Ülke genelinde ve Iğdır'da Vali yolundan İdirmava kahvelerine kadar birçok yerde sigara ve nargile yasağını dinleyen yok.
Kapalı alanda nargile içmekte yasaktır
Ancak yasağa rağmen nargile satışı ve içiminin devam ettiğini görüyoruz. Nargilenin dışarıda içilmesi için de "Nargilelik tütün mamulü sunumu uygunluk belgesi" olması lazım. Nargilelik tütün mamulü sunumu yapan kişilerle, nargile tütünü satmak isteyenlerin, toptan satış belgesi olması şartı var. Nargile satış belgesine sahip tüm işyerleri, sigara yasağı kapsamına dahildir.
Yasağa uyan esnaf zarar ediyor
Yasağa uyan birkaç işletme sahibi hemşerilerimiz ise zarar ediyorlar. Müşteri yasağa uyan dürüst yurttaşa “falanca mekânda içiliyor. Sen niye bırakmıyorsun?” içilen yere gidiyor. Ve böylece yasağa uyan esnaf zarar ediyor. Iğdır’da bulunan birçok mekân kapalı alanda yasak yokmuş gibi sigara ve nargile içirmektedirler.
Nargilenin zararları korkutucu boyutta!
Iğdır'da neredeyse tüm cafelerde,bulunan nargile özellikle gençleri ölüme sürüklüyor. İlgili makamların duruma el atması lazım. Birçok yerde 18 yaşından küçüklerin bile nargile tüttürdüklerini görmek mümkün.
Uzmanlar nargilenin sigaradan kat be kat daha zararlı olduğuna dikkat çekiyorlar. Nargile, kullanıcının bir hortum aracılığıyla sudan geçerek süzülen dumanı içine çekmesini sağlayan bir düzenekle çalışır. Bu sudan geçirilme işleminin zehirli maddelerin suda kaldığı ve nargilenin zararsız ya da daha az zararlı olduğu iddia edilmektedir. Ancak tıpkı daha önce filtreli sigaralarda yapıldığı gibi bir kandırmacadır. Oysaki suda çözünen sadece 5-10 madde olup suda kalmadan içimize çektiğimiz daha binlerce madde var.
Yüz Sigaraya Denk Geliyor
Bir kişi ortalama 20 ila 80 dakika arasında nargileyi tüketmekte yani kısa sürede çok yoğun miktarda karbonmonoksit, ağır metal ve katrana maruz kalmaktadır" diyen Doktorlar: "Bir nargile tüketimi yaklaşık olarak 100 adet yani 5 paket sigara içimine denk gelmektedir. Bunu düşündüğümüzde haftada bir kere nargile içmek her gün 1 paket sigara içmek ile eş değerdir. Nargile sanıldığı gibi masum değildir. Nargile dumanındaki zehirli maddeler korkutucu boyuttadır.
Nargiledeki arsenik, nikel, kobalt, krom ve kurşun miktarı, sigara dumanındaki miktarlara göre çok daha yüksektir. Örneğin sigara dumanında 34-85 ng kurşun bulunurken, nargilede bu oran 6 bin 870’dir. Sigara dumanında 40-120 arsenik varken nargile dumanında bu miktar 165 ng’dir. Bu maddelerin tümü topraktan tütün bitkisine geçen ağır metallerdir. Hepsi son derece zehirlidir. Bir oranlama yapılırsa “Nargile sigaradan 50 kat daha zararlıdır”. Sonuç olarak nargilenin zararsız ya da daha az zararlı olduğu iddiaları gerçeklerden uzaktır. Bu gün için gençlerimize sigara alışkanlığı kazandırmak amacıyla kullanılmaktadır" şeklinde uyarıda bulunuyorlar.
Nargile dumanının başta KOAH (kronik obstruktif akciğer hastalığı) olmak üzere akciğer hastalıkları, kalp hastalıkları ve akciğer kanserine yakalanma riski ciddi ölçüdedir.
Ağız Parçası Değişse Bile Hastalık Bulaştırır
Ayrıca ağız parçası değiştirilmiş olsa bile aynı şişenin paylaşılması nedeniyle tüberküloz (akciğer veremi), hepatit (sarılık) gibi bulaşıcı hastalıklara yol açabilir. Ayrıca sigarada olduğu gibi tütün kullanılması sebebi ile bireyler üzerinde bağımlılık yapma potansiyeli vardır. Tıpkı sigara gibi gebelerin nargile kullanması da bebeklerin düşük kilo ile doğumuna yol açmaktadır. Özellikle gençler arasında nargile kullanımının yaygın olması ve zararsız, hatta eğlenceli bir aktivite olarak algılanması nedeniyle gelecek nesillerde sigaradan daha büyük bir tehdit oluşturmaktadır.