parça olarak da Jackdaw'da kullanabiliriz. Deniz savaşları oyunda en çok hoşuma giden kısımlardan biri oldu. Heyecanlı dakikalar yaşatabiliyor. Aynı durumu kılıç dövüşü için söyleyemeyeceğim, zira kılıç dövüşleri yine olmamış. Ubisoft her oyunda biraz daha geliştirdik derse desin, bir türlü temel mekanikten geçmediği için kılıç dövüşleri zorlu değil. Tek tuş mantığına devam ediyoruz. Ateşli silahların kullanımı ise biraz daha iyi hale getirilmiş.

#Sayfa#

Yapımda ana görevler zevkli, sadece bir iki tanesi biraz sıkıntı verdi. Yan görevler zevkli olsa da, bir süre sonra sıkıcı hale geliyorlar. İlk oyundan beridir birşeyler toplama mantığı Black Flag'te devam ediyor. Yeni yan görevler için kaleleri ele geçirmek gerekiyor. Karada da keşfedilecek yerler var, ama kara tarafı oyunda açık sulara karşın daha az yer kaplıyor. Yapımın handikaplarından biri ise başkarakter Edward Kenway. Aynı Conner'daki soğutma etkisini yaptı. Halbuki Ezio veya Altair'de böyle bir durum yoktu. Nedense Edward eksik kalmış bir karakter, bir türlü Ezio veya Altair gibi sevdiremedi kendini. Conner'dan sonra Ubisoft'un daha karizmatik ve oturmuş bir karater sunmasını beklerdim.

İskele ve sancak

Oyun ilk yarısına kadar çok pis sarıyor. Konsolun başında saatlerce oturmama neden oldu. Ama sonrasında ise kendini ufak ufak tekrar etmeye başlıyor, düğmeni belli bir noktaya kırıyor. Black Flag'in konusunu açmak istemedim, zira bazı sürprizler var. Ufak bağlantılar bazı soruların cevaplarını veriyor. Şaşırdığım güzel kısımlar oldu.

Grafikler mi? Açıkçası önceki oyunla neredeyse aynı. Zaten oyun çıkmadan önce yayınlanan materyallerde belli oluyordu. Görsel kalite aynı olsa da, tasarım konusunda Ubisoft yapacağını yapmış. Dönemin mimarisi, denizcilik unsurları gibi noktalar tasarımsal olarak kendini belli ediyor. Görsel olarak hatalarla da karşılaştım. Mesela Edward birkaç kere kaplama içinde kaldı. Grafikleri bir yana atarsak dönemin müzikleri, seslendirmeler, ses efektleri de başarılı olmuş.

Yapımın bir de multiplayer kısmı var. Multiplayer'ı fark oyun modlarıyla oynamak eğlenceli dakikalar yaşatıyor. Yapılan geliştirme kendini belli ediyor. Oynadığım süre içinde sarmayı başardı, hatta tek kişilik moduna biraz ara verip, multiplayer'a sardırdım. Daha sonra singleplayer'ı bitirdim. Sonuç olarak Assassin's Creed IV: Black Flag kaliteli ve güzel bir oyun. Tamam eksiklikleri var, ama hikayesiyle alttan merak duygusunu körüklüyor. Yine de Ubisoft'un bundan sonraki oyunda değişikliklere gidip, yeni bir soluk getirmesi gerekiyor.

Hasan Uğur Nayır - Teknokulis : http: //www.teknokulis.com

ETİKETLER :
Diğer Bilim-Teknik haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA