Bakanlar Eroğlu,yılmaz ve Şimşek Mardin'de

BAKANLAR EROĞLU,YILMAZ VE ŞİMŞEK MARDİN'DE - Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: 'Ilısu Barajı'nın inşaatı ve yapılan bütün bu işler dünyada örnek olarak literatüre geçsin istiyorum'.
Bu haber 2013-09-23 20:59:04 eklenmiş ve 440 kez görüntülenmiştir.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu "Ilısu Barajı'nın inşaatı ve yapılan bütün bu işler dünyada örnek olarak literatüre geçsin istiyorum" dedi.

Bakan Eroğlu, Batman'ın Hasankeyf ilçesinde 4 köprü ve 40 kilometre viyadük yolun temel atma törenin ardından Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Mardin'in Dargeçit ilçesine bağlı Ilısu köyüne geldi.

DSİ 16. Bölge Müdürlüğü sosyal tesislerinde yemek yiyen bakanlar, daha sonra müdürlüğün konferans salonunda Ilısu Barajı ve HES Projesi değerlendirme toplantısına katıldı.

Bakan Eroğlu, buradaki konuşmasında, projenin çok önemli olduğunu, baraj ile ilgili anlatacak çok şeylerinin bulunduğunu ifade ederek bununla ilgili kitap hazırlayacağını söyledi.

"Bunlar anlatmakla bitmez" diyen Eroğlu, şöyle devam etti:

"Özellikle yabancıların nasıl kandırdıklarını... Kredi vereceğiz diye yıllarca oyaladılar. Sonra öz kaynağa dönmeye karar verince bütün büyükelçiler gelip 'biz sizlerle dostuz, bunu yapacağız, kredi vereceğiz' dediler. Maksat işi uzatmak. Çünkü burada Türkiye için bu bölge için çok büyük bir ekonomik fayda var. Bu baraj bölgeye hayat verecek. Buradaki bütün topraklar sulanacak. Ayrıca enerji elde edeceğiz. Bu çok önemli bir baraj. Zorlukları tamamladık. Artık bu işin önü açık. İnşallah baraj 2014 yılında tamamlanacaktır. Burada sadece santral binasının hızlanması gereği var. Bunun dışında bir de kültür varlıklarının taşınması, ihya edilmesi veya benzerinin yapılması. Bunları teker teker çözüyoruz."

Hasankeyf ve Ilısu barajı yapımında su altında kalacak yerleşim alanları için muhteşem konutlar yaptıklarını belirten Erorğlu "Allah aşkına geçmişte buraya gelen, kredi vermekte ipe un seren yabancılar, Ilısu köyündeki vatandaşlara gelip 'sizi buradan atacaklar' diye söylüyorlar. Ama gelsinler baksınlar. Acaba var mı böyle örneği. Almanya'da var mı böyle bir şey, Avusturya'da, İsviçre'de var mı? Ilısu köyü gibi köy. Bu köyde bahçe var, okul var, cami var, köy odası var, dört dörtlük. Hatta oraya hayvanlar için özel bir ahır dahi yaptık" dedi.

Eroğlu, sözlerini şöyle devam etti:

"Bu baraj gerçekten Türkiye için çok önemli bir baraj. Kendi alanında bu büyüklükte ön yüzü beton kaplamalı örnek bir baraj. Dünyada bunu örnek olarak alacaklar. Hepimiz gayret edip zamanında bitireceğiz. Ilısu Barajı'nın inşaatı ve yapılan bütün bu işler dünyada örnek olarak literatüre geçsin istiyorum. Bütün dünyadaki barajların inşatını az çok biliyoruz. Dünyayı gezdik çok baraj gördük. Hakikaten Ilısu'nun ayrı bir yeri var. Herşeyi ile sosyal boyutuyla, vatandaşa gelir getirici imkanlar sağlanması, yenişehirler kurulması açısından gerçekten dünyada örnek alınacak bir sistemi kurduk. Bunun hiç kimse aksini iddia edemez."

Orman ve Su İşleri Bakanlığı barajlar Daire Başkanı Ergün Üzücek ise Ilısu Barajı ve HES projesi ile ilgili teknik bir sunum yaptı.

Toplantının ardından bakanlar baraj bölgesine giderek inşaatı gezdi, çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Bölgede hatıra fotoğraf çektiren bakanlar, daha sonra helikopterle Batman'a döndü. - Diyarbakır

ETİKETLER : Bakanlar Eroğlu yılmaz ve Şimşek Mardin'de
Diğer haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA