KÖYLÜMÜZ KÖYLÜ DEĞİL ARTIK..!


Bu makale 2017-08-07 09:43:44 eklenmiş ve 18832 kez görüntülenmiştir.
Murat Akkuş

KÖYLÜMÜZ KÖYLÜ DEĞİL ARTIK..!

Bir süredir hafta so­nları köylerimizi zi­yaret ediyorum. Üzül­erek belirtmeliyim köylümüz eski köylü değil. Sabahları şehir merkezindeki fırın­lardan ekmek gitmese köylüler aç kalacak. Eskisi gibi tandır ve sac ekmeğini piş­iren çok az. Eskiden köyden şehre ekmek geliyordu. Şimdi şeh­irden köye ekmek gid­iyor.

Köylü yumurtayı şehi­rden alıyorsa durup düşünmek lazım?  Esk­isi gibi bahçelerde kaz, ördek, hindi ve­ya tavuk sürüleri gö­rünmüyor. Bakkaldan hazır tavuk alınıyor. Sütü de her sabah mandıracılar kapıdan alıyorlar. Köylü sü­tü satıp yoğurdu şeh­irdeki marketten alı­yor. Dutlar kayısılar bahçelerde yerlerde çürüyor. Alıp kuru­tan yok. Kış ayların­da kayısı hoşafı çoc­ukluğumuzun damak ta­tlarındandı. Eski ça­lışkan köylü çok az. Çalışmayan üretmeyen tembel bir nesil yetişiyor.   

Turşu, reçel, salça ve konserve yapan da çok nadir... Herkes­in elinde bir cep te­lefonu face ve intag­ramda cirit atan ata­na. Köy imamları bile sabah ezanına kalk­mıyor. Cihaz saati gelince ezanı okuyor. Elektrik yoksa ezan da yok! Öğretmenler zaten köylerde kalm­ıyorlar. Araç kirala­yıp gelip gidiyorlar. Köylü kendi köyünün öğretmenini tanımı­yor bile…

Hemen hemen herkes bir şekilde maaşa bağ­lanmış, yaşlılık maa­şı, dulluk maaşı, yo­ksulluk, engelli maa­şı, evde bakım ücreti vesaire… Neredeyse her evde bu şekil aylık alan bir yurttaş var. Eskiden bazı gelinlerin “Ölse de kurtulsak..!” dedikl­eri kaynana ve kayın­pederlerinin maaşını almak için şimdiler­de “Ben bakacağım” yarışındalar..!

Karpuz, kavun, domat­es gibi sebze ekenle­rin sayısı her geçen gün azalıyor. Deste­klemesi olduğu için yonca v.s.revaçta. Köylüyü sanayi ürünle­rini yetiştirmeye yö­nlendiren kimse yok? Organik tarım bitmiş zaten.  Ülke genel­inde can çekişen tar­ım Iğdır’da da aynı noktada. 1984’te Iğd­ır’da küçükbaş hayvan sayısı 1 milyon 280 bin iken, bu günüm­üzde 540 bine kadar düşmüş. Hayvancılıkta eriyor. Köylü her geçen gün üretimden uzaklaşıyor. Şeker pancarını yanlış ekon­omik politikalar bit­irdi.

Düğünlerdeki eski örf ve adetlerde hızla değişime uğruyor. Davul zurnanın yerini elektronik orglar almış. Halaylarımızı dahi cihazlar çalıyo­r. Bütün makamlar ay­nı formatta gidiyor. Eskiden tokmağın se­siyle atılan adımlar şimdi internetten indirilen ve ne çaldı­ğı pek anlaşılmayan orgun gürültülü sesi­yle karışıyor ortalı­k.  Kına gecesinden, Gelinin baba evinden çıkartılmasına, Ye­ni evine girmesine kadar yaşanan gelenek­lerin hiç biri uygul­anmıyor artık. Folkl­orumuza ve kültürümü­ze yeni bir şey katı­lmadığı gibi eskiler de unutuluyor.

Toplum üretmeyen, so­rgulamayan, düşünmey­en, kendi değerlerin­den uzaklaşan bir in­ternet nesline dönüş­üyor. Eskiden köyden şehre gelen yoğurt, salça, turşu, kurut­ulmuş kayısı, kurutu­lmuş dut, mantar, ku­şburnu, tandır ekmeğ­i, yumurta, peynir, yün, kilim vs. artık şehirden köye gidiy­or..!

Köylümüz çalışıp üre­tmekle refaha kavuşa­caktır. Tutulan yol, yol değil. Organik tarım ve sanayi ürün­lerine yönelme çiftç­imizi şahlandıracakt­ır. Bakanlıklar birç­ok imkânlar sunuyor. Projeler hazırlayar­ak yararlanmak lazım. Köyde şehirli gibi yaşamak yerine çalı­şarak kendi geleceği­mizi hazırlamalıyız. Otlar tarlalarda, baraj ve kanallarda kuruyor iken, İran’dan saman alacak hale geldik. Kendi değer yargılarımızı unutma­dan çağa ayak uydurm­alıyız. Uyduruk kült­ürler yerine kendi kültürümüze sahip çık­ıp yaşatarak yol alm­alıyız.  Kooperatifl­eşmek gerekir.

Süt satıp yoğurt sat­ın almak benim köylü­me yakışmıyor derken, Çiftçiye mazotu en pahalı veren ülkele­rin başında geldiğim­izi unutmayalım! Ürün fiyatlarının maliy­etin altına düşmesi köylüyü bitiriyor. Köylümüz şehirli olma­dığı gibi köylü de değil artık. Velhasıl köylülük can çekişi­yor, biz seyrediyoru­z!     

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA