Iğdır Korhan Meteor Çukuru Turizme Kazandırılmalı


Bu makale 2024-04-27 08:43:42 eklenmiş ve 98 kez görüntülenmiştir.
Murat AkkuÅŸ

IÄŸdır’ın AÄŸrı Dağı eteklerindeki Korhan Yaylasında bulunan 45 metre derinlikteki meteor çukuru, turizme kazandırılmayı bekliyor. Ne zaman oluÅŸtuÄŸu kesin olarak bilinmeyen 45 metre derinliÄŸinde 200 metrekare geniÅŸliÄŸindeki meteor çukuru, turizme kazandırılmalıdır.

Korhan Meteor çukuru yıllardır keÅŸfedilmeyi bekliyor. Yıllar önce bir gök taşının düÅŸmesi sonucu oluÅŸan çukur, zamanla yaÄŸmur sularının getirdiÄŸi toprak ve taÅŸlarla tabanı dolmuÅŸ durumda ancak hala bir gök taşının düÅŸerek oluÅŸturduÄŸu meteor çukuru çok net olarak görülmektedir.

AÄŸrı Dağının IÄŸdır yamacında bulunan meteor çukuruyla ilgili Eski IÄŸdır Valisi Mustafa Tamer’in levhayı dikip tanıtmaya çalışmasından sonra herhangi bir çalışma bugüne kadar yapılmadı maalesef.

Geçenlerde yaylaya uÄŸradığımda meteor çukuru levhasını yerinde göremedim. 1999-2004 döneminin il daimi encümeni olarak levhayı hep birlikte dikmiÅŸtik.

Levhayı göremeyince Ä°l Özel Ä°daresini aradım.  Genel Sekreter Yüksel Kasım Çarman’ın cebini istedim. Telefona çıkan ve adının ‘OÄŸuz’ olduÄŸunu söyleyen ÅŸahıs ‘kendisine söylemeden cebini kimseye veremem’ dedi. YoÄŸunluktan olacak ki Kasım Bey hala bize dönmüÅŸ deÄŸil? Kolaylıklar dilerim.

Korhan Meteor Çukuru ile ilgili proje hazırlamalı ve turizme kazandırmalıyız. AÄŸrı Dağı'nın IÄŸdır Ovasına bakan tarafında bulunan bu meteor IÄŸdır ili sınırları içerisinde yer almaktadır.

Korhan Yaylasında kaleler, tarih mezarlıklar, kilise ve çeÅŸitli tarihi yapılar bulunmaktadır. Meteor çukurunun burada olması IÄŸdır için bir avantajdır. Korhan meteor çukurunun koruma altına alıp turizm varlıklarımızın arasına katmalıyız.

Öncellikle eskisi gibi çukuru tanıtan bir levhanın bir an önce hazırlanarak yerine koyulması lazım. Çukurun bir diÄŸer avantajı da yolun hemen kenarında olmasıdır. Aracınızla kolaylıkla asfalt yoldan direk çukurun başına gidip gezebilir ailece piknik yapabilirsiniz. 

Zengin doÄŸa manzarasıyla ve dünyanın hiçbir yerinde rastlanılamayacak çiçek florasıyla bir renk cümbüÅŸü olan Korhan meteorunun AÄŸrı Dağında olması da önemli bir avantajdır.

Çünkü bu turizm deÄŸerinin tanıtımını kolaylaÅŸtırıyor. Hedefimiz, Serdar bulak yaylasından Korhan’a kadar sayısız güzellikleri olan IÄŸdır bölgesine daha çok turist çekmek olmalıdır.  

AÄŸrı'daki meteor çukuru dünyaca bilinmektedir. IÄŸdır’daki çukurun da ondan eksik kalır hiçbir yanı yok. Çukurun bulunduÄŸu alan birinci derece sit alanı olan bir yerdir. Çukuru koruma altına almak gerekir.

Burada yaylacılık yapılıyor ve dolayısıyla bu çukurun içerisine hayvan sürüsü girip otlanıyor. Bu önemli deÄŸer için acil olarak bir proje hazırlayıp bir an önce bu durumdan kurtarıp, hem Türkiye'ye hem de yurt dışına tanıtmamız lazım.

Vali Ercan Turan IÄŸdır’a ilk geldiÄŸi günlerde basına verdiÄŸi kahvaltıda AÄŸrı Dağını turizme kazandırmak için çaba sarf edeceklerini belirtmiÅŸlerdi.

IÄŸdır Korhan Yaylası meteor çukuru tanıtım levhasını tekrar koyarak IÄŸdır’ın tanıtım envanterine bir turistik mekân daha kazandırılarak ilk adım atılabilir...

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 â€¹ 
 â€º 
ArÅŸiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAÄžLANTILARIMIZ
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA