Siyasi Partilerde Bayramlaşma

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kapusuz: "Çözüm sürecinin en belirgin özelliği, bu iradeyi kendimizin koymuş olmasıdır. Hiçbir aracı devlet, aracı birim olmaksızın, bizatihi kendi çözümünü ortaya koyan ülke olarak biz bu işin sonuna kadar içindeyiz" "Anayasada uzlaşma olacağına göre burada kırmızı çizgi olmamalı. Kırmızı çizgilere değil, uzlaşma metnine ulaşma gayretini ortaya koymalıyız" CHP Genel Başkan Yardımcısı Toprak: "Anayasa çalışmaları başlarken belli, kabul edilemeyen, parlamenter sistemi ortadan kaldıracak bir dayatmayı getirip ortaya koyarsak, anayasa yapma sürecinde yaptığımız güzel çalışmaları güzellikle taçlandıramayız. Umut ediyorum, bunu da kuralları değiştirmeden yerine getiririz" MHP Genel Başkan Yardımcısı Karakaya: "Şehit aileleri bir takım uygulamalardan rahatsızlıklarını dile getiriyorlar, ama bugün bayram siyasi konuları dile getirmeyeceğiz, bayramın ülkemize, Türk milletine, İslam alemine hayırlar getirmesini, buna vesile olmasını diliyoruz" BDP Ağrı Milletvekili Aksoy: "Barış sürecinin daha hızlı yürüyebilmesi için Meclis tatile girmemeliydi. Bayramdan sonra Meclis olağanüstü toplantıya çağrılacaksa biz bunu destekleriz, zira Türkiye'nin kaybedecek zamanı yoktur"
Bu haber 2013-08-09 12:59:02 eklenmiş ve 557 kez görüntülenmiştir.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, "Çözüm sürecinin en belirgin özelliği, bu iradeyi kendimizin koymuş olmasıdır. Hiçbir aracı devlet, aracı birim olmaksızın, bizatihi kendi çözümünü ortaya koyan ülke olarak biz bu işin sonuna kadar içindeyiz" dedi.

Ramazan Bayramının ikinci gününde AK Parti'yi sırasıyla CHP, MHP ve BDP heyetleri ziyaret ederek, AK Parti camiasının bayramını kutladı. AK Parti'de bayramlaşmaya gelen siyasi parti heyetlerini Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, Ankara Milletvekili Nurdan Şanlı, Kadın Kolları AR-GE Başkanı Feyza Tokaç ve Gençlik Kolları Halkla İlişkiler Başkanı Rıdvan Özdemir kabul etti.

AK Parti Genel Merkezindeki bayramlaşma ziyaretlerinde sohbet gündemi daha çok yeni anayasa çalışmaları ve çözüm süreci oldu.

AK Parti'yi ilk olarak CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak başkanlığındaki CHP heyeti ziyaret etti. 

Toprak, AK Parti camiasının ve tüm İslam aleminin Ramazan Bayramı'nı kutlayarak, bayramın çok güzel konulara vesile olmasını temenni etti. 

Kapusuz da Türkiye'de çok ileri seviyede muzdarip olunacak olaylar yaşanmadığını ancak çevre ülkelerde üzücü hadiselerin görüldüğünü belirterek, insani olaylara duyarlılığın arttığı bayramlarda kötü olayların tekrar yaşanmaması için de insanların iyi niyet ve dileklerini dile getirmesi gerektiğini söyledi. 

Kapusuz, ortak akıl, istişare konularının yürütülmesi konusunda sıkıntılar yaşansa bile biraz sabırla bunun devam ettirilmesi gerektiğini söyledi.

-"Oyunun ortasında yeni bir kural, dayatmalar getirmeden..."

Toprak, oyunun kuralları neyse baştan konmuş kurallarla devam edilmesi gerektiğini belirterek, "Oyunun ortasında yeni bir kural, dayatmalar getirmeden anayasaya yakışır bir şekilde, farkındayız ki 12 Eylül Anayasası bu ülkeye yakışmıyor, ama bunu değiştirmek için oyunun ortasında yeni kurallar koymamalıyız. Yeni kurallar koymazsak bunu başarıya götüreceğimize inanıyoruz" dedi.

Parlamenter sistemde katılımcılığı çoğaltarak, toplumun fikirlerinin parlamentoya yansımasını kolaylaştırmanın şartlara bağlanamayacağını, yüzde 10 seçim barajıyla ortak aklı bulmanı zor olacağını savunan Erdoğan Toprak, "Anayasa çalışmaları başlarken belli, kabul edilemeyen, parlamenter sistemi ortadan kaldıracak bir dayatmayı getirip ortaya koyarsak, anayasa yapma sürecinde yaptığımız güzel çalışmaları güzellikle taçlandıramayız. Umut ediyorum, bunu da kuralları değiştirmeden yerine getiririz" ifadelerini kullandı.

Kapusuz, iktidar partisi olarak başından konulmuş olan uzlaşma komisyonu ilkelerine sonuna kadar bağlı olduklarını vurgulayarak, "Anayasada uzlaşma olacağına göre burada kırmızı çizgi olmamalı. Kırmızı çizgilere değil, uzlaşma metnine ulaşma gayretini ortaya koymalıyız" diye konuştu.

Anayasa çalışmalarında mutabakat sağlanan maddelerin ağırlıkla yargıyla ilgili kısım olduğuna işaret eden Kapusuz, AK Parti'nin yargı maddeleriyle ilgili attığı adımın diğer siyasi partilere de örnek olmasını diledi.

 Kapusuz'un sözleri üzerine Erdoğan Toprak da "Uzlaşma konusunda ilk andan beri iyi niyetle o masadayız, iyi niyetle de masada olmaya devam edeceğiz. Anayasa değişikliklerinde sandalye sayısına bakılmaz. Şu anda sizde görüyorum ki tüm partilere kulak verileceği, toplumun her kesiminin kendini bulacağı bir anayasa noktasında fikir beyan ettiniz, buna katılıyorum. Biz de elimizden gelen katkıyı veririz" dedi.

-"Şehit aileleri bir takım uygulamalardan rahatsızlıklarını dile getiriyorlar"

CHP heyetinin ardından AK Parti'yi MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya başkanlığındaki MHP heyeti ziyaret etti. 

Karakaya, MHP heyeti olarak AK Parti teşkilatının ve tüm Türk-İslam aleminin bayramını tebrik ederek, bayramların hoşgörü, kardeşlik, birlik ve beraberliğin duygu olarak zirvede yaşandığı günler olduğunu söyledi. 

Müslüman dünyasının içinde bulunduğu şartlar dolayısıyla gönüllerinin buruk olduğunu ifade eden Karakaya, "Müslüman dünyasının içinde bulunduğu şartlar ortada. Müslüman dünyasında akan kan, buralardaki kargaşa, Müslüman olarak bizleri üzmekte. Öncelikle bayramın İslam dünyasında akan kanın, fitnenin, fesatın giderilmesine vesile olmasını Allah'tan diliyoruz" dedi.

Karakaya, her bayramda olduğu gibi bu bayramda da şehit ailelerinin gönüllerinin de buruk olduğunu, şehit ailelerinin de bir takım şikayetleri olduğunu vurgulayarak, "Şehit aileleri bir takım uygulamalardan rahatsızlıklarını dile getiriyorlar, ama bugün Bayram siyasi konuları dile getirmeyeceğiz, bayramın ülkemize, Türk milletine, İslam alemine hayırlar getirmesini, buna vesile olmasını diliyoruz" diye konuştu.

Salih Kapusuz da Karakaya'nın sözleri üzerine "Bu güzel duyguya, temenniye amin demekten başka birşey yok" dedi.

Ramazan ayında birlik, beraberlik, dayanışma duygularının zirvede yaşandığını belirten Kapusuz, Türk milletinin sadece ülkesinde değil, komşu ülkelerde ve mazlum milletlerde de hayır işlediğini, yardımlarda bulunduğunu anımsattı. Kapusuz, "Milletimiz tarihte de böyle yaptı, bugün de böyle yapıyor, inşallah bundan sonra da böyle yapmaya devam edecek. Bu milleti Allah güçlü kılsın, devleti güçlü kılsın ki başka zamanlarda da yine bu güzellikleri oralara götürmeye devam etsin" temennisinde bulundu. 

-BDP heyetinin Bayram ziyareti

MHP heyetinin ardından AK Parti'yi BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy başkanlığındaki BDP heyeti ziyaret etti.

BDP heyetini kabulde konuşan Kapusuz, birliğin, beraberliğin, paylaşmanın, kardeşliğin adresi olan bayramların dayanışmayı güçlendiren önemli inanç değerlerinden olduğunu belirterek, siyasi partiler olarak bayramlaşma geleneğinin de çok önemli olduğunu vurguladı.

Siyasi partiler arası bayramlaşmaların toplumun siyaset kesiminden beklediği, görmek istediği birlik ve beraberlik manzaraları için önemli fırsatlar doğurduğuna işaret eden Kapusuz, bayramların fırsat bilinerek siyasi partiler tarafından toplumun ihtiyaçlarının konuşulduğu, paylaşıldığı ortamlar oluşturulması gerektiğini söyledi.

Kapusuz, Türkiye'de barışın, huzurun, istikrarın getirdiği rahatlığın yaşandığını, bazı problem ve sıkıntıların da mevcut bulunduğunu anlatarak, şöyle devam etti:

"Çevremizle birlikte bakarsak bu zamanda birçok üzücü olayları yanı başımızda görüyoruz, bundan da muzdarip oluyoruz. Ülkemizdeki birliği, beraberliği, çözüm sürecini pekiştirmek adına bayramı vesile görmek büyük bir fırsattır. Şükürler olsun şehitlerimiz olmuyor, bu büyük bir fırsattır. Ateş düştüğü yeri yakyor, gencecik bir fidanın bir yavrunun yok olması hepimizi derinden üzüyor, Allah vefat edenlere rahmet eylesin.

Şu anda önümüzde büyük bir fırsat var, bir anayasa değişikliği yapıyoruz. Burada olabildiğince uzlaşmacı tavrın devam etmesi, darbe ürünü anayasaya son verip, sivil, siviller tarafından yapılmış, özgürlükçü yeni anayasanın bu millete hediye edilmesi, Bayram hediyesi gibi takdim edilmesi gerektiğini düşünüyorum. AK Parti olarak elimizden geldiği kadar fedakarlıksa fedakarlık, uzlaşmaysa uzlaşma, gayretse gayreti devam ettiriyoruz. Diğer siyasi partilerden de destek gördüğümüze, bu işi başaracağımıza inanıyor ve ümit ediyorum."

-"Barış sürecinin daha hızlı yürüyebilmesi için Meclis tatile girmemeliydi"

BDP Milletvekili Aksoy, bir gazetecinin "BDP'nin bu yıl bayramlaşmalara katılmasında çözüm sürecinin katkısı var mı? Başbakan Erdoğan, demokratikleşme paketi için Meclis'in Eylül'de açılabileceğini söyledi, BDP'nin görüşü nedir?" sorusuna "Bu ülkede kan aktı, bunun yaşattığı gerginlikler vardı, bunların ortadan kaldırılması adına başlatılmış bir barış süreci söz konusu. Barış sürecinin daha hızlı yürüyebilmesi için Meclis tatile girmemeliydi. Bayramdan sonra Meclis olağanüstü toplantıya çağrılacaksa biz bunu destekleriz, zira Türkiye'nin kaybedecek zamanı yoktur. Parlamento'dan beklenti yüksektir, bu beklentiyi ve barış sürecinden umulan yararı yerine getirmek için Parlamento'nun çok hızlı çalışması gerekir" yanıtını verdi. 

Aksoy, geçmişteki gerginlikler nedeniyle insanlarla aralarına mesafe girdiğini, bu mesafeler nedeniyle Bayram ziyaretlerinin yapılamadığını belirterek, "Hatta bazen selamlaşma da bile zorluk çektik. Artık bilinmelidir ki 1 yıla yakın süredir yapılan, halkımızın içindeki durumun ortadan kaldırılması için herkesin elini taşın altına koyması, fedakarlık yapması gerekiyor" dedi.

Çözüm sürecinin daha hızlı yürümesi gerektiğini vurgulayan Aksoy, şöyle devam etti:

"Bir geri çekilme gerçekleşti, ölümler durdu, hala da geri çekilme devam ediyor. Bu noktada açık bir şekilde güven geliştirmek gerekir. İki halk, halkın siyasetçileri arasında gerginliklerin ortadan kaldırılması gerekir. bu nedenle bu diyalogun hızlı şekilde sürdürülmesi, herkesin sorumluluklarını yerine getirmesi gerekir. Bu sürecin gelişebilmesi için bazı adımlar atılmış olsaydı çok daha iyi şeyler yaşanabilirdi.

Bayramlaşma güvene dair bir gelişmedir, buna da önem veriyoruz, ama atılması gereken adımlar var, bunların hızla atılması gerekiyor. Mesela cezaevlerinde ölümle yüz yüze olan insanlarımız var, ceza kanunlarında değişmesi gereken çok sayıda nokta var. seçim Yasası gibi bir yasa var, baraj var. Tüm bunlar güveni geliştirecek eylemlerdir, bu adımlar da atılmalıdır. Bunları bir an önce aşarak Türkiye'yi huzuru taşırız."

-"Birliğin, beraberliğin devamını tesis etmek herkesin menfaatinedir"

Halil Aksoy, Suriye'de insanların bir tarafta ölümle pençeleştiğini belirterek, "Diğer tarafta da açlıktan ölüyorlar, çünkü kapılar kapalı. Kapıyı kapatan ülkelerden bir tanesi de biziz. Bu adım 3 sene önce atılmış olsaydı 2 bin 800 kişi ölmeyecekti. İyi de oldu bu adım atıldı, umarım bu adımın gelişmesini izleyeceğiz" dedi.

Salih Kapusuz da Türkiye'nin başta komşu ülkeleri olmak üzere Suriye'deki olaylar gibi hadiselerin yaşandığı ülkelere duyarlılık gösterdiğini ifade ederek, "Keşke komşu ülkeler bu kadar duyarlılık gösterseydi. 1980'li yllarda hatırlayın Kuzey Irak'tan gelen 500 bin kardeşimizi bağrına basan bu ülkedir, şu anda yüz binlerce Suriyeliyi barındıran yine bu ülkedir. Ama herşeyde ölçü ve sınır var, her şeye yetişmek, herşeyi normal şartlar altında götürmek mümkün değil. Önemli olan iyi niyet ve samimiyetle, cesaretle yola devam etmektir. Önemli olan fitneye, yanlış yapanlara, yanlış yöne çekmek isteyenlere fırsat vermemektir. Birliğin, beraberliğin devamını tesis etmek herkesin menfaatinedir" diye konuştu.

BDP Milletvekili Aksoy, Türkiye'deki sorunun çözümünün yine Türkiye'nin içinde olduğuna işaret ederek, "Bu sorun bizi etkileyen sorundur, bu sorunu çözecek olan biziz. Bu nedenle başka bir ükenin, söz gelimi ABD ve AB'nin bu konuda desteklerini ya da tutumunu beklemeksizin, çözüm biz de olduğu için adımı bizim atmamız gerekir. Eğer büyük sorunlar, çözülürken cesur davranılamıyorsa bazı riskler göze alınamıyorsa çözülmez. Son derece riskli bir sorun, bu riski üstlenen insanların daha sorumlu davranmaları, belki zamanı geciktirebilir ama buna rağmen cesur ve hızlı davranmamız gerekir" ifadelerini kullandı.

Aksoy'un sözleri üzerine Kapusuz da "Çözüm sürecinin en belirgin özelliği, bu iradeyi kendimizin koymuş olmasıdır. Hiçbir aracı devlet, aracı birim olmaksızın, bizatihi kendi çözümünü ortaya koyan ülke olarak biz bu işin sonuna kadar içindeyiz" dedi.

AK Parti'yi daha sonra sırasıyla Saadet Partisi, Büyük Birlik Partisi, Demokratik Sol Partisi ve Demokrat Parti heyetleri ziyaret ederek, bayramlaştı. - Ankara

ETİKETLER : Siyasi Partilerde Bayramlaşma
Diğer haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA