'Bel Ağrısı Yetişkinler Kadar Çocuklarda da Görülüyor'

'BEL AĞRISI YETİŞKİNLER KADAR ÇOCUKLARDA DA GÖRÜLÜYOR' - Günümüzde bel ağrıları, yetişkinlerin olduğu kadar çocukların ve gençlerin de önemli bir sorunu olarak ortaya çıkıyor.
Bu haber 2013-10-01 13:59:04 eklenmiş ve 458 kez görüntülenmiştir.

Günümüzde bel ağrıları, yetişkinlerin olduğu kadar çocukların ve gençlerin de önemli bir sorunu olarak ortaya çıkıyor. Bunda evden okula, okuldan eve şeklindeki bir hayat tarzının ve bilgisayar başında geçirilen uzun sürelerin etkili olduğu belirtiliyor.

Türkiye Proloterapi ve Ağrı Merkezi Klinik Direktörü Uzman Doktor İlker Solmaz, son yıllarda yapılan araştırmalara göre gençlerde bel ağrısı sıklığının arttığını vurguladı. Hatalı duruş bozukluklarının bel ağrısına neden olduğunu belirten Doktor İlker Solmaz, "Bel ağrısı şikayeti ile gelen hastaların yaş ortalamaları gün geçtikçe düşmektedir. Bunun en önemli sebebi çocuklarda ve gençlerdeki kötü beslenme, egzersizden yoksun sedanter adını verdiğimiz hayattır. Geçmiş 5 yılda bel ağrısı şikayetiyle tedavi ettiğimiz hasta yaş grubu 35-40 ve üzeri iken, günümüzde bu yaş grubu 15-20 arasına kadar inmiştir." dedi.

Kas ve iskelet sistemindeki kronik ağrılı rahatsızlıklarda en etkili yöntemin proloterapi olduğunu belirten Solmaz, proloterapi yöntemi ile ağrıya neden olan hasarlı bölgede, özel bir solüsyonla mikropsuz iltihap oluşturduklarını ve vücudu vücuda bağışıklık sistemi hücreleriyle tedavi ettirdiklerini belirtti. Solmaz, "Çocukluk ve gençlik döneminde bel ağrılarına önlem alınmadığı takdirde duruş bozukluğu bulunan, kambur, sürekli sırt, boyun şikayetleri çeken bir nesille karşı karşıya kalabiliriz." diye konuştu.

HAREKETSİZ YAŞAM VE BİLGİSAYAR BAŞINDA GEÇEN ZAMAN

Son yıllarda bel ağrısının genç yaşlarda görülmesinin, hareketsizlik ve hızlı beslenmeye bağlı olduğu konusuna dikkatleri çeken Solmaz, "Okullarda uzun ders saatlerinden sonra dershanelere giden öğrenci tüm gününü oturarak geçirmektedir. Eve geldiklerinde ise dinlenmek ya da beli rahatlatıcı egzersiz yapmak yerine bilgisayar başına geçmektedirler. Ayrıca yoğun tempo içinde fast-food adı verilen atıştırmalık yiyecekler, egzersiz yapmayan bedenle birleşince ortaya şişmanlık çıkmaktadır. Okullara yürüyerek değil, servislerle ulaşmak ise çocuk ve gençlerimizin egzersizden yoksun kalmasının diğer bir nedenidir." diyerek önlem alınması gerektiğini vurguladı.

AİLELER VE EĞİTİMCİLER NE YAPMALI?

Bel ağrısından korunmak için duruş ve vücudu iyi kullanma alışkanlığının gençlere kazandırılması gerektiğinin altını çizen Uzm. Dr. İlker Solmaz, sırt ve bel kasları için en faydalı egzersizin yüzme olduğunu söyledi. Kapalı yüzme havuzlarında yaz-kış haftada 3 -4 gün birer saat yüzmenin önemini dile getiren Solmaz, çocukların bel bağlarının ve kaslarının sağlıklı kalmasına faydalı olacağını anlattı.

Uzm. Dr. İlker Solmaz, aileleri; çocukları hareket etmeye, spor yapmaya yönlendirilmesi, bilgisayar başında geçen saatler konusunda sınırlandırması, okul çantalarının mümkün olduğu kadar hafif olması ve düzgün bir şekilde taşınması konusunda uyardı. Fast-food haricinde aşırı kilo almayı önleyecek sağlıklı besinler ile çocukların beslenmesine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Uzm. Dr. İlker Solmaz, eğitimcileri ise okullardaki masa-sandalye yüksekliğinin iyi ayarlanması, teneffüslerde fiziksel aktivite yapılabilecek ortamlar hazırlanması ve beden eğitimi ders saatlerinin artırılmasında gereken önemi vermeleri konusunda uyardı. Dr. Solmaz, genç ve çocuk yaşta omurgaya yeterince ilgi gösterildiği takdirde ağrılardan yoksun, duruşu düzgün nesiller yetiştirmenin mümkün olduğunu sözlerine ekledi.

ETİKETLER : 'Bel Ağrısı Yetişkinler Kadar Çocuklarda da Görülüyor'
Diğer haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA